Контраадмирал

С Википедије, слободне енциклопедије
Ознака чина контраадмирала речне флотиле у Војсци Србије.

Контраадмирал (енгл. counter admiral, rear admiral, кин. 少將, рус. контр-адмирал, нем. Konteradmiral) је војни чин официра ратне морнарице и речне флотиле. Други је адмиралски чин, док је у ЈНА је био најнижи. У поређењу са чиновима копнене војске или РВ и ПВО, еквивалентан је чину генерал-мајора.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Порекло назива овог чина је у традиционалном распореду британске флоте. Док би адмирал био у њеном средишту, вицеадмирал би се налазио у њеном шпицу. Место контраадмирала је било позади, одакле и почетно име rear admiral. Када би флота вршила дејства у смеру из којег је дошла, на шпицу би се налазио контраадмирал. Ово је допринело повезивању његове позиције са речју „контра” (лат. contra, франц. contre) јер је он био на најистакнутијем положају када се дејствовало у контра смеру.

Изглед еполете[уреди | уреди извор]

Ознака за крагне на униформи са златним храстовим листовима за све генералске и адмиралске чинове и за сва три вида војске од ЈНА (1951) до садашње Војске Србије

Изглед еполете контраадмирала Војске Србије задржан је из периода ЈНА, ВЈ и ВСЦГ. У том периоду означавао је адмиралски чин вицеадмирала. Еполета је оивичена украсним испреплетаним златним ширитом, док се у еполети налазе два златна свежња пшеничног класја на којима се налази златно сидро изнад њих су две златне розете.

У ренијем периоду постојања ЈНА до 1992. године уместо две розете биле су две златне петокраке звезде које су симболизовале социјализам као и у већини армија социјалистичких држава. Након 1992. године у Војсци Југославије/Војсци Србије и Црне Горе задржан је постојећи изглед са две златне петокраке звезде зато што је СР Југославија/Србија и Црна Гора била држава-континуитета СФР Југославије. Формирањем Војске Србије од 2006. године две златне розете замењују постојеће две златне петокраке звезде.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]