Периферија Јонска острва

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Јонска острва.
Периферија Јонска острва
грч. Περιφέρεια Ιονίων Νησιών
Положај
Држава  Грчка
Админ. центар Крф
Површина 2.307 km2
Становништво 2010.
 — Број ст. 234.440
 — Густина ст. 101,62 ст/km2
Окрузи Закинтос
Итака
Кефалонија
Крф
Лефкада
Званични веб-сајт

Периферија Јонска острва (грч. Περιφέρεια Ιονίων Νησιών - "Ιόνια νησιά" / Peripheria Ionion Nision - "Ionia Nisia") је једна од 13 периферија у Грчкој. Смештена је на крајњем западу земље и обухвата сва Јонска острва осим Китере. Управно седиште периферије и њен највећи град је Крф.

Положај и управна подела периферије[уреди]

Положај: Периферија Јонска острва јесте једна од острвских периферија у Грчкој. Стога њу сас вим страна окружује Јонско море, а најближе копно је:

Подела: Периферија је подељена на 5 округа, уједно и већих острва:

  1. Закинтос
  2. Итака
  3. Кефалонија
  4. Крф
  5. Лефкада

Даља подела на општине изгледа према таблици:

Природни услови[уреди]

Град Крф, седиште периферије
Меганизи, мала лука
Чувена плажа Навађо на Закинтосу

Рељеф: Јонска острва су положена дуж југозападне обале Балканског полуострва, наспрам Епира и Пелопонеза. Укупне су површине од 2.307 km². Сва острва су покренутим тлом и планинска у средини. Приобалне равнице су ретке, осим на Закинтосу. Већина острва има разуђену обалу са низом залива и драга, које представљају одличне природне луке.

Клима: На Јонским острвима влада изразита средоземна, па су сушна.

Воде: Јонска острва су смештена у источном и југоисточном делу Јонског мора. Извори воде на острвима су ретки осим у случају Крфа, који је близу копна, па је стога богат водом и са бујним растињем.

Историја[уреди]

Погледати: Јонска острва

Становништво[уреди]

У периферији Јонска острва живи око 230.000 становника (процена 2010. године). Густина насељености је велика (преко 100 ст./км²), што је осетно више од државног просека (око 80 ст./км²). Последњих година број становника нагло расте. Крф и Закинтос су због вишег нивоа развијености гушће насељени и са бржим растом становништва.

Највећи број становника чине етнички Грци. Некадашњи италијанизовани Грци су се претопили током 19. века. Последњих деценија по већим градовима се населио и мањи број усељеника из свих делова света.

Привреда[уреди]

Са привредног становишта Јонска острва је привредно развијена област за ниво Грчке. Традиционалне делатности становништва, поморство и средоземна пољопривреда (агруми, маслина), су и даље активни, али им се значај последњих деценија умањио. Данас је туризам најважнија привредна грана.

Спољашње везе[уреди]