Афрички национални конгрес — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
Уклањање сувишних унутрашњих веза
м (ispravke)
м (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
Многи политичари АНК-а били су обучавани на Универзитету Форт Хер. Са повећањем државне репресије, на темељу Закона унутрашње безбедности из [[1976]], АНК је у Танзанији основао образовне установе, које су биле ван контроле система апартхејда у Јужноафричкој Републици. Деловање Слободног колеџа омогућило је независно образовање за чланове АНК-а, те остале активисте и њихову децу, док су образовну функцију вршили међународни кадрови. Факултет је деловао од [[1978]]. до [[1992]]. године.
 
[[Совето устанак]] [[1976]]. године и појава [[Покрет црначке свесности|Покрета црначке свесности]] наредне године, променили су ситуацију у Јужној Африци. АНК је деловао у илегали и био је одговоран за бројне чинове насиља, али и за ненасилне бојкоте и штрајкове, тако да је на крају било проглашено ванредно стање. Улогу ванпарламентарне опозиције преузео је [[Уједињени демократски фронт]] (УДФ), који је био близак АНК-у, али је себе видео више као савез свих противника апартхејда у Јужноафричкој Републици.
 
== Деловање после краја апартхејда ==
У другој половини [[1980е|1980]]-их, одржавани су тајне разговоре између јужноафричке владе и представника АНК-а. Нелсону Мандели било је понуђено да напусти затвор ако би се АНК убудуће уздржао од насиља. Мандела је одбацио такве услове, све док не дође до промена у систему. Новоизабрани председник [[Фредерик Вилем де Клерк]] је, [[2. фебруар]]а [[1990]]. године, укинуо забрану деловања АНК-а и осталих организација које су деловале против [[апартхејд]]а. Девет дана касније, Мандела је пуштен из затвора без услова. Руководство АНК-а, укључујући Оливера Тамба, вратило се из егзила. Након тога су били покренути преговори између владе, АНК-а и других група са циљем укидања апартхејда и усвајања новог привременог устава. Дана [[10. април]]а [[1993]], бели политичар починио је атентат и убио високог званичника АНК-а, [[Крис Хани|Криса Ханија]]. Упркос високој напетости, Мандела је успео да настави преговарачки процес. Де Клерк и Мандела су [[1993]]. добили [[Нобелова награда за мир|Нобелову награду за мир]] за улогу у преговарачком процесу.
 
На првим слободни изборима у Јужној Африци одржанима [[1994]], АНК је освојио око 63% гласова. Нелсон Мандела је касније био изабран за првог црног председника Јужне Африке. Војно Крило АНК-а било је инкорпорисано у регуларне [[Јужноафричке одбрамбене снаге]], а нови чланови јужноафричког министарства одбране постала су два ветерана из Умхонто ве Сизвеа. [[Џо Модисе]] постао је први црни јужноафрички министар одбране, а [[Рони Касрилс]] његов заменик. АНК је тада формирао тзв. Тројни савез са [[Јужноафричка комунистичка партија|Јужноафричком комунистичком партијом]] и [[Конгрес јужноафричких синдиката|Конгресом јужноафричких синдиката]].
!Мандата
|-
| [[2009]].
| 11.650.748
| 65.90
363.220

измена

Мени за навигацију