Пољубац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пољубац (Ентони Перкинс и Одри Хепберн)

Пољубац је додир уснама као гест наклоности, безличан поздрав, израз поштовања или најинтензивнији љубавни тренутак. Наука која проучава љубљење назива се филематологија, а међународни дан љубљења је 5. фебруара. Једине животиње које се љубе у уста су шимпанзе, орангутани и мачке. Одбојност према љубљењу је распрострањенија међу припростим људима и за њих је пољубац нека врста примитивног акта. Пољупцем у образ често изражавамо срдачан поздрав, добродошлицу, честитке, док је пољубац мушкарца и жене најнежнији и најснажнији љубавни додир, који одаје жељу љубавника за потпуним телесним и душевним стапањем.

Врсте пољупца[уреди]

 • Честитарски пољубац изражава добре намере и подршку и у њему се уснама додирну образи.
 • Конвенционални или друштвени пољубац је такође додир образа уснама, а знак је добродошлице или пријатељства.
 • Платонски пољубац је брзи плахи додир затворених усана и нема еротских примисли. Њиме се најчешће љубе девојчице и дечаци.
 • Доновски пољубац или мафијашки пољубац у руку је понизни знак поштовања.
 • Јудин пољубац је најпознатији међу неполним пољупцима и симболизује издају.
 • Лептирски пољубац представља додиривање образа или трепавица партнера трепавицама.
 • Ескимски пољубац је заправо трљање носа једно о друго.
 • Кафкијански пољубац започиње готово без еротског набоја, затим се појачава.
 • Ничеански пољубац је низ пољубаца само једног партнера који својим љубљењем другога партнера доводи до узбуђености.
 • Слепи пољубац је са затвореним очима и у правилу доводи до веће узбуђености у телу или љубавник на тај начин сакрива говор очију у којима се зенице шире како расте узбуђеност и открива спремност на даљи корак.
 • Оргазмички пољубац узрокује оргазам, а доживљавају га тинејџери или жене које се ријетко љубе.
 • Пољупци тела дају се у ерогене зоне попут врата, дојки, унутарње стране надлактице, леђа, трбуха или неког другог дела тела с којег се снажни подражаји брзо шире према средиштима у мозгу.
 • Француски пољубац (french kiss) је један од најпознатијих и најпожељнијих међу љубавницима. Дуготрајни влажни уста на уста пољубац укључује и рад језика и зуба па је идеалан увод у добар секс, с обзиром да се уз пољупце укључују и угризи па пољубац у кратко време може постати врло жесток. Започиње почетним пољупцем у којем се усне једва дотакну, након тога се благо сусретну вршци језика што потиче жељу за чвршћим и интимнијим додирима.

Деловање пољупца[уреди]

За пољубац у образ суделују само два фацијална мишића док се за врући влажни пољубац укључе више од 34 мишића лица. Рецептори на језику примају 28 пута снажнији подражај него вршци прстију. Њежни додири усана узрокују узбуђење које избија на површину коже, која почне црвењети и стога љубавници не могу негирати пожуду која се јасно чита на кожи. Њежни и дубоки пољупци откривају квалитету љубавних односа партнера, јер кроз такве пољупце партнери се у потпуности предају другоме и прешутно допуштају поседовање. Потпуни љубавни доживљај тражи и целовито отварање па у тренуцима телесног сједињења уста постају орган спајања. Знак за озбиљну кризу у односима међу партнерима и престанак везе у правилу показује када пољупци почињу изостајати. Према психоаналитичару Сигмунду Фројду уста симболизују полност, а пољубац храну, па ускраћивањем пољубаца партнеру ускраћујемо и толико потребну емотивну храну и блискост.

Примерени, оптимални пољупци стварају осјећај угоде и смирења и доприносе физичкој равнотежи тела, повећавају одбрамбене способности организма, подмлађују кожу и мишиће лица, уклањају стрес и подижу самопоштовање.

Страствени, необуздани пољупци узрокују орканска узбуђења у целом телу, убрзава се рад свих органа, плућа, мозга, срца. Срце ради 30 до 60 посто брже, крв брже циркулира, повећава се крвни притисак, повисује телесна температура за пола сепена. Мада врло ретко, али комбинација високог притиска и повећаног оптерећења мозга може водити можданом удару. Због претераног оптерећења организма такви пољупци скраћују живот за три минута. Уједно ватрени пољупци троше 50 до 100 калорија и повећавају изгарање масних наслага у телу. Уз пољубац с партнером измењујемо и воду, соли, беланчевине, излучевине различитих жлезда и приближно 25 милиона разних микроорганизама.

Пољубац у писаној и визуелној уметности[уреди]

Пољубац је чест мотив, у бајци браће Грим принц пољупцем буди успавану Трнову ружицу, Јуда је издао Исуса пољупцем, док је у СФ филму Матрикс, главни јунак (Нео) враћен на овај свет пољупцем своје љубави (Тринити).

У бајкама принцезе љубе зачаране жабе које се потом претварају у прекрасне принчеве.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]