Манастир Фенек

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Фенек
Манастир Фенек - Црква Св. мученице Параскеве.jpg

Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање друга половина 15. века
Оснивач Стефан Бранковић и Мати Ангелина
Место Јаково
Држава Застава Србије Србија

Манастир Фенек је мушки манастир у сремској епархији Српске православне цркве. Манастир се налази у близини Јакова, 25km од Београда, некада општина Земун а сада Сурчин.[1] Иако географски не припада Фрушкој гори постоји велика историјска повезаност са фрушкогорским манастирима. Манастирска црква посвећена је светој мученици Параскеви (празнује се 26. јула одн. 8. августа по новом календару).

Према народном предању манастир је саграђан у другој половини 15. века а основали су га Стефан и Ангелина Бранковић. Први писани запис о манастиру налази се у минеју јеромонаха Захарија из 1563. За разлику од фрушкогорских манастира Фенек је остао под турском влашћу све до 1717. Записи из 18. века сведоче о томе да је стара манастирска црква била подигнута у другој половини 15. века у духу српске средњовековне архитектуре. Нова црква подигнута је у периоду 1793-1797. и освештана је за време игумана Викентија Ракића који је написао историју манастира. Манастирска капела посвећена св. Петки сазидана је 1800. на месту старе, над бунаром за који се верује да га је саградила мати Ангелина Бранковић. За ову воду се у народу веровало да има чудотворна лековита дејства.

Иконостас цркве резао је 1798. познати новосадски дуборезац ("пилтаор") Аксентије Марковић

Крајем 18. и почетком 19. манастир Фенек је био у центру неколико историјских догађаја. У њему су се 1788. састали кнез Алекса Ненадовић и аустријски цар Јосиф II. После пропасти Првог српског устанка 1813. у њему су месец дана боравили вожд Карађорђе и његов син Алекса, о чему постоји и спомен плоча. Такође том приликом све до 1815. овде су боравили студенички монаси заједно са моштима св. краља Стефана Првовенчаног (у монаштву Симона). Ту је био и један Карађорђев сусрет са протом Матејом.

У Првом светском рату манастир је запаљен, а у Другом 1942. године готово сасвим разорен.

Манастир је обнављан 1991. и сада је у потпуности обновљен. У њему је до 2006. било женско монаштво од три старије монахиње од којих је једна умрла Сестра Агрипина а преостале две су распоређене Мати Параскева у манастир Гргетег и Игуманија Магдалина у Радовашницу. Одлуком надлежних епископа сремског Василија и рашко-призренског Артемија у манастир је средином 2006. дошло ново мушко монаштво, Марко из Сопоћана и Макарије из Дечана. Од тада је посећеност манастира порасла и у току је обнова конака.

Слава манастира је Преподобна мати Параскева која се прославља 27. октобра, 7. августа је народни сабор.[2]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]