Пређи на садржај

Орао кликташ

С Википедије, слободне енциклопедије

Орао кликташ
Aquila pomarina
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. pomarina
Биномно име
Clanga pomarina
Brehm, 1831
Распрострањеност орла кликташа:
  гнездилишта
  зимовалишта
Синоними

Aquila pomarina

Орао кликташ[2] (лат. Clanga pomarina) средње је велики орао из породице јастребова (лат. Accipitridae). Некада се поистовећивао с индијским орлом кликташом који је од 2002. године издвојен у посебну врсту, (лат. Clanga hastata).[3]

Илустрација орла кликташа из 1905. год.

Опис[уреди | уреди извор]

Орао кликташ у лету

Орао кликташ је најсличнији црном орлу, од којег је нешто мањи. Достиже дужину од 55 до 66 цм, распон крила му је од 135 до 168 цм, а телесна маса му је око 1,5 килограм. Женке су увек нешто крупније од мужјака.[4] Средње је величине са широким крилима која завршавају дугим перима и има мали кљун. Перје је тамносмеђе боје које је блеђе на глави, врату и нараменицама, с белом мрљом у облику латиничног слова »V« на крилима и репу. Перје с доње стране крила је много светлије од горње стране. Младунци су тамнији с горње стране од одраслих јединки.[3]

Станиште[уреди | уреди извор]

Два јајета у гнезду орла кликташа

Орао кликташ је птица селица и главно станиште су му Источна Европа (где живи око 95% укупне популације ове врсте) и Мала Азија, док зимује у југоисточној Африци.

Живи у шумама, близу влажних ливада и плавних подручја, али може се пронаћи и у вишим пределима. Гнезди се у крошњама листопадних шума храста и јасена. Орао кликташ се налази на списку заштићених птица у Србији због загађених вода, пољопривреде, нестајања мочварних подручја, лова и криволова.[5]

Размножавање[уреди | уреди извор]

Женка полаже најчешће два јаја, максимално до три. Јаја орла кликташа су беле боје с црвенкастосмеђим пегама. Слабије младунче ретко преживи, тако да женка годишње отхрани само једно младунче. Женка за полагање својих јаја годинама користи исто гнездо. Гнездо је обима већег од 140 центиметара, смештено на дрвету непосредно испод врха.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Орао кликташ се углавном храни малим сисарима, птицама и гмизавцима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Clanga pomarina. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 14. јул 2020. 
  2. ^ Назив на страницама Српског орнитолошког друштва, посећено 10. јуна 2013.
  3. ^ а б Орао кликташ на страницама Bird Life International Архивирано на сајту Wayback Machine (25. фебруар 2016) посећено 10. јуна 2013.
  4. ^ Орао кликташ на страницама Лоњског поља Архивирано на сајту Wayback Machine (14. септембар 2013), посећено 10. јуна 2013.
  5. ^ Прилог I: Заштићене дивље врсте биљака, животиња и гљива, Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]