Периферија Јонска острва

С Википедије, слободне енциклопедије
Периферија Јонска острва
грч. Περιφέρεια Ιονίων Νησιών
Положај
Држава Грчка
Админ. центарКрф
Површина2.307 km2
Становништво2010.
 — број ст.234.440
 — густина ст.101,62 ст./km2
ОкрузиЗакинтос
Итака
Кефалонија
Крф
Лефкада
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Периферија Јонска острва (грч. Περιφέρεια Ιονίων Νησιών - "Ιόνια νησιά" / Peripheria Ionion Nision - "Ionia Nisia") је једна од 13 периферија у Грчкој. Смештена је на крајњем западу земље и обухвата сва Јонска острва осим Китере. Управно седиште периферије и њен највећи град је Крф.

Положај и управна подела периферије[уреди | уреди извор]

Положај: Периферија Јонска острва јесте једна од острвских периферија у Грчкој. Стога њу сас вим страна окружује Јонско море, а најближе копно је:

Подела: Периферија је подељена на 5 округа, уједно и већих острва:

  1. Закинтос
  2. Итака
  3. Кефалонија
  4. Крф
  5. Лефкада

Даља подела на општине изгледа према таблици:

Географија[уреди | уреди извор]

Град Крф, седиште периферије
Меганизи, мала лука
Чувена плажа Навађо на Закинтосу

Рељеф: Јонска острва су положена дуж југозападне обале Балканског полуострва, наспрам Епира и Пелопонеза. Укупне су површине од 2.307 km². Сва острва су покренутим тлом и планинска у средини. Приобалне равнице су ретке, осим на Закинтосу. Већина острва има разуђену обалу са низом залива и драга, које представљају одличне природне луке.

Клима: На Јонским острвима влада изразита средоземна, па су сушна.

Воде: Јонска острва су смештена у источном и југоисточном делу Јонског мора. Извори воде на острвима су ретки осим у случају Крфа, који је близу копна, па је стога богат водом и са бујним растињем.

Историја[уреди | уреди извор]

Погледати: Јонска острва

Становништво[уреди | уреди извор]

У периферији Јонска острва живи око 230.000 становника (процена 2010. године). Густина насељености је велика (преко 100 ст./км²), што је осетно више од државног просека (око 80 ст./км²). Последњих година број становника нагло расте. Крф и Закинтос су због вишег нивоа развијености гушће насељени и са бржим растом становништва.

Највећи број становника чине етнички Грци. Некадашњи италијанизовани Грци су се претопили током 19. века. Последњих деценија по већим градовима се населио и мањи број усељеника из свих делова света.

Привреда[уреди | уреди извор]

Са привредног становишта Јонска острва је привредно развијена област за ниво Грчке. Традиционалне делатности становништва, поморство и средоземна пољопривреда (агруми, маслина), су и даље активни, али им се значај последњих деценија умањио. Данас је туризам најважнија привредна грана.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]