Новопазарски санџак

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Санџак (вишезначна одредница).
Новопазарски санџак
Sanjak of Novibazar-sr.png
Новопазарски санџак 1878. године
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Земља Застава Османског царства Османско царство
Главни град Нови Пазар
Друштво
Званични језици турски, говорни језик: српски
Религија Ислам, Православље
Владавина
Облик владавине Беговат
Титула владара Санџак-бег
Оснивање 1790.
Престанак 1912.
Статус Бивша покрајина
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Fictitious Ottoman flag 3.svg Босански санџак (Османско царство) Краљевина Србија State Flag of Serbia (1882-1918).svg
Fictitious Ottoman flag 3.svg Херцеговачки санџак (Османско царство) Краљевина Црна Гора Flag of the Kingdom of Montenegro.svg
Портал:Историја

Новопазарски санџак (тур. Yeni Pazar sancağı; колоквијално само „Санџак“ (отур. سنجاق; тур. sancak — застава) након 1878. године) је назив за управну јединицу Османског царства чије је средиште било у Новом Пазару, а која је територијално раздвајала Србију и Црну Гору од 1865. до 1913. године. Новопазарски санџак је од 1878. до 1908. године био под контролом Аустроугарске (мада је суверенитет Османског царства и даље био на снази), а од 1908. до 1913. године Новопазарски санџак је поново био под пуном отоманском управом (након чега је подељен између Србије и Црне Горе). Данас се историјске области Новопазарског санџака налазе у Србији (југозападни део централне Србије и север Космета) и Црној Гори (север Црне Горе).

Историја[уреди]

Новопазарски санџак основан је крајем 18. века са седиштем у Сјеници. Укинут је 1817. и поново основан Вилајетским законом 1865. Издвојен је из Босанског вилајета 1877. и припојен новооснованом Косовском вилајету са седиштем у Скопљу, у чијем ће саставу остати до ослобођења 1912. Обухватао је казе: Сјеница, Нови Пазар, Митровица, Пљевља, Бијело Поље са Бихором, Пријепоље, Беране, Трговиште (Рожаје), Колашин, Нова Варош и Гусиње. Гусињска каза је одмах после две године била издвојена из Новопазарског санџака и припојена Призренском санџаку. У том обиму Новопазарски санџак је постојао 15 година. Године 1880. је основан Пљеваљски санџак који је обухватао казе Пљевља, Пријепоље и мудирлук Прибој. Почетком 20. века из Новопазарског санџака издојене су казе Нови Пазар и Митровица и припојене Приштинском санџаку, а казе Беране и Рожаје Пећком санџаку. Иако се град по којем се овај санџак називао није више налазио у њему, и даље је употребљавано исто име. Од остатка Новопазарског санџака формиран је и званично Сјенички санџак 1902. са казама: Сјеница, Бијело Поље, Нова Варош и Вранеш (Доњи Колашин).

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]