Портал:Кошарка/Изабрани чланак

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

01. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 1
уреди

02. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 2
уреди

03. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 3
уреди

04. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 4
уреди

05. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 5
уреди

06. недеља[уреди извор]

АБА лига је регионална кошаркашка лига у којој се такмиче клубови из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Македоније. Некада су по специјалном позиву Јадранске кошаркашке асоцијације у лиги учествовали и тимови из Израела, Мађарске, Бугарске и Чешке. У лиги се такмичи 12 клубова, а као и у већини других кошаркашких лига, игра се регуларни дио и доигравање.

Лига постоји упоредо са домаћим првенствима у свакој земљи, а тимови из већине држава који играју у АБА лиги, учествују од друге фазе у првенству своје земље, након завршетка АБА лиге. Јадранска кошаркашка асоцијација, која организује АБА лигу, је пуноправни члан УЛЕБ-а. Од сезоне 2017/18. постоји Друга АБА лига и Суперкуп АБА лиге.

Због спонзорских разлога Јадранска кошаркашка лига је била позната као Гудјер лига у периоду од 2001. до 2006. године, НЛБ лига у периоду од 2006. до 2011. године и АБА лига ј.т.д. од 2016. године. Лига је инспирисала покретање сличних регионалних лига широм Европе као што су: Балтичка лига, Балканска лига и ВТБ лига.


уреди

07. недеља[уреди извор]

Лос Анђелес лејкерси (енгл. Los Angeles Lakers) амерички је кошаркашки клуб из Лос Анђелеса. Наступа у НБА лиги као дио Пацифичке дивизије у Западној конференцији. Утакмице на домаћем терену игра у Крипто.ком арени, коју дијеле са НБА тимом Лос Анђелес клиперсима, тимом из ВНБАЛос Анђелес спарксима и тимом из НХЛ-аЛос Анђелес кингсима. Једни су од најуспјешнијих тимова у историји НБА, са освојених 17 титула, што је рекорд који дијеле са Бостон селтиксима, за највише освојених титула у историји лиге. Држе рекорд и по највећем броју учешћа у великом финалу НБА, гдје су учествовали 32 пута до 2023. године, као и по броју изгубљених финала, изгубивши 15 пута. Освојили су и први трофеј новоустановљеног НБА купа тријумфом на завршном турниру у Лас Вегасу у децембру 2023. године.

Тим је основан 1947. након куповине угашеног тима — Детроит гемса, који су се такмичили у Националној лиги (НБЛ). Нови тим почео је да игра у Минеаполису, у Минесоти, под именом Минеаполис лејкерси. Као члан НБЛ лиге, тим је освојио титулу 1948. након чега је прешао да се такмичи у ривалској организацији — Кошаркашкој асоцијацији Америке (БАА), гдје је освојио титулу 1948. Лиге НБЛ и БАА су се спојиле 1949. у НБА, а Лејкерси су освојили титулу четири пута у првих пет година од оснивања нове лиге, предвођени Џорџом Мајканом. Током 1950-их, тим је имао финансијских проблема након што је Мајкан завршио каријеру и премјештен је у Лос Анђелес, прије почетка сезоне 1960/61.

Током 1960-их играли су шест пута у финалу и сваки пут су поражени од Бостона, чиме је отпочело њихово ривалство. Године 1979. Џери Бус је купио тим, а на драфту, изабрали су Меџика Џонсона као првог пика. Са Џонсоном и Абдул Џабаром, као и тренером — Петом Рајлијем, који је дошао 1981. и Џејмсом Вордијем, који је дошао 1982, Лејкерси су постали доминантни током 1980-их. Тим је добио надимак „шоутајм“, због брзог преласка из одбране у напад, који је предводио Џонсон. Играли су осам финала за девет година, од чега четири против Бостона и освојили су пет титула.

Током 1990-их нису успјели да се пласирају у финале лиге, а 1996. у тим је стигао Коби Брајант, који је учествовао на драфту директно након завршетка средње школе, као и Шакил О’Нил. У периоду од 2000. до 2002. заједно са тренером — Филом Џексоном, двојац је предводио тим до три титуле заредом, што је био други пут у историји да су освојили три титуле заредом, први пут од 1950-их, када су наступали у Минеаполису. Године 2008. у тим је дошао Пау Гасол, након чега су Лејкерси освојили двије титуле заредом — 2009. и 2010. послије чега нису успјели да се пласирају у финале током наредне деценије, а Брајант је завршио каријеру 2016. након чега Лејкерси нису успјели да се пласирају у плеј оф четири сезоне заредом. Године 2018. у тим је дошао Леброн Џејмс, а годину дана касније и Ентони Дејвис, који су предводили тим до титуле 2020. прве након десет година.

Лејкерси држе рекорд са најдужим низом побједа, са укупно 33 побједе заредом у сезони 1971/72. Укупно је 28 играча Лејкерса ушло у кућу славних и пет тренера. Четири играча која су играла за тим проглашена су за најкориснијег играча лиге — Абдул Џабар три пута, Брајант и О’Нил по двапут и Меџик Џонсон једном. Повукли су из употребе укупно 11 бројева.


уреди

08. недеља[уреди извор]

ФИБА Свјетско првенство у кошарци за жене, такође познато као Свјетско првенство у кошарци за жене или само ФИБА Свјетско првенство за жене, међународни је кошаркашки турнир за женске репрезентације који се одржава сваке четири године. Основала га је Међународна кошаркашка федерација (ФИБА), а прво првенство одржано је 1953. у Чилеу, три године након првог Свјетског првенства за мушкарце. Током почетних година од оснивања, није се одржавало исте године када и мушко првенство и није му био одобрен стални четворогодишњи циклус све до 1967. Након првенства 1983. ФИБА је промијенила распоред тако да се женско првенство одржава у парним годинама између Олимпијских игара, што је промјена која је претходно усвојена за мушко првенство 1970.

У почетку је било познато као ФИБА Свјетско првенство за жене, али је име промијењено након првенства 2014. Од 1986. до 2014. године, првенство се одржавало исте године као и Свјетско првенство за мушкарце, али у различитим земљама. Након завршетка оба првенства 2014. године, такмичење за мушкарце је помјерено на нови четворогодишњи циклус у непарним годинама почевши од 2019. како би се избјегло преклапање са Свјетским првенством у фудбалу, али Свјетско првенство за жене остало је у истом четворогодишњем циклусу, и одржава се у истим годинама као и Свјетско првенство у фудбалу за мушкарце, обично неколико мјесеци након њега. Свјетско првенство 2022. одржано је у Сиднеју, а 2026. одржаће се у Берлину. Најуспјешнија је репрезентација САД са 11 титула, док су поред њих, Свјетско првенство освајали још једино Совјетски Савез, Аустралија и Бразил.


уреди

09. недеља[уреди извор]

Скакање за лопту је метода која се користи за почетак или наставак игре у кошарци. То је слично булију у хокеју на леду и лакросу на терену и подбацивању лопте у аустралијском фудбалу. Приликом скакања, два противничка играча покушавају да преузму контролу над лоптом након што је судија баци у ваздух између њих.

У НБА, ВНБА и такмичењима које води кошаркашка Евролига, скакање за лопту се дешава на почетку утакмице, на почетку било ког додатног периода, да би се ријешила посебна ситуације у којима се слободна бацања поништавају и ниједна екипа претходно нема право на лопту, као и код мртвих лопти. Мртве лопте настају када два противничка играча полажу једнака права на лопту и након покушаја да је отргну један од другог, заврше у пат позицији. Скок за лопту такође може да се досуди ако постоје различита мишљења двоје или више судија о томе коме треба додијелити лопту.

Већина такмичења осим НБА, ВНБА и Евролиге користи правило наизмјеничног посједа да би решили све ситуације са скакањем након уводног скока за лопту. Користи се стрелица за посједовање на записничком столу. Кад год дође до такве ситуације са скоком, посјед лопте се додјељује екипи која се креће у правцу стрелице за посјед у нападу. Стрелица се затим мијења и показује на други тим. На почетку игре, стрелица показује на тим који је изгубио почетно скакање.


уреди

10. недеља[уреди извор]

КК Црвена звезда (или, из спонзорских разлога, Црвена звезда Меридианбет) српски је професионални кошаркашки клуб из Београдa. Дио је спортског друштва Црвена звезда. Такмичи се у Кошаркашкој лиги Србије и домаћем Купу Радивоја Кораћа и једини је српски кошаркашки клуб који није испадао из прве националне лиге. Такође је једини клуб на свијету у којем су поникла четворица чланова ФИБА куће славних (Поповић, Станковић, Шапер и Николић), од којих су двојица изабрана у кућу славних у Спрингфилду (Станковић и Николић). Црвена звезда чини Јадранску кошаркашку асоцијацију и такмичи се у АБА лиги, која одређује који ће се тимови такмичити у Евролиги а који у Еврокупу. Према УЛЕБ-овој листи најбоље је рангирани клуб од свих српских клубова, као и од свих клубова из Јадранске лиге.

Утакмице као домаћин утакмице игра у Штарк арени са предвиђеним капацитетом од 18.386 сједећих мјеста. Навијачи Црвене звезде се називају Делије.


уреди

11. недеља[уреди извор]

Повлачење броја спортисте је част коју тим одаје играчу, обично након што играч напусти тим, повуче се из спорта или умре, узимајући из промета број који је раније носио на својој опреми. Када се број повуче, ниједан будући играч из тима не може да га носи, осим ако играч у чију је част број повучен то не дозволи, али углавном, у многим случајевима број уопште не може да се користи. Таква почаст такође може да се додијели играчима који су имали незаборавне каријере, прерано умрли под трагичним околностима или којима су каријере које су обећавале окончане тешком повредом. Други спортови поред кошарке у којима тимови повлаче бројеве су бејзбол, крикет, хокеј на леду, амерички фудбал и фудбал. Повучени дресови се често називају „висећи са рогова“ јер се каче испод сводова дворана на домаћем терену тима.

Сакраменто кингси и Орландо меџик су повукли број 6 у част својих навијача, „шестог играча“. У неким случајевима, тим може да одлучи да повуче број у част трагедија које укључују град или државу тима.


уреди

12. недеља[уреди извор]

3x3 (изговара се три на три), познато и као Баскет је варијација кошарке која се игра са по три играча у оба тима, једном таблом и на пола терена. Према студији пословне школе ESSEC, коју је наручио Међународни олимпијски комитет, 3x3 је највећи урбани тимски спорт на свијету. Тај формат кошаркашке игре промовише и структурира ФИБА, водеће тијело кошарке. Примарно такмичење је годишња ФИБА зx3 свјетска турнеја, која се састоји од Мастерс серије и једног финалног турнира, а на којој се додјељује вишемилонска награда у америчким доларима.

Свјетско првенство у 3x3 за мушкарце и жене су највиши турнири за 3x3 репрезентације, а формат је усвојен и за Олимпијске игре 2020. и Игре Комонвелта 2022.


уреди

13. недеља[уреди извор]

Идеални тим НБА, годишње је признање Националне кошаркашке асоцијације (НБА) које се додјељује најбољим играчима у лиги након сваке НБА сезоне. Гласање спроводи глобална комисија спортских новинара и емитера. Тим је биран у свакој сезони постојања лиге и датира још од њене прве сезоне 1946. године. Идеални тим је првобитно имао два тима, али од 1988. обично се састоји од три петочлане поставе — првог, другог и трећег тима.

Од 1956. до 2023. бирана су по два бека, два крила и један центар за сваки тим. То је у супротности са гласањем за стартну поставу за НБА ол-стар меч, приликом којег се од 2013. бирају два играча у задњем пољу и три играча у предњем пољу. Женска национална кошаркашка асоцијација (ВНБА), објавила је крајем сезоне 2022. да мијења формат избора идеалног тима и играчи се бирају без обзира на позиције. Од сезоне 2023/24. што се поклапа са почетком новог колективног уговора између НБА и синдиката њених играча, НБА је усвојила ВНБА формат „без позиција“ за састав идеалног тима, који је у НБА првобитно коришћен прије усвајања позиционог модела у сезони 1955/56. НБА играчи добијају пет бодова за први тимски глас, три бода за други тим и један бод за трећи тимски глас. Почевши од сезоне 2023/2024, пет највиших поена без обзира на позицију чине први тим, а слиједе други и трећи тим. Током периода избора по позицијама, играчи са највећим укупним бројем поена на свакој позицији чинили су први тим, док су следећи играчи са највише поена чинили други тим и тако даље. Једном приликом је шест играча било стављено у тим, када су Боб Дејвис и Долф Шејс били изједначени за први тим 1952. године; у другом тиму је остало пет.

Леброн Џејмс је рекордер са 19 сезона приликом којих је биран у један од три идеална тима, а претходни рекордери било су Карим Абдул Џабар, Тим Данкан и Коби Брајант са по 15. Џејмс је такође рекордер по броју сезона у којима је изабран у први идеални тим, са 11 сезона и једини је играч који је у први тим биран као члан три различита тима; Карл Малон и Брајант су по 11 пута бирани у први тим. Малон и Џејмс су рекордери по броју узастопних избора у први тим, са по 11.


уреди

14. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 14
уреди

15. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 15
уреди

16. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 16
уреди

17. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 17
уреди

18. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 18
уреди

19. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 19
уреди

20. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 20
уреди

21. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 21
уреди

22. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 22
уреди

23. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 23
уреди

24. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 24
уреди

25. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 25
уреди

26. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 26
уреди

27. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 27
уреди

28. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 28
уреди

29. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 29
уреди

30. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 30
уреди

31. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 31
уреди

32. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 32
уреди

33. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 33
уреди

34. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 34
уреди

35. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 35
уреди

36. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 36
уреди

37. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 37
уреди

38. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 38
уреди

39. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 39
уреди

40. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 40
уреди

41. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 41
уреди

42. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 42
уреди

43. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 43
уреди

44. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 44
уреди

45. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 45
уреди

46. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 46
уреди

47. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 47
уреди

48. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 48
уреди

49. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 49
уреди

50. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 50
уреди

51. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 51
уреди

52. недеља[уреди извор]

Портал:Кошарка/Изабрани чланак 52
уреди