Манастир Обед

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Обед
Основни подаци
Јурисдикција Српска православна црква
Оснивање 14. век
Оснивач деспот Стефан Лазаревић
Место Обедска бара, Купиново
Држава  Србија

Манастир Обед припада Епархији сремској Српске православне цркве. Налази се у близини села Купинова, општина Пећинци.

Историјат и локација[уреди]

Стари средњовековни манастир Обед налазио се на речном острву на Сави код села Купинова. Једини је верски објекат у Србији чије се непосредно окружење редовно плави. У народу је познатији као црква мајке Ангелине. По предању подигла га је Анеглина Бранковић са синовима Ђорђем и Јованом која је ту дошла 1446. године са моштима свога мужа Стефана Бранковића. Ту се је и замонашила Ангелина Бранковић, која се по неким изворима упокојила 30. јула 1520. године.

Мошти светих Бранковића склоњене су пред Турцима 1688. у Сент Андреју у Мађарској, а одатле су убрзо враћене у манастир Крушедол. Ту су почивале до 1716. године, када су их Турци исекли и спалили. Остало је стопало светог Стефана и део руке мати Ангелине. Била је то најстарија црква брвнара посвећена Благовестима Пресвете Богородице. Због своје дотрајалости је срушена 1930. и на том месту је саграђена капела које је такође руина.

До острва са рушевинама манастира Обед долази се путићем око 1,5km пешке кроз шуму. У близини манастира на путу се наилази на остатке средњовековног града Купиника који се помиње у писаним изворима још 1388. године. Првобитно је у њему био деспот Стефан Лазаревић.[1]

Манастир је 2008. поново обновљен.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]