Пређи на садржај

Корисник:Ђорђе Д. Божовић/Гоце Делчев

С Википедије, слободне енциклопедије
Гоце Делчев

Гоце Делчев (1872-1903) је један од највећих револуционара у историји македонског народа, вођа Тајне македонско-одринске револуционарне организације (мак. Тајната Македонско-Одринска Револуционерна Организација, скраћено ТМОРО), касније преименоване у Унутрашња македонска револуционарна организација (мак. Внатрешно Македонска Револуционерна Организација, скраћено ВМРО).

У Бугарској се сматра да је Гоце Делчев један од највећих бугарских револуционара.

Биографија и револуционарна дjелатност[уреди | уреди извор]

Рођен је 23. јануара (4. фебруара) 1872. у Кукушу у Егејској Македонији (грч. Килкис у данашњој сjеверној Грчкој), као прво мушко дијете, треће по реду у бројној породици Делчевих која је имала укупно деветоро дјеце. Делчев је потекао из релативно добро ситуиране породице. Његов отац Никола Делчев, био је Кукушанац, а његова мајка Султана Нурџиева потицала је из оближњег села Мурарци. Од 1879. до 1880. године, Гоце (Георги) Делчев ишао је у прогимназијалско училиште у Кукушу. Затим је завршио средњу школу у бугарској Солунској мушкој гимназији „Свети Кирил и Методиј“. Уписао се у Војну академију у Софији 1891. године. Касније, као питомац војне школе у Софији, тајно је посјећивао социјалистичке скупове и ширио социјалистичку литературу, због чега је искључен из школе. Делчев је постао учитељ у Штипу 1894. године, гдје се упознаје са Дамом Груевим, једним од основача ТМОРО-а. Као резултат блиског пријатељства међу њима, Делчев се придружио тој Организацији 1895. године, убрзо постајући њезин вођа.

Године 1896, у Солуну се одржао конгрес македонских револуционара. Конгресу је присуствовао и Гоце Делчев. Гоце Делчев и Ђорче Петров саставили су Правилник и Устав ТМОРО-а, који је носио назив Устав Тајне македонско-одринске револуционарне организације (мак. Устав на Тајната Македоно-Одринска Револуционерна Организација). У то вријеме организација је почела да се зове Унутрашња македонско-одринска револуционарна организација (ВМОРО). Почетком јануара 1898. године установљен је четнички институт, а Гоце Делчев је постао начелник свих чета у Македонији.

Циљ организације био је ослобађање Македоније од османлијске власти и стварање независне македонске државе.

Да одстрани, или бар да смањи дјеловање бугарског двора и његовог тзв. Врховног македонског комитета у Македонији, Гоце је активно радио против њиховог мијешања у рад Револуционарне организације, која је била јединствен представник македонског ослободилачког устанка. Званичној Бугарској Гоце је поручио да не мисли на Македонију, већ да чува своју територију, а Македонци ће чувати Македонију.

На редовном савјетовању децембра 1902. године, Гоце Делчев, Даме Груев, Јане Сандански и др. творци ВМРО-а ријешили су да се не диже фронтални устанак у Македонији, већ да се води партизански рат. Циљ, као што је изјавио Гоце, треба да буде: "не да ми побиједимо Турску, већ да она не побиједи нас." Затим је Гоце отишао на терен.

У јануару 1903. године, Гоце Делчев се изјаснио отворено како је он први против подизања устанка у Македонији те године. На његову иницијативу у Софији је организовано савјетовање групе македонских револуционара, међу којима су били Гоце Делчев, Ђорче Петров, Јане Сандански, Пере Тошев, Михаил Герџиков и други из ВМРО. Разматрао се приједлог о подизању устанка. Излагали су своја мишљења Гоце Делчев, Јане Сандански, Ђорче Петров и др. Они су сматрали да унутрашња и међународна ситуација у Македонији није погодна за дизање устанка, и скуп се изјаснио против њега.

19. јануара 1903. године, Гоце Делчев са четом креће за Македонију, а са њим и Јаворов. Истог дана стижу у Самоков. 19. марта 1903. Гоце Делчев са својом четом минира мост на ријеци Ангисти, а у ваздух је дигнут и тунел на железничкој прузи. Од 19. до 20. априла исте године Гоце Делчев пристиже у Солун и смјешта се у просторе Солунске мушка гимназије. Ту се неколико пута среће са Дамем Груевим и са њим разматра подизање устанка. Гоце напушта Солун и возом иде у Серез. Увече 2. маја 1903. Гоце Делчев пристиже у село Баницу близу Сереза. О пристигнућу Гоца Делчева у Баницу извијешћени су Турци. У зору 4. маја 1903. године, Гоце Делчев и и његова дружина обавијештени су од стране својих јатака да су опкољени турском војском. Гоце наређује људима да излазе из кућа и да се повлаче како би се спасли турског зулума. У борбама приликом излажења из села Банице, Гоце Делчев је био погођен у лијеви дио груди и пао је мртав.

Гоце Делчев у Македонији слови за народног хероја. Његово име је постало легенда и идеал свим каснијим организацијама које су се залагале за Македонију и Македонце.

Цитати Гоца Делчева[уреди | уреди извор]

  • „Слобода Македоније се крије у унутрашњем устанку. Ко мисли да ослободи Македонију споља, тај лаже и себе и друге.“
  • „Труд и упорност, то је моћ са чијом помоћи човјек постаје несаломив у неком свом залагању.“
  • „Да чувамо чистоту ослободилачког устанка и Организације - то је први услов за наш успјех!“
  • „Браво, јуначе, дођи да ти ја стиснем руку и да те поздравим, такви и јесу потребни мајци Македонији!“
  • „Унутрашња организација не тежи само томе да народу даје оружје за устанак, већ и да разбије њихов робовски дух.“
  • „Ми се боримо за слободну и независну Македонију за широким правима сиромашног живља.“
  • „Ја не волим устанак са људима који ће ме напустити при првом неуспјеху, ја волим револуцију са грађанима кадрим да поднесу сва искушења једне дуготрајне борбе каква ће, усљед жестоких политичких услова, бити и наша - или ћемо водити говеда у касапницу.“
  • „Ја замишљам свијет као поље за културну сарадњу међу народима.“
  • „Но то је пут за ослобођење народа од туђег ропства. Њим су кренули Грци, Срби, Бугари. Тим путем треба да кренемо и ми, Македонци, како бисмо се ослободили од Турака.“

Спољашње повезнице[уреди | уреди извор]