Марко Благојевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Марко Благојевић
Лични подаци
Датум рођења1976.
ДржављанствоРепублика Србија
ОбразовањеФакултет за менаџмент малих и средњих предузећа у Београду; Факултет политичких наука Универзитета у Београду
Занимањеменаџер, политиколог, дипломата
Породица
Деца3
Политичка каријера
Политичка
странка
Српска напредна странка
Амбасадор Републике Србије у Републици Кипар
Тренутна функција
Функцију обавља од 2017.
ПредседникТомислав Николић (2017); Александар Вучић (2017- )

Марко Благојевић (1976) српски је политиколог, менаџер и дипломата. Тренутни је амбасадор Србије у Никозији (Република Кипар).

Дипломирао је на Факултету за менаџмент малих и средњих предузећа у Београду и на Факултету политичких наука у Београду. На потоњем је и специјализирао политикологију религије и завршио мастер студије у области еколошке политике. Положио је царински испит који представља стручни испит за запослене у Управи царина, стручни испит за рад у државним органима и дипломатско-конзуларни испит.

Ожењен је и има троје деце. Течно говори енглески језик.

Семинари о корупцији[уреди | уреди извор]

Учествовао је на вишем семинару о прању новца који је организовало америчко Министарство финансија. Учествовао је и на семинару „Унутрашња контрола - очување интегритета и борба против корупције” у организацији Министарства националне безбедности САД-а. Био је учесник и неколико специјалистичких семинара из разних области у земљи и иностранству.

Спортиста[уреди | уреди извор]

Он је и спортски радник. Активно се бавио спортом и носилац је мајсторског звања - инструктор борилачких вештина.

Каријера у државној управи[уреди | уреди извор]

Каријеру у државној управи је почео 2004. као шеф Групе за борбу против организованог криминала, тероризма и прања новца Управе царина Србије (која је тада била део СЦГ), а на истом положају остаје и још годину дана по распаду СЦГ. Од 2007. до 2012. је био заменик директора у два приватна предузећа. Од 2012. до 2014. је био посебан саветник министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића. У оквиру те функције је био члан државне делегације Србије на редовном заседању Генералне скупштине ОУН-а у Њујорку 2013. и на Самиту Афричке уније у Адис Абеби 2014. године. Од фебруара до маја 2014. је био генерални секретар МСП-а Србије. У мају 2014. је постао амбасадор Министарства спољних послова Републике Србије. Дана 22. јуна 2016. године је постао народни посланик Народне скупштине Републике Србије. Са те функције је смењен након именовања на место амбасадора.

Дана 22. фебруара 2017. године је постављен за амбасадора у Кипру.

Извори[уреди | уреди извор]