Разговор са корисником:BuhaM

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Одг: BGB na en. Viki[уреди]

Може Милице, ако имамо чланак на енглеском у енциклопедијском стилу могу да помогнем да се постави на ен Википедију. Можете га тамо поставити нпр. у свом песку, пошаљете мени линк да погледам и ако је све ок пребацићу га у главни именски простор. --Ђорђе Стакић (р) 15:53, 5. октобар 2018. (CEST)

Одг: Фотке на остави[уреди]

Драга Милице, најједноставније је да се у пољу за аутора наведе његово име, најбоље као линк до његове корисничке странице ако већ има налог. Историја слања фајла не може да се промени, тако да ће се видети да си га ти послала. Додатна сигурност је да се пошање дозвола за постављање фотографија на стандардан начин као и за друге фотографије, па да се постави OTRS број. --Ђорђе Стакић (р) 21:37, 20. октобар 2018. (CEST)

Радивоје Бојичић[уреди]

Можда ће неко од библиотекар желети да га среди, видим да је линкован на страници Википедија:Београдски библиотекари о Београду. --Ђорђе Стакић (р) 15:30, 25. октобар 2018. (CEST)

Вељко Дугошевић[уреди]

Cscr-featured2-candidate.png На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Вељко Дугошевић да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 7. новембар 2018 — 14. новембар 2018. ----Pinki (разговор) 17:27, 10. новембар 2018. (CET)

Пројекат Македонија[уреди]

Прво да ти се захвалим што си се придружила пројекту. Твој допринос је значајан, то сам видео много пута и драго ми је да си прва жена на пројекту. Што се тиче категорија, има на пројекту пар њих, као и главна Македонија. Можеш у њих додавати све што мислиш да треба. Поздрав од мене.--Soundwaweserb (разговор) 15:41, 13. новембар 2018. (CET)

GLAM i skan slika[уреди]

Dali kod GLAMa imate i film negative (od fotoaparata) u bibliotekama, i kako ih skanirate ako to radite ? --Mile (разговор) 19:16, 16. новембар 2018. (CET) Nema veze za ostale, reci za vas, dali ste več stavili neke slobodne slike na WIki, i dali znaš dali imate skaner za negative ? --Mile (разговор) 19:25, 16. новембар 2018. (CET)

Филип Филиповић[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Филип Филиповић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 17.11.2018. — 24.11.2018. ----Pinki (разговор) 21:39, 17. новембар 2018. (CET)

Kolonjska voda[уреди]

Negde sam pročitao u vojnim dokumentima da su tоkom Drugog svetskog rata, u nedostatku alkoholnih pića, ili u alkoholisanom stanju vojnici posezali i za kolonjskom vodom, ali da je korišćena kao lek nemem saznanja. --Dr Milorad Dimić (разговор) 11:19, 20. новембар 2018. (CET)

Imajući u vidu loše higijenske uslove koji su vladali u novom veku a i danas vladaju, u pojedinim sredinama, kolonjska voda je nastala kao potreba da se maskiraju baš ti nehigijenski uslovi, naročito neredovnog kupanja. A imate i slučajeve (za koje znam iz prakse) da ispiru kolonjskom vodom usta kako bi sprečili zadah u ustima izazvan gastrointestimnalnim, ORL ili stomatološkim bolestima, ili namakanjem gaze prekrivaju ili dezinfikuju gnojanice na licu i telu. Eto možda je to oblik medicinske primene.--Dr Milorad Dimić (разговор) 12:05, 20. новембар 2018. (CET)

Одг: Mora li baš ovako?[уреди]

Здраво Милице. Нисам до краја разумео на шта се односи примедба јер их видим више. Наш чланак се бави насељем, а остале Википедије универзитетом. Да ли чланак испеглати да се и код нас бави универзитетом, јер то насеље нисам нашао на другим Википедијама. Да ли у називу чланка Јуниверсити (транскрипцију, оправдану за насеља) пребацити у универзитет (превод, оправдан ако је чланак о универзитету). Поздрав. --Ђорђе Стакић (р) 14:45, 28. децембар 2018. (CET)

Слажем се. Слободно га измени и премести да буде чланак о универзитету. --Ђорђе Стакић (р) 09:49, 29. децембар 2018. (CET)
Сада делује боље. --Ђорђе Стакић (р) 11:47, 3. јануар 2019. (CET)

чланак о сапрофитима[уреди]

милице направите чланак о сапрофитима...љубим --Prirodnjak (разговор) 12:37, 22. фебруар 2019. (CET)

Одг: ботаника[уреди]

Велики број чланака има латинске називе, а они чланци који имају "народне називе" могу да добију одговарајућа преусмерења са латинског назива, као и латински назив у самом чланку. То ће смањити могућност забуне. За конкретне проблематичне примере увек се може поставити питање на страни за разговор или на неком од тргова па ће се разјаснити. Ни на енглеској Википедији немају сви чланци латинске називе (у наслову), па је то тешко спровести и овде, по правилу се узима познатији назив за наслов чланка. --Ђорђе Стакић (р) 18:43, 23. фебруар 2019. (CET)

Хаха Face-grin.svgFace-grin.svg Уђем тако па прегледам нове чланке, увек се нађе нешто занимљиво за прочитати, успут додам ситнице. Свашта човек да помисли после мојих „дорада” баш свуда Face-grin.svg --MareBG (разговор) 14:22, 9. март 2019. (CET)

@MareBG: ja kradem emotikone! Hvala za Face-grin.svg! Do sada sam našla samo Face-smile.svg...--BuhaM (разговор) 18:37, 10. март 2019. (CET)

И ја сам крао, а онда сам нашао ову страницу плус у одељку Види још на дну има велики избор. Слабо се користи, мада верујем да би просек на пројекту био Face-angry red.png јер сви су нешто љути 😏 --MareBG (разговор) 19:06, 10. март 2019. (CET)

@MareBG: HVALA!!! Face-glasses.svg Nego, i ja primetila da su svi nešto ljuti... Face-wink.svg--BuhaM (разговор) 19:27, 10. март 2019. (CET)

Смајли као терапија, да нема љутње и сујете. Кад неће нико морамо ми неозбиљни Face-wink.svgFace-grin.svg --MareBG (разговор) 20:52, 10. март 2019. (CET)

Вики сениор[уреди]

Поштована BuhaM нисам Вам одмах писмено одговорио, јер сам према Вашој пријави очекивао да у личном контакту са Вама на Вики маратону поводом 8. марта у Корејском центру остваримо лични контакт и разјаснимо неке недоумице, око мог ангажовања. Како је тај сусрет изостао навешћу Вам неколико својих ставова.

  • Када је у питању пројекат Вики сениор ја о њему имам свој лични став који се коси са неким мојим уређивачким принципима, јер обележава једну категорију уредника, а не садржај њиховог рада.
  • Такав пројекат, под овим насловом има смисла само ако би се у њему писало о проблемима трећег животног доба, и у коме би учествовале све старосне групе уредника.
  • Такође ви сте Вики сениорску радионицу (јер овај пројекат је управо то), уместо да јој задржите тај наслов претворили у Вики пројекат, попут нпр. Википројекта медицина, геогарфија, археологија и сл. што је по мени неприхватљиво.

Хвала на разумевању, и извините на искрености приликом изношења својих ставова. Желим Вам срећан и успешан рад.--Dr Milorad Dimić (разговор) 17:37, 10. март 2019. (CET)

@Intermedichbo:, Све је у реду. Свако од нас има свој став. У томе и јесте поента демократије - да свако има право да мисли и износи своје мишљење. Само би било лепо да не скидате тек тако моје уносе и премештате их у чланке које правите тако што их нађете на страни мог пројекта.

Не брините, нећу Вас ни на који начин више поменути у овом локалном пројекту Википедије на српском језику, који има за циљ да људима који су завршили радни век пружи могућност да и даље могу да преносе своје богато знање и искуство, као и да попуне слободно време и баве се креативним радом. Мислим да је ово од користи свима, а људи који су пристали да учествују на овим пилот-радионицама (јер пројекат још није почео) самим својим присуством из недеље у недељу доказују да мој став има добру основу. Хвала на разумевању.--BuhaM (разговор) 18:32, 10. март 2019. (CET)

Одговор

Првво, Ви сте мене погрешно схватили, ја ни у ком случају нисам против вашег локалног пројекта, већ сам само изнео свој лични став, о мом учешћу у њему, који је као што видим, из наставка Вашег коментара Вам ипак засмето иако поштујете демократију.

Друго, ја сам чланке Казанџијски занат и Казнаџијски занат у Србији уредио, као део мог уређивачког рада у оквиру приказивања историје старих заната (видите серију мојих чланка нпр. о грнчарству, свећарству, кречарству...) и то нема никакве везе са вашим пројектом. Тако сам поред чланка Казанџијски занат уредио и чланак Казанџијски занат у Србији, као део мог виђења старих заната на глобалном и локалном нивоу у који сам пренео и део вашег рада, јер сам као уредник оба чланка сматрао да му је ту место. Као уредник оба чланка на то имам право, и не сматрам их својим нити било чијим власништвом. Али ако Ви сада настојите да их етикетирате као део вашег пројекта, јер сам наводно идеју украо са вашег пројекта, радите то и етикетирајте како Вам је воља, као што сте то урадили и са чланком Наивно сликарство Словака у Србији који сам уредио у оквиру серије мојих чланака о наивном сликарству Словака, мени то лично не смета, и ни у једном тренутку ми није пало на памет да те налепнице уклањам или постављавам као што Ви то чинините, али истине ради морао сам ово да појасним.

Хвала на уступљеном простору и времену.--Dr Milorad Dimić (разговор) 08:49, 11. март 2019. (CET)

Случајно сам видео претходну преписку. Чланке који се допуњавају означавамо шаблоном пројекта ако је измена суштинска, углавном преко 50% чланка. --Ђорђе Стакић (р) 15:31, 23. март 2019. (CET)

@Djordjes: Bila je suštinska u smislu da je obuhvatala ceo pasus o kazandžijskom zanatu u Srbiji, koji je trebalo da se uklopi u Nematerijalna kulturna dobra. Smatrala sam da možda i nije neophodno praviti članak Казанџијски занат у Србији.--BuhaM (разговор) 21:19, 23. март 2019. (CET)

Пите[уреди]

Драга Милице, предлог је да измените чланке Пита и Pita како мислите да треба, можете ставити и шаблон за радове у току да неко не упадне. Када се то заврши ја лако могу да преименујем чланке на жељене називе и да их прелинкујем на Википодацима да се повезују са чланцима са којим би требало. Верујем да је збрка и на другим језицима, па ми ти само напиши на крају који чланак како треба да се зове и са којим на ен Википедији треба да се повеже. --Ђорђе Стакић (р) 15:22, 23. март 2019. (CET)

@Djordjes: ОК. Направићемо и Лепињу, поставити оба, ставити РУТ, па ти јављам.

@Djordjes: Još nešto - šta ćemo sa onom latinicom? Ja bih to ipak prebacila u ćirilicu, ako se slažeš.

Predlažem ovako:

  • Na Пите ćirilicom Stavimo članak o PITAMA
  • Članak Pita (latinicom) preusmerimo na Лепиња (ćirilicom),
  • Ti preusmeriš Pita (latinicom) na Пита (ćirilicom) i povežeš sve sa odgovarajućim engl. člancima:
Пита na engleski Pie
Лепиња na engleski Pita

Sve bih ja to mogla sama, ali se bojim da ću pogubiti one ranije urednike, kao prošli put, pa da ne brljam...--BuhaM (разговор) 22:16, 23. март 2019. (CET)

Био сам на неком путу, па ево тек сада стигох да одговорим. :) Ако су измене чланка веће, где се комбинује, додаје итд, а овде ћемо мењати и наслов, ок је да се промени писмо. Само кад буде све готово јави да преместим и повежем. --Ђорђе Стакић (р) 11:44, 25. март 2019. (CET)

Ево преместио сам на Пита. Требало би да је сада у реду. Што се тиче грешака на другим језицима та повезивања се могу урадити на Википодацима. --Ђорђе Стакић (р) 12:00, 1. април 2019. (CEST)

@Djordjes:, onda o tom - po tom... Nisam još "na ti" sa Vikipodacima Face-smile.svg. Imaću to u vidu.--BuhaM (разговор) 12:03, 1. април 2019. (CEST)

Бошко Обрадовић[уреди]

Поздрав, код особа са истим именом и презименом, предност се даје познатијој особи, а то је у овом случају политичар Бошко Обрадовић. --Pinki (разговор) 12:49, 28. март 2019. (CET)

@Pinki: a šta kada se desi, situacija kao kod članka У шкрипцу, da se gitarista Александар Васиљевић, umesto na Александар Васиљевић linkuje na Александар Васиљевић? Kad već godinu dana pričamo o pouzdanosti Vikipedije kao izvora.

Šta da ti kažem? Nisi me ubedio...--BuhaM (разговор) 17:54, 28. март 2019. (CET)

@Pinki: Na kraju krajeva, ja, na primer, nikada nisam do ovog slučaja čula za generala, a za gitaristu jesam. I ko određuje poznatost? Boško Obradović političar poznat je od skoro, dok je Boško Obradović pesnik poznat daleko duže, obzirom da je bio jedna od vodećih ličnosti kulturnog života u SFRJ. Samo što to u članku ne piše, jer treba naći izvore (!)--BuhaM (разговор) 17:58, 28. март 2019. (CET)

@Pinki: i da, zaboravih... Boško Boško je poznat sada, a u budućnosti ćemo videti. Boško, jedan od osnivača grupe Атомско склониште ostaće poznat kao takav. Enciklopedija je enciklopedija i tu nema subjektivizma. A to ko je poznatiji ipak je subjektivni stav.--BuhaM (разговор) 18:03, 28. март 2019. (CET)

Слажем се са тобом да је Бошко политичар познат од скоро, али је у овом тренутку свакако познатији од музичара. Већина људи која тражи појам Бошко Обрадовић, мисли на политичара. Питање вишезначних одредница је тема о којој би требала да се изјасни заједница, а скоро је била тема сукоба између Марета и Обусера. --Pinki (разговор) 18:44, 28. март 2019. (CET)

@Pinki: Mare se sukobio sa nekim??? Face-smile.svg Da, slažem se da bi to pitanje trebalo pokrenuti. Meni je, recimo, logično da iza svakog ličnog imena (naravno, ne odnosi se na Miloša Obilića ili Vuka Karadžića Face-smile.svg) stoji u zagradi i odrednica zanimanja. Naročito kod ovakvih nespecifičnih imena (čuveni Petrović Petar!). Mislim da bi tu ipak moralo da postoji neko pravilo koje bi razrešilo ovakve subjektivne nedoumice. Najbolji dokaz ti je onaj primer o gitaristi i generalu...

E, sad... Ja nemam vremena da se bavim polemikama, ali stvarno! Ludara neka sa svih strana. Generalno nisam posebno aktivna u diskusijama zajednice, ali ako imaš volju da potegneš to pitanje, rado ću se priključiti.--BuhaM (разговор) 19:18, 28. март 2019. (CET)

То све спада у недоумице око биографских чланака, којима се ја углавном бавим, и мислим да би их требало решити у неком наредном времену јер велики број недоумица рађа све већи број отворених питања. Сада радим на једном чланку о Титовој смрти и сахрани, па када то завршим, мада се и ја клоним расправа јер су бесконачне. --Pinki (разговор) 19:22, 28. март 2019. (CET)

@Pinki: Trebalo bi to što pre rešiti jer je članaka sve više! Slično je i sa tužnom pričom o biljnim vrstama. Tu je tek haos. A ne bi bio da se članci imenuju latinskim imenima... Imaš gore i razgovor sa Djordjem na tu temu. Greška napravljena u početku, a nije ispravljena na vreme... Ajde, ako pokreneš temu, javi, pa se pridružujem. Znam da si aktivista! Face-smile.svg--BuhaM (разговор) 19:28, 28. март 2019. (CET)

Википедија:Трг/Новости#Дискорд сервер[уреди]

Погледај ово Face-smile.svg. Срдачан поздрав и лепи снови. — Александар () 02:35, 7. април 2019. (CEST)

Јави се на Дискорду, чекамо те, поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 16:12, 7. април 2019. (CEST)

Контрола[уреди]

Поздрав, Милицеǃ Је си ли размишљала да затражиш права патролера и враћача? Могло би да буде корисно, пошто си активна, а свакако већ контролишеш учеснике радионица. --Lotom (разговор) 13:07, 7. април 2019. (CEST)

@Lotom: Размишљала и ништа смислила Face-smile.svg. Да остане питање активно за неко будуће време? Тренутно имам доста посла око ове радионице, пројекта, а и на послу, па и нисам толико "активно" активна као претходних година. Кад се радионица разради, а имам намеру да гурам то у Библиотеци и у будућности, јер ми се чини да је вишеструко корисно (и за Википедију и за пензионере и за Библиотеку...), могу да размишљам о томе. Не волим да се прихватам нечега што нисам сигурна да могу да урадим до краја и како треба.--BuhaM (разговор) 13:39, 7. април 2019. (CEST)

Ниси у обавези да кликћеш по свакој непатролираној измени, ја ти то баш због радионице и предлажем. Свакако контролишеш те чланке, па можеш узгред и да обележаваш. Присутна си и можеш да процениш природу оних не толико добрих измена и исправиш шта не ваља, а да исте не враћаш „на кеца“. Како год да одлучиш, имаш моју подршку. --Lotom (разговор) 13:46, 7. април 2019. (CEST)

@Lotom: Ок, имаћу ово на уму, па кад припремим ону презентацију о категоризацији фотографија (страшно ме нервира тај неред на Остави, не може ништа да се нађе без пола сата претраживања... А поправке фотка-по-фотка је предосадноо!) па ти се јављам!--BuhaM (разговор) 14:54, 7. април 2019. (CEST)

Одг: Инфо кутијица[уреди]

Најбоље је питати на Википедија:Трг/Техника, ту ће више људи видети захтев. --Ђорђе Стакић (р) 18:39, 7. април 2019. (CEST)

Који беше шаблон треба? :) --MareBG (разговор) 23:10, 24. април 2019. (CEST)
Радим ових дана. Поздрав --MareBG (разговор) 13:16, 3. мај 2019. (CEST)
И прође месец дана. Почео сам са кутијицом још почетком маја, ево је. Ипак нисам се снашао да одрадим све што је тражено, а дуго сам био одсутан. Потражићу ових дана помоћ других корисника, да већ једном то направимо. Поздрав. --MareBG (разговор) 11:50, 16. јун 2019. (CEST)

Персеполис[уреди]

Ево га. :) Ако мислиш да нешто није како треба, слободно исправи. Још тражим да ми неко помогне око оног шаблона, нисам заборавио. Средићемо и њега! --MareBG (разговор) 15:21, 31. јул 2019. (CEST)

HVALA! Emblem-cool.svg--BuhaM (разговор) 14:35, 1. август 2019. (CEST)

Споменици културе у Београду[уреди]

Хтео још пре неки дан, па заборавио. Ево крећем управо, хвала за оне исправке! --MareBG (разговор) 17:29, 13. август 2019. (CEST)

Није фер да ти и пар корисника све сами радите. Ево направио сам Категорија:Споменици културе Београда, убацио све. Видећу за фотографије у тој Buildings in Belgrade категорији, баш сам их слабо налазио. Само нека се радуцка, видећу и ја да фотографишем неке, поприлично фали. --MareBG (разговор) 19:28, 13. август 2019. (CEST)
Везано за споменике културе, да ли просторне културно-историјске целине (такође заведене под културна добра споменике културе БГД) треба свртасти у Категорија:Споменици културе Београда? Питам због чланка Копитарева градина и осталих на страници Списак просторно културно-историјских целина у Србији. --MareBG (разговор) 19:04, 14. август 2019. (CEST)
Хвала, оставићу то неко време, али кад тад средити. Прво ћу довршити ове споменике културе који недостају. Лепо се одмори, поздрав. --MareBG (разговор) 14:37, 15. август 2019. (CEST)

Пеца Поповић[уреди]

Нисам ја направио, само сам исправио чланак о Пеци. Док сам правио Ex YU rock enciklopedija 1960—2006 чланак налетео сам на његове критике, али такође ништа више о њему нисам нашао на интернету, осим чиме се бави. Ево сада видим овде можда занимљиву емисију. Видећу да проширим чланак. Срамота што о њему није било, а пуна нам енциклопедија новинара упитне релевантности. Помогла ми је иначе кат. Buildings in Belgrade да нађем фотографију за једно културно добро, хвала. Идем даље, док сам још у елементу :) --MareBG (разговор) 13:42, 14. август 2019. (CEST)