Манастир Раковац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте страницу Раковац.
'Манастир Раковац
Rakovac Monastery in Serbia, 1885.jpg
Манастир Раковац, 1885
Координате 45° 11′ 05" СГШ, 19° 46′ 27" ИГД
Држава Застава Србије Србија
Година оснивања 1546
Ктитор извесни Рака
Локација Раковац
Јурисдикција СПЦ


Координате: 45° 11′ 05" СГШ, 19° 46′ 27" ИГД
Манастир Раковац налази се на северној страни Фрушке горе у Раковцу, 10 km од Новог Сада. Манастирска црква посвећена је св. Козми и Дамјану.

Легенда каже да је манастир Раковац подигао извесни Рака, који је на том месту убио јелена. Како се јелен у хришћанству сматра симболом самоће и чистоте монашког позива, Рака је обећао да ће свој грех искупити, тако што ће на том месту изградити манастир. Међутим први званични документ о манастиру Раковац датира из 1546. године када су Турци извршили попис Срема, ради убирања пореза. Током свог постојања манастир је неколико пута био мање или више оштећен, међутим највећу штету претрпео је у I светском рату када је опљачкан, и у II светском рату. Рату када је минирана црква и звоник јер је у њему откривена партизанска штампарија. Црква Манастира је током 90-их година већим делом обновљена, а 2003. године, захваљујући донацијама, започета је изградња и обнова конака.

У зиду капеле манастира Раковца 1893. су похрањене кости митрополита београдско-карловачког Вићентија Јовановића, заслугом тадашњег митрополита карловачког и патријарха српског Георгија Бранковића.

Спољашње везе[уреди]