Кућа Милана Јовановића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Милана Јовановића
Кућа Милана Јовановића
Опште информације
МестоВаљево
Држава Србија
Време настанка1924.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs
Спомен плоћа на кући

Кућа Милана Јовановића, налази се у Ваљеву, у улици Вука Караџића 40, подигнута је 1924. године. Кућа представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1][2]

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућу је за своје потребе подигао познати ваљевски трговац и винар Милан Јовановић, отац народног хероја Жикице Јовановића Шпанца у којој је на спрату био стамбени простор, а у приземљу трговина.

Зграда је постављена на регулационој линији улице и има основу у облику слова “Г”. Главна, улична фасада је компонована симетрично са назначеним главним улазом на средини и еркером изнад њега у спратном делу. Врх грађевине истиче атика дужине целе уличне фасаде, са истакнутим централним делом.

Значај[уреди | уреди извор]

Одлука о утврђивању куће Милана Јовановића у Ваљеву за споменик културе, Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС број 827/49 од 16.05.1949. године.[3]

Територијално надлежан завод за кућу Милана Јовановића је Завод за заштиту споменика културе Ваљево. Број у централном регистру је СК 583 од 20.12.1983. године а број 13 у ригистру надлежног Завода је 15.11.1993. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Д. Стаменић, Кућа Милана Јовановића, Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског округа, Завод за заштиту споменика културе Ваљево, Ваљево 2006, 25.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]