Пређи на садржај

Господар прстенова: Дружина прстена — разлика између измена

ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
 
== Опис ликова ==
* '''[[Елајџа Вуд]]''' - '''[[Фрода Багинса|Фродо Багинс]]''': Хобит који наслеђује Јединствени Прстен од ујака, Билба Багинса. Већином је у друштву пријатеља, хобита Семвајза Гемџија.
* '''[[Ијан Макелен]]''' - '''[[Гандалфа|Гандалф]]''': Чаробњак и ментор Фрода Багинса, који му помаже да одлучи шта да уради са Прстеном. Постаје вођа Дружине након што је одлучено да се Прстен врати на Пламен планину и тамо уништи.
* '''[[Шон Астин]]''' - '''[[Семвајз Гемџи]]''': Познатији као '''Сем''', је хобит, Фродов заштитник и пријатељ. Након што су га ухватили у прислушкивању, Сем је постао Фродов пратилац, а од тада му постаје одан.
* '''[[Виго Мортенсен]]''' - '''[[АрагорнаАрагорн II|Арагорн]]''': Шумар из Дунедаина и наследник Гондорског престола. Путује са Дружином на њиховом путовању у Мордор. Није сигуран да ли је способан да постане Краљ после неуспеха његовог претка, Исилдура.
* '''[[Орландо Блум]]''' - '''[[Леголаса|Леголас]]''': Принц Северне Мрке шуме и син краља Трандуила, једног од Сивих Виловњака Средње земље. Вешт стрелац који се придружује Дружини на њиховом путовању у Мордор.
* '''[[Џон Рис-Дејвис]]''' - '''[[Гимлија|Гимли]]''': Патуљак који се придружује Дружини за Мордор након што су пошли из Ривендала. Ксенофобичан је према Вилењацима.
* '''[[Шон Бин]]''' - '''[[Боромир]]''': Принц Гондора, путује са Дружином према Мордору, иако га моћ Прстена доводи у искушење. Мисли да Гондору не треба Краљ, али постаје Арагорнов пријатељ.
* '''[[Лив Тајлер]]''' - '''[[Аруене|Аруена]]''': Вилењакиња која носи Фрода у Ривендал након што је прободен мачем. Она је кћер Елронда и Арагорнова љубавница. Даје Арагорну заставу Гондора са 7 звездица.
* '''[[Кејт Бланчет]]''' - '''[[Галадријела]]''': Сувладарица Лотлоријена, заједно са мужем Селеборном. Показује Фроду могући исход догађаја у свом огледалу.
* '''[[Кристофер Ли]]''' - '''[[Саруман]]''': Пали председавајући Савета Мудрих, који је подлегао Сауроновој моћи. Након што је заробио Гандалфа, ствара војску Урук-хаиа како би пронашао и отео Прстен од Дружине.
* '''[[Доминик Монахан‎]]''' - '''[[МериадокМерјадок БрандибакБрендибак]]''': Познатији као '''МериВесели''', хобит и Фродов пријатељ. Помаже му у бекству од орка и путује са Дружином на њиховом путовању у Мордор, заједно са својим најбољим пријатељем, Пипином.
* '''[[Били Бојд]]''' - '''[[Перегрин Тук]]''': Хобит, познатији као '''Пипин''' и Фродов пријатељ. Путује са Дружином на њиховом путовању у Мордор, заједно са својим најбољим пријатељем, Меријем. Одан је, али несташан. Често досађује Гандалфу.
* '''[[Хјуго Вивинг]]''' - '''[[Елронда|Елронд]]''': Вилењак, владар Ривендала, који води Елрондово веће које на крају одлучује да униште Јединствени Прстен. Изгубио је веру у Човекову снагу након што је сведочио Исилдуровом неуспеху пре три хиљаде година.
* '''[[Енди Серкис]]''' - '''[[Голум]]''': Један од носиоца Јединственог Прстена. Прстен га је искварио, али му је дао необично дуг живот. Прстен му је украо Билбо Багинс. Некада је личио на хобите и звао се '''Смигол'''.
* '''[[Ијан Холм]]''' - '''[[Билбо Багинс]]''': Фродов ујак који му даје Прстен након што је одлучио да се повуче у Ривендал.
* '''[[Сала Бејкер]]''' - '''[[Саурона|Саурон]]''': Главни супарник и насловни лик приче који је створио Јединствени Прстен како би покорио Средњу земљу. Изгубио је Прстен од Исилдура, а сада га тражи како би завладао Средњом земљом. Не може преузети физички облик, а духовно је инкарниран као Око.
* '''[[Лоренс Макоре]]''' - '''[[Лурц]]''': Командант Саруманове војске орка који води лов на Дружину на путу за Мордор.
* '''[[Хари Синклер]]''' - '''[[Исилдур]]''': Старији Елендилов син и Арагорнов предак који се борио у рату за [[Последњи савез]]. Упао је у замку Мордорских орка када је [[Јединствени прстен|Јединствени Прстен]] пао испред њега након што је одсекао Сауронову руку са мачем његовог оца који се назива [[Нарсил]] током рата.