Периферија Крит

С Википедије, слободне енциклопедије
Периферија Крит
грч. Περιφέρεια Κρήτης
Положај
Држава Грчка
Админ. центарИраклион
Површина8.336 km2
Становништво2010.
 — број ст.611.786
 — густина ст.73,39 ст./km2
ОкрузиИраклион
Ласити
Ретимно
Ханија
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Периферија Крит (грч. Περιφέρεια Κρήτης - Peripheria Kriti) је једна од 13 периферија у Грчкој. Смештена је на крајњем југу државе, у Средоземном мору и обухвата острво Крит са многобројним малим острвима. Главни град периферије је Ираклион.

Положај и управна подела периферије[уреди | уреди извор]

Положај: Периферија Крит је у потпуности острвска, па је окружују:

Подела: Периферија је подељена на 4 округа:

  1. Ираклион
  2. Ласити
  3. Ретимно
  4. Ханија

Даља подела на општине изгледа према таблици:

Географија[уреди | уреди извор]

Град Ираклион, седиште периферије
Древни Кносос се налази у средишњем делу периферије

Периферија Крит је махом планинска област, која покрива површину 8.336 km², у јужном делу Грчке. Она покрива истоимено острво Крит и више од 80 сасвим малих острва, од којих је једино значајније Гавдос, најјужнија тачка Европе.

Рељеф: Већи део периферије је планински. Планине се смењују правцем истог - запад, како се пружа и острво. Редом иду: Орнон, Дикти, Иди и Лефка. Планине су високе и најчешће голетне. Равнице су мале, међусобно изоловане и углавном смештене дуж обале. Најважнија равница је Месара у јужном делу острва.

Клима: У приобалном делу клима је изразито средоземна, даље од мора и на већим висинама она прелази у оштрији облик.

Воде: Периферија Крит је у потпуности острвска и излази на чак три мора: на северу на Егејско море, на истоку на Левантско море и на југу и западу Средоземно море. Обала је разуђена, па остоји више залива, најчешће широко отворених ка мору. Истичу се Мирампелоски, Ираклијски и Алмироски залив на северној обали, и Месарски залив на јужној. Због сушне климе има мало водотокова, који су мали и лети често пресуше. Оне праве величанствене клисуре, по којима је Крит познат на нивоу Грчке. Најпознатији су речице Евротас и Алфиос.

Историја[уреди | уреди извор]

Погледати: Пелопонез

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Ханија је познат по дугој и богатој историји и млетачком наслеђу

У периферији Крит живи више од 610.000 становника (процена 2010. године). Густина насељености је осредња (око 73 ст./км²), што је близу државног просека (око 80 ст./км²). Последњих година број становника расте. Приобални део је много боље насељен него унутрашњост, која је у одређеним деловима готово пуста.

Највећи број становника чине етнички Грци. Месно становништво је познато као конзервативно. У периферији има мало досељеника из иностранства, а лети се број значајно повећа доласком туриста.

Привреда[уреди | уреди извор]

Периферија Крит је привредно развијена област за ниво Грчке. У привреди предњаче већи градови, седишта округа, где преовлађују услуге, посебно оне везане за туризам.

Због неповољних природних услова, земљорадња је развијена само у равницама, којих нема много. Преовлађују средоземне културе (агруми, маслина). Најповољнији услови за земљорадњу постоје у Месарској равници.

Туризам је последњих деценија постао веома важна привредна грана. Крит је данас прворазредно туристичко одредиште са неколико међународно познатих туристичких места (Херсонисос, Ајос Николаос).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]