Пређи на садржај

Паневропски коридор 11

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Коридор 11)

Паневропски коридор 11 (Аутопут Е763 Београд-Јужни Јадран) је предлог за проширење мреже паневропских коридора, који се изводи у складу са Стратегијом развоја железничког, друмског, водног, ваздушног и интермодалног транспорта у Републици Србији у периоду од 2008. до 2015. године. Аутопут Е763 Београд-Јужни Јадран дужине 269 километара, представља вeзу између Србије и Црне Горе, а у ширем контексту повезује Румунију, Србију, Црну Гору и Италију. Коридор 11 повезаће све од Темишвара, преко Вршца, Београда, Чачка, Пожеге, Подгорице све до Бара одакле ће морским путем преко Јадрана бити повезан са Баријем у Италији.[1]

Деонице аутопута Београд – Јужни Јадран:

[уреди | уреди извор]

Финансијe

[уреди | уреди извор]

Деоница Љиг-Прељинa

[уреди | уреди извор]

Деоница Љиг-Прељина,дужине 40,36 км,састоји се из три деонице Деоница Доњи Бањани - Бољковци - дужине 10,72 км Деоница Бољковци – Таково - дужине 12,57 км и Деоница Таково – Прељина - дужине 17,07 км

Грађевинска фирма Азвирт, из Азербејџана, је главни извођач радова на овом делу трасе. На траси се налази велики број објекатa, од којих су: 5 тунела:Голубац(дужине 125м), Велики Кик(дужине 200м), Савинац(дужине 270м), Шарани(дужине 885м), Брђани (дужине 445 м) 78 мостовских конструкција и надвожњака укупне површине од 60.000 m². 40 регулација водотокова са делимичним измештањем корита река у дужини од 21,5 км, 46 потпорних зидова укупне дужине од око 6,1 км, 28 заштитних зидова од буке укупне дужине од око 7,3 км

Траса Љиг-Прељина је део аутопута Е – 763 је пројектована као брдско – долинска варијанта. Предвиђена изградња две петље Таково и Прељина,као и три одмаралишта током пута.

Пројектну документацију израдили су Саобраћајни институт ЦИП и Институт за путеве Србије. Уговором о кредиту предвиђено је да азербејџанска фирма буде носилац посла, док ће домаћа оператива бити ангажована у физичкој реализацији посла у односу од минимум 49% од укупне уговорене вредности радовa.

Уговорени радови су "суштински завршени" у року, 25.10.2016. Деоница у дужини од 40,36 км је пуштена у саобраћaj 07.11.2016.[2]

Деоницa Уб-Лајковац

[уреди | уреди извор]

На деоници аутопута Е 763 од Уба до Лајковца у укупној дужини од 12,5 км радови се изводе дуж читаве трасе, пројектоване као брдско – долинска варијанта. Извођач радова: Конзорцијум домаћих предузећа а.д. „Путеви Ужице“ и ГП „Планум“ а.д. На траси је изграђено: 13 мостовских конструкција у дужини од 2.100 м, саобраћајне петље код Лајковца са прилазним саобраћајницама дужине око 9 км, укупно 11 регулација водотокова укупне дужине 5,5 км, 6 надвожњака и 4 вијадукта.

Радови су завршени 30.11.2014.

Из техничких разлога деоница не може бити пуштена у саобраћај.

Деоница Обреновац-Уб

[уреди | уреди извор]

Инвеститор: ЈП „Путеви Србије“ За деоницу ОбреновацУб, дужине 26,23 км уговор за изградњу је потписан са представницима компаније "Shandong Hi-speed Group". Очекивани рок завршетка радова: прва половина 2019. године. На овој деоници предвиђена је изградњa 14 мостовских конструкција и петље Уб. Предвиђено је измештање 11 локалних путева, изградња 16 цевастих и кутијастих пропуста, као и изградња 8 потпорних зидова у које се уграђује око 4.000 m³ бетона. Такође се планира измештање и регулација 17 постојећих речних водотокова на великом делу трасе.

Поред претходног на траси ове деонице аутопута пројектовани су зидови за заштиту од буке и једно одмориште.

Деоница Лајковац-Љиг

[уреди | уреди извор]

Инвеститор: ЈП „Путеви Србије“

За деоницу ЛајковацЉиг, дужине 24 километара, уговор за изградњу је потписан са представницима компаније "Shandong Hi-speed Group". На овој деоници предвиђена је изградња 16 мостовских констртукција и изградња петље Љиг. Пројектом је предвиђена изградња тунела „Бранчићи“ укупне дужине око 990 м. На траси предметне деонице предвиђено је измештање 10 локалних путева, изградња 24 цевастих и кутијастих пропуста, као и изградња 8 потпорних зидова у које се уграђује око 4.000 m³ бетона. Врши се измештање и регулација 8 постојећих речних водотокова на великом делу трасе.

Поред претходног на траси ове деонице аутопута пројектовани су зидови за заштиту од буке и једно одмориште.

Деоница Београд(Сурчин)-Обреновац

[уреди | уреди извор]

Инвеститор: ЈП „Путеви Србије“

За деоницу Београд (Сурчин) – Обреновац, дужине 17,58 км, уговор за изградњу је потписан са представницима компаније „China Communication Construction Company (CCCC)“. Надзор на тој деоници пута врши: Институт за путеве.

Ова деоница отворена је 17. децембра 2019. године.[3]

Референце

[уреди | уреди извор]