Периферија Епир

С Википедије, слободне енциклопедије
Периферија Епир
грч. Περιφέρεια Ηπείρου
Положај
Држава Грчка
Админ. центарЈањина
Површина9.203 km2
Становништво2010.
 — број ст.359.096
 — густина ст.39,02 ст./km2
ОкрузиАрта
Јањина
Превеза
Теспротија
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Периферија Епир (грч. Περιφέρεια Ηπείρου -"Ήπειρος" / Peripheria Ípirou -"Ípiros") је једна од 13 периферија у Грчкој. Смештена је на северозападу земље и обухвата већи део историјске покрајине Епир. Управно седиште периферије и њен највећи град је Јањина.

Положај и управна подела периферије[уреди | уреди извор]

Положај: Периферија Епир се граничи се са:

Подела: Периферија је подијељена на 4 округа:

  1. Арта,
  2. Јањина,
  3. Превеза,
  4. Теспротија.

Даља подела на општине изгледа према таблици:

Географија[уреди | уреди извор]

Јањина, управно седиште Периферије Епир
Подела Периферије Епир на округе и општине
Парга, средиште летњег туризма у Епиру

Епир (грчки континент) је планинска област, која покрива површину 9203 km² на северозападу Грчке. Са истока Епир је заштићен горостасним планинским венцем Пинда и многобројним врховима Панаетоликона, У приморју Епир плодна област са великим бројем плантажа поморанџе и лимуна, које окружују залив.

Клима у Епиру је углавном средоземна у приморском делу, док у унутрашњости и на већим надморским висинама прелази у континенталну. Вегетација се састоји углавном од жбунастог растиња. Фауна је представљена са медведима, вуковима, лисицама, срнама и рисовима.

Историја[уреди | уреди извор]

Погледати: Епир (историјска покрајина)

Становништво[уреди | уреди извор]

У периферији Епир живи око 360.000 становника (процена 2010. године). Густина насељености је мала (<40 ст./км²), а последњих година број становника стагнира. Западни, нижи делови су много боље насељени од источних, који су готово пусти (око 10 ст./км²)

Највећи број становника чине етнички Грци, али има и Влаха и Албанаца.

Привреда[уреди | уреди извор]

Са економског становишта периферија Епир је сиромашна област, са ситном индустријом. Због стеновитог терена, земљорадња је отежана. Гаји се дуван око Јањине, а развијен је и риболов. Ипак највећи део хране се увози из плоднијих делова Грчке.

Туризам[уреди | уреди извор]

Комбинација релативно мирног начина живота становника по живописним градовима и идиличним долинама са једне стране, и присуство великог броја лепих плажа Јонског мора, са друге стране, привлачи у Епир све већи број туриста, нарочита сада када је Игуменица практично постала „улазна капија“ свим моторизованим туристима из Италије који желе да обиђу Грчку. Из Игуменице веома добар пут, дужине 101 km, води до града Јањина одакле се може изабрати правац даљег путовања ка северу, а затим источно уз прелепе пределе планинског предела Пинда до Мецова, и преко пролаза Катара ка Метеорима, Трикали и Лариси све до наплатне рампе на ауто-путу Атина - Солун, или пак другим правцем, који се у сваком случају и чешће користи, а води ка југу преко Арте, Амфилохије до Агриниона, где путници могу преко новог моста могу прећи на Пелопонез.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]