Разговор са корисником:BuhaM

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Садржај

Милка[уреди]

Поздрав, о Драгици Срзентић веч постоји чланак, а о овој другој немам података. Ако ти нађеш податке напиши чланак о њој. Ја сам сада ангажован око сређивања чланак о првом народном хероју Петру Лековићу. --Pinki (разговор) 19:34, 22. јануар 2017. (CET)

Поздрав, номиновао сам чланак Слободан Бајић Паја за добар и Младен Стојановић за сјајан, па бих те молио да чланке погледаш и изкоментаришеш њихову номинацију на — Разговор:Слободан Бајић Паја и Разговор:Младен Стојановић--Pinki (разговор) 10:25, 23. јануар 2017. (CET)

Петар Лековић[уреди]

Поздрав позивам те да погледаш и учествујеш у расправи о чланку о првом народном хероју Југославије Петру Лековићу који сам кандидовао за сјајан. Поздрав--Pinki (разговор) 23:26, 17. фебруар 2017. (CET)

Насловна страна[уреди]

Видим да је то у међувремену исправљено. Прилично сам сигуран да није било намерно, већ случајно (уредник који се највише брине о изабраним сликама ових дана не прича српски као матерњи, па се дешавају омашке). --Ф± 23:22, 22. фебруар 2017. (CET)

Па нико му није "дао" да то ради... сам је кренуо. Ако се други људи више заинтересују за то, требало би да онда и квалитет буде бољи. --Ф± 23:10, 23. фебруар 2017. (CET)

Гласање за сјајан[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Петар Лековић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 24. фебруар — 3. март ----Pinki (разговор) 13:37, 25. фебруар 2017. (CET)

Одг: Мала помоћ око Алмашког гробља[уреди]

Сређено. --Ђорђе Стакић (р) 21:53, 2. март 2017. (CET)

Даворјанка Пауновић Зденка[уреди]

Поздрав позивам те да погледаш и учествујеш у расправи о чланку који сам кандидовао за сјајан. Поздрав--Pinki (разговор) 22:50, 17. април 2017. (CEST)

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Даворјанка Пауновић Зденка да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 24. април — 3. мај ----Pinki (разговор) 16:51, 24. април 2017. (CEST)

Одг: članak Платформа[уреди]

Преименово сам га на Платформа (геологија). Повезивање се може променити. То је најбоље урадити када добијемо и други чланак и да то провери неки ко је из те области, да видимо шта са чим да повежемо. --Ђорђе Стакић (р) 14:25, 12. јун 2017. (CEST)

Портал:Жене[уреди]

Поздрав, да ли си заинтересована за покретање Портала на тему жене? Ја сам до сада направио неколико портала — Портал:НОБ, Портал:СФРЈ, Портал:Раднички покрет и Портал:Шпански борци. Погледај и види како ти се свиђају. Ја бих ти могао п омоћи око техничких ствари, а ти око садржаја. Мислим да имамо довољно тема да се попуни портал и на тај начин можемо много боље презентовати пројекат о женама. --Pinki (разговор) 13:38, 9. септембар 2017. (CEST)

Када се направи портал, на одржавање одлази јако мало времена јер се само мењају изабрани чланци и слике. Треба имати изабрани чланак и изабрану биографију, као и једну или више изабраних фотографија/слика, остали подаци о порталу остају. --Pinki (разговор) 15:59, 9. септембар 2017. (CEST)
Шаблон за прављење портала је врло једноставан, па можемо направити колико год желиш портала. Крећемо прво са порталом жене, па идемо даље. Важно је да се договоримо шта желимо да садржи портал и које боје да користимо и онда креће скоцкавање портала, а ти убаци неки уводни текст за портал, ако није проблем. Који ти се од портала које сам направио највише свиђа да бих њега искористили као матрицу? --Pinki (разговор) 16:23, 9. септембар 2017. (CEST)
Važi kada završiš s člankom javi se da pravimo portal/e. --Pinki (разговор) 17:19, 9. септембар 2017. (CEST)

Што се тиче Портала:Жене моја замисао је да тај портал обједињује све теме и чланке о женама на Википедији на српском језику. Прва страница портала би могла да садржи:

 • увод — са текстом о женама и писању о њима на Википедији
 • изабрани чланак — чланак који је добро обрађен (најбоље неки добар или сјајан) који се бави питањем жена или неком женском тематиком
 • изабрану биографију — биографски чланак неке жене (најбоље неки добар или сјајан). Међу добрим чланцима су биографије следећих жена — Ана Ивановић, Грејс Кели, Грета Гарбо, Елеонора од Аквитаније, Јелена Јанковић, Мара Сантанђело, Марија Терезија, Спасенија Цана Бабовић, Моника Белучи и др... Међу сјајнима су биографије — Јелена Ћетковић, Даворјанка Пауновић Зденка, Ана Франк, Ана Болен, Сандра Булок и др. Мада не би било лоше да имамо одвојену презентацију добре и сјајне биографије
 • изабрану фотографију или фотогалерију неких жена или неке теме о женама — нпр споменици женама или портрети жена или само једна фотографија неке жене, можемо се договорити...
 • можемо увести нпр неке питалице типа да ли сте знали?

Што се тиче списка свих жена на Википедији то је обиман посао и не постоји критеријум. Ја бих на другој страници направио неку презентацију истакнутих чланака о женама или неки одељак посвећен женама у Србији или да се испод тога опет убаци нека слика нешто везано за жене у Србији. Може и да се направе посебни одељци са списком добрих и сјајних чланак који се баве темом жена.

Такође би један одељак требало посветити и Википројекту Жене.

Ја сам у оквиру Портала:НОБ направио тему препоручени чланци, то су чланци који нису предлагани за добре и сјајне, али су добро написани и имају доста садржаја. Те чланке такође треба препоручити читаоцима, ево сад ми извукох неке нпр. Драга Обреновић, Мира Алечковић, Соња Маринковић, ту не треба ићи на значај особе већ само на квалитет чланка, ево нпр чланци Милена Павловић Барили и Милица Хребљановић су прекратки да би их истицали, упркос што су личности значајне.

Pogledaj i portale o ženama na nemačkoj i ruskoj vikipediji. Nemački je odlično urađen --Pinki (разговор) 00:36, 10. септембар 2017. (CEST)

Портал Жене 2[уреди]

Портал:Жене свечано започет --Pinki (разговор) 20:51, 10. септембар 2017. (CEST)

Што се тиче Портала Главна страна посвећен је уопштено женема и замолио бих те да напишеш неки увод о порталу. У оквиру добродошлице налазе се слике неких истакнутих жена, ја сам то на брзину издвојио неколико, али би се то могло допунити и другим сликама. За сада је прва страна готово, али бих је ја ако се слажеш допунио са још неким садржајем, имаш ли неки предлог?

Друга страница Препоручени чланци још увек није готова, вероватно ћу је сутра завршити. Она ће садржати неколико одељака — препоручени добри и сјајни чланци, препоручени чланци од уредника и фотогалерију са изабраним сликама. Што се тиче тих изабраних слика ту можемо ићи нпр један месец да буду домаће глумице, следећи месец стране певачице, па познате архитекте, политичарке, борци и др. Ако још имаш још неки предлог слободно реци.

Трећа страница Жене у Србији је посвећен нашим женама, па стога има и другачију добродошлицу, где сам такође на брзину изабрао слике, па ако имаш неке друге предлоге можеш их убацити овде. Међу изабране биографије сам ставио неке од постојећих, али пошто их нема пуно ту би могли да стављамо и друге чланке, који нису добри или сјајни. Ту су и изабране фотографије, које могу бити и друге. Ту сам оставио и део препорученим чланцима везаним за тему жене у Србији, али то још није готово. Такође се у ту може убацити и фотогалерија са нпр месечним фотографијама из одређене теме.

И четврти део је у ствари веза ка Википројекту:Жене. --Pinki (разговор) 23:05, 10. септембар 2017. (CEST)

Такође, треба да изабремо неко слику која ће бити главна за портал, да би је стављали на портал. Као нпр за ове постојеће портале

Што се тиче портала све ово је само предлог. Нисам убацио изабрани чланак, јер нисам знао који да убацим, па сам ставио две биографије због склапања портала, али се то врло лако може изменити. Такође може се убацити и изабрана тема. Све су то корисни предлози. Ти осмисли шта и како па ћемо убацивати још ствари. Што се тиче предложених чланака, морамо најпре формирати уредништво портала, па ћемо онда тамо гласати који чланци треба да имају статус препоручених. --Pinki (разговор) 09:34, 11. септембар 2017. (CEST)

Ја сам се свакако теби и обратио јер знам да боље познајеш материју, с тим имаш и више предлога. Ти овде у току дана изнеси све предлоге, па ћу их ја направити. Такође би било добро да се направи и неки мали део посвећен женама у Србији, ако имаш неку идеју. --Pinki (разговор) 09:49, 11. септембар 2017. (CEST)

Добар је увод, само бих га ја још мало проширио да буде дужи. --Pinki (разговор) 11:42, 11. септембар 2017. (CEST)

Predlog za tebe, uradi ovaj članak o aktivistkinjama za ženska prava Femen. Pozdrav.--Soundwaweserb (разговор) 18:48, 11. септембар 2017. (CEST)


„Проблем” увода је решена и измењена је добродошлица па сада гласи Портал о жени и женским темама.

Ти предложи које чланке о женама или женским темама да ставимо као предложене да бих то убацио. Слажем се са свим темама које си предложила у песку, али ми пошаљи текст за те теме да бих убацили слике. --Pinki (разговор) 18:58, 11. септембар 2017. (CEST)

Ја бих убацио и оно да ли сте знали?

А неки од мојих предлога за то су (из моје области)

 • Да ли сте знали?
  • да су жене у Србији право гласа добиле тек 1945. године?
  • да је Марија Бурсаћ прва жена проглашена за народног хероја?
  • да је Милка Планинц 1982. изабрана за прву жену премијера у источној Европи?
  • да је Валентина Терешкова прва жена у свемиру?--Pinki (разговор) 19:04, 11. септембар 2017. (CEST)

Пребацио сам изабрану биографију на другу страну, а овај простор можемо ослободити за нешто друго. --Pinki (разговор) 19:07, 11. септембар 2017. (CEST)

Може се ставити одељак чланци за проширење и чланци који недостају. --Pinki (разговор) 20:36, 11. септембар 2017. (CEST)

Портал:Жене3[уреди]

Што се тиче Да ли сте знали то је убачено и налази се овде Портал:Жене/Да ли сте знали, а на страни за разговор су оне које нису убачене, да би имали за следећи пут, како би чешће мењали. --Pinki (разговор) 09:57, 12. септембар 2017. (CEST)

Портал:Жене/странице овде се налазе све странице портала па их можеш директно уређивати и мењати. Да не испадне да сам ја неки „цензор” :) --Pinki (разговор) 10:06, 12. септембар 2017. (CEST)

Што се тиче назива Српске жене слажем се са тим. Једино никако да се договоримо око слика. Ја мислим да на другој страни убацим фотогалерију па ту ове слике да убацим. --Pinki (разговор) 10:14, 12. септембар 2017. (CEST)

Мислим да је крајње време да завршимо портал и скинемо оно да у изради. Треба најпре да изабреш одабрани чланак, јер смо изабрану биографију пребацили на другу страну. Што се тиче фотогалерија, ниједна ни друга нису готове, прва има само 5 а требала би да има паран број, а друга (српска) само 3 фотографије. Такође овде можеш убацити чланке који фале или их треба допунити — Портал:Жене/Чланци за допуну. Оно што смо убацили, а нисмо направили су препоручени чланци на тему жене у србији — Портал:Жене/Препоручени чланци-Србија--Pinki (разговор) 21:15, 15. септембар 2017. (CEST)

Хомосексуално понашање код животиња[уреди]

Cscr-featured2-candidate.png На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Хомосексуално понашање код животиња да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 2. октобар 2017 — 9. октобар 2017. --Miljan Simonović (разговор) 10:33, 7. октобар 2017. (CEST)

Грешке и грешчице...[уреди]

Хвала пуно још једном на скретању пажње. Прегледаћу свакако све чланке ускоро. За кратко време сам их написао у великом броју, па верујем да има грешака, више него грешчица. Поздрав --MareBG (разговор) 17:03, 2. новембар 2017. (CET)

Сада тек видим грешку на чланку о певачици Нади Воденичар. Промакло ми је то када сам линковао реч ка Радио Београд, па сам се вероватно више сконцентрисао да то урадим. Што се тиче других дама, вероватно мислите на превод имена . --MareBG (разговор) 17:59, 2. новембар 2017. (CET)

Приметио сам у међувремену и те грешке у пар биографија. Плански сам ишао да напишем више чланака, а грешке касније да исправљам, међутим нисам се надао да ће их бити оволико. Свакако након што завршим следећи, крећем са исправљањем. Хвала --MareBG (разговор) 19:21, 2. новембар 2017. (CET)
Ја користим класични уређивач, а што се тиче потписа 4 тилде су један од сигурних начина :). --Ђорђе Стакић (р) 22:13, 4. новембар 2017. (CET)
Вероватно ће многе ствари још дорађивати, не знам тачно шта је у питању. Најбоље да питаш на Википедија:Трг/Техника то прати више људи. --Ђорђе Стакић (р) 08:14, 5. новембар 2017. (CET)

Знамените жене[уреди]

Хвала на сугестији. Али те молим да погледаш чланке — Валентина Гризодубова и Полина Осипенко (тренутно у изради) да ли су задовољавајући, јер се никада пре нисам бавио превођењем чланака с других Википедија, мада овде користим и податке са званичног сајта о херојима СССР и Руске федерације. --Pinki (разговор) 22:45, 4. новембар 2017. (CET)

Добро то је већ ствар укуса. Ја нисам присталица убацивања пуно поднаслова, односно то практикујем код чланка које обимније пишем, као они који су предлагани за сјајне и добре. Код биографија са мање текста избегавам стављање поднаслова, јер не волим поднаслов са свега пар реченица. То ми је ипак за чланке са више текста. У сваком случају хвала на сугестијама. --Pinki (разговор) 23:01, 4. новембар 2017. (CET)
Овде можеш писати — Портал:Жене/Категорије, а то се налази на другој страни портала, надам се да одговара друг старана? --Pinki (разговор) 13:43, 5. новембар 2017. (CET)

Такмичење[уреди]

Учествујем и не такмичим се. Поздрав,--Ванилица (разговор) 14:08, 12. новембар 2017. (CET)

Добро си схватила... доприносим пројекту, али се НЕ такмичим! Face-wink.svg Радован 17:53, 12. новембар 2017. (CET)

Можда је по теби у реду да текст Кендис Дупри или правилније Кендис Дупри добије четворку као оцену али ... Лош превод и ни мало кошаркашких израза, скоро сви су погрешно преведени. Покренуо сам расправу на сваком чланком који је такмичар написао о кошарци јер заиста нису добри. Мислим не битно око такмичења ал то неко после треба да сређује да би изгледало минимално нормално. Сви грешимо и нико није савршен али ово је очај. --Bobik (разговор) 22:02, 20. новембар 2017. (CET)

извињавам се жири си и твоје је право да оцењујеш текст, само у духу такмичења и правилне процене ваљда треба прочитати. Није ми заиста циљ да утичем на одлуке али ових пар текстова мора дебело да се сређују кад се заврши такмичење. Поздрав. --Bobik (разговор) 22:23, 20. новембар 2017. (CET)

Да али су потом Ванаилица и он отворили шаблон за унос бодова - оцењивање, по истом принципу као такмичари, тако да ми сада тек ништа није јасно? Поздрав--Dr Milorad Dimić (разговор) 09:59, 23. новембар 2017. (CET)

Драга колегинице, нисам се ја поново преместио међу такмичаре, већ је то урадио господин Димић (корисник:Intermedichbo), без да је кога питао или консултовао. Ту где се налазе моје урађене странице само су ту из једног простог разлога, а то је да је доста прегледније него у табели поменутог Димића. А то да ли се такмичим или не, свима сам објаснио и појаснио: УЧЕСТВУЈЕМ И НЕ ТАКМИЧИМ СЕ. Срдачан поздрав,--Ванилица (разговор) 19:15, 25. новембар 2017. (CET)

Портал:Жене4[уреди]

Поздрав, преуредио сам мало Портал:Жене — заглавље и неке ситнице, па те молим да погледаш и да даш неку евентуалну сугестију или примедбу. --Pinki (разговор) 20:42, 4. децембар 2017. (CET)

Хвала на честиткама --Pinki (разговор) 20:36, 6. децембар 2017. (CET)

Поздрав, можда сам и досадан, али сам поново преуредио Портал:Жене, ради се о техничким изменама. Јако ме је нервирало код одељака који се лево и десно, што када се помера резолуција гледања лева или десна колона одлазе горе или доле, зависно од величине садржаја. Прекопирао сам шаблон са Википедијине главне странице па сада више нема тог проблема. Мало сам неке ствари преуредио и додао. Имали смо два пута Афродиту за изабрани чланак, а сада сам убацио Марију Монтесори. Такође би могли да нпр на свака два месеца да мењамо садржај — изабране чланке и фотографије (не све него поједине)--Pinki (разговор) 18:08, 10. децембар 2017. (CET)

Drago mi je da ti se sviđa. Slobodno se javi oko pomoći, tu sam. Ja nikako da dovršim člnaka o Nadi Dimić pa da ga nominujem za sjajan. --Pinki (разговор) 22:42, 10. децембар 2017. (CET)

Помоћ за одговор на питање безвезе?[уреди]

m.dimic.md@gmail.com --Dr Milorad Dimić (разговор) 15:17, 12. децембар 2017. (CET)

Nuvola filesystems services-gray.svg На страни Википедија:Гласање/Википедијанац 2017. године је покренуто гласање за Википедијанца 2017. године.

--Pinki (разговор) 23:40, 24. децембар 2017. (CET)

Можда је боље да сачекаш да прођу празници, мада и не мораш јер је прва недеља предвиђена за коментарисање, па је довољно да само њих пар изкоментарише. Тако да ако га номинујеш данас, гласање ће ићи тек од 1 до 7, мада тада може бити и мање активнијих корисника. Онда је боље да га номинујеш после Нове године--Pinki (разговор) 14:56, 25. децембар 2017. (CET)

Хвала на лепим речима, такође срећни празници :) --MareBG (разговор) 16:11, 26. децембар 2017. (CET)

Поздрав номиновао сам чланак Нада Димић за сјајан, па га погледај и дај уколико желиш коментар о номинацији. --Pinki (разговор) 15:01, 10. јануар 2018. (CET)

Извињавам се, имао сам најбоље намере.--Dr Milorad Dimić (разговор) 10:48, 12. јануар 2018. (CET)

Споменица[уреди]

Ма нема везе :) Само напред и срећно у даљем раду. Што се тиче чланка о муралу, феноменалан је, сјајна тема за коју просто не могу да верујем да до сада није била покривена на википедији. Поздрав --MareBG (разговор) 18:24, 15. јануар 2018. (CET)

Заслужила си за све до сада и само тако настави. Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 06:28, 16. јануар 2018. (CET)

Нада Димић[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Нада Димић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 15. 1. 2018. — 22. 1. 2018. ----Pinki (разговор) 20:58, 15. јануар 2018. (CET)

Графит (натпис на зиду)[уреди]

Па само сам мислио да је реч "Графити" плуралија тантум, односно да може бити само у множини (Графити), не и једнини (Графит). Наравно, можда грешим. Уосталом, тај коментар је од пре више од 11 година, тако да није можда меродаван. :) --Ф± 21:19, 17. јануар 2018. (CET)

Можда се могу наћи и неки други извори? --Ф± 21:45, 17. јануар 2018. (CET)

Референце[уреди]

Маче за тебе![уреди]

Cute grey kitten.jpg

Viki misija - mala maca za tebe! Bravo, Milice za sve doprinose! :)

Ivana Guslarevic (разговор) 13:44, 23. јануар 2018. (CET)

@Ivana Guslarevic: HVALA, ! Face-smile.svg

Бранко Крсмановић[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Бранко Крсмановић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 28. 1. 2018. — 4. 2. 2018. ----Pinki (разговор) 09:35, 31. јануар 2018. (CET)

Одг: Координате[уреди]

Драга Милице, најбоље је погледати Шаблон:Инфокутија споменик културе ту се на крају списка атрибути наводе предвиђени за координате. Ако не помогне, најбоље је да пребациш питање на Википедија:Трг/Техника где ће га више људи видети и, ако је неки баг у питању, помоћи да се то реши. Поздрав. --Ђорђе Стакић (р) 12:41, 7. фебруар 2018. (CET)

Кућа Ристе и Бете Вукановић[уреди]

Поштована колегинице, адреса која је наведена у инфо кутији је адреса Завода за заштиту споменика културе града Београда, а не споменика културе. Да је тако, можеш се уверити и на осталим споменицима културе на целој територији Србије, где су у том одељку наведени контакти свих надлежних Завода. Толико о томе, имаш погрешну слику да сам сујетан и срдачан поздрав, „становити” --Ванилица (разговор) 09:07, 9. фебруар 2018. (CET)

Мени је жао што се као човек разочарам у неког, који себи даје за право да дели епитете људима, по њима само знаном критерујуму.--Ванилица (разговор) 18:49, 9. фебруар 2018. (CET)
 • Здраво Милице, најбоље је техничка питања питати на Википедија:Трг/Техника. Нажалост таква је кутијица за споменике културе да се наводи адреса надлежног завода, а не и адреса самог објекта. За промене шаблона потребна је сагласност и осталих укључених људи јер се овај шаблон користи на хиљадама чланака. Зато је најбоље питати на тргу да видимо шта мисле други. По мени има више смисла да стоји адреса објекта, а адреса Завода је небитнија и може да стоји у чланку о заводу ако би код назива стајао и линк.
 • Преместио сам чланак на Кућа Бете и Ристе Вукановић јер је тако правилније, Вукановић се односи на обоје. У верзији Кућа Бете и Ристе Вукановића, презиме се односи само на Ристу. --Ђорђе Стакић (р) 10:50, 9. фебруар 2018. (CET)

Сигирија[уреди]

Све ОК. Нисам уочио неке веће грешке.

--Sly-ah (разговор) 07:06, 14. фебруар 2018. (CET)

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Српски санитет у албанској голготи да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 20. 2. 2018. — 27. 2. 2018. ----Dr Milorad Dimić (разговор) 12:28, 22. фебруар 2018. (CET)

Tакмичење[уреди]

Скроз сам заборавио на то, иако сам прочитао на страници такмичења, а и сећам се да је пракса стављати. Управо стављам, хвала и поздрав! --MareBG (разговор) 02:04, 22. март 2018. (CET)

Ето у последње време само заборављам (као и ово изнад). Скидам, готов је чланак, толико сам проверавао табелу, да ми је сам почетак чланка промакао. Поздрав! --MareBG (разговор) 15:51, 15. април 2018. (CEST)

Одг: шаблон за податке на вики изворнику[уреди]

Имаш у чланцима нпр. Ђура Јакшић. --Ђорђе Стакић (р) 16:48, 4. април 2018. (CEST)

Позив[уреди]

Лого-100.000.png Поштовани,
желео бих да Вас обавестим да је основан Википројекат Изабрани чланци из историје Србије који има за циљ стварање (писање и допуњавање) што више чланака из историје Србије, који би били изабрани за сјајне или добре.

Помислио сам да ћете бити заинтересовани за ову активност, па Вас овом приликом позивам да се придружите Пројекту.

--Pinki (разговор) 01:10, 7. април 2018. (CEST)

Јесу, завршени су. Мислим да сам написао да је решено. ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:08, 10. април 2018. (CEST)

Позив да се прикључиш: Википедија:Википројекат Македонија.--Soundwaweserb (разговор) 22:23, 12. април 2018. (CEST)

Ђуро Ђаковић[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Ђуро Ђаковић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 13. 4. 2018. — 20. 4. 2018. --Pinki

Хвала на признању[уреди]

Узгред погледајте и ове нове странице које сам уредио о женама у рату а налазе се у Категорији:Жене у Другом светском рату. Поздрав и хвал--Dr Milorad Dimić (разговор) 23:29, 16. април 2018. (CEST)

Ža mi je što niste bili sa nama u poseti narutani bio je to pravi doživljaj za Vilipediju pozdrav--Dr Milorad Dimić (разговор) 18:02, 17. април 2018. (CEST)

Literatura[уреди]

Drago mi je što čitate moje članke. Na žalost imam samo jednu knjigu "Istorije Civilizacije" Vila Djuranta ("Reformacija"), pa čitam i citiram PDF verziju na engleskom. Ako treba, mogu da citiram iste tomove i stranice u srpskom izdanju, samo ne znam da li smem? Savetujte... --DrMako (разговор) 15:59, 17. април 2018. (CEST)

Такмичење ЦЕЕ Пролеће[уреди]

Поздрав Буха. Пошто сте ви члан жирија, замолио бих вас да погледате чланак Образовање у Аустрији који сте оценили, јер чланак је преписан од А до Ш са бошњачке википедије. А колико знам, чланци преписани са бошњачке, хрватске, српскохрватске Википедије се не признају на такмичењу.Ookuninusi (разговор) 11:51, 27. април 2018. (CEST)

@Ookuninusi:, проверићу, али Вас молим да убудуће ову и све остале примедбе пишете на Разговор о Википедији:Такмичење у писању чланака/ЦЕЕ пролеће 2018, како би их сви такмичари и чланови жирија могли видети. У примедби можете означити све чланове жирија. Хвала. Поздрав--BuhaM (разговор) 12:30, 27. април 2018. (CEST)

Takmičenje CEE proleće[уреди]

Hvala na ukazanoj nepravilnosti. Stefantene (разговор) 16:00, 02. maj 2018. (CEST)

bice. samo bih da pitam, da li prilikom ocenjivanja gledate samo iskljucivo rad takmicara posto na jednom clanku koji sam uredjivao je kasnije unet nereferenciran sadrzaj? pozdrav! Lackope (разговор) 16:30, 17. мај 2018. (CEST)

postavio sam sablone posto se autor unetog sadrzaja nije odazvao na moj poziv da ga referencira. Lackope (разговор) 13:01, 18. мај 2018. (CEST)

Вербена[уреди]

Колико видим, на другим Википедијама стоје исправни линкови ка нашем чланку. Додатно сам у самом нашем чланку преправио Врбена у Вербена. --Ф± 22:50, 27. мај 2018. (CEST)

Hvala @Dungodung:, videla sam. Verovatno mi je ovde baš spor internet.--BuhaM (разговор) 23:09, 27. мај 2018. (CEST)

Хамлет[уреди]

Стављао сам српска да бих је одвојио од исте те представе извођене у ансамблу ХНК у Загребу или у БиХ (обе из 2016). Слажем се да то није добра опција, довољно је да стоји име позоришта и ето разлике. Ништа љутња него хвала на сугестији, да знам за даље. Поздрав --MareBG (разговор) 12:55, 31. мај 2018. (CEST)

Чуо сам баш недавно за тај роман. Наравно хиљаду је примера таквих, а делим мишљење да не би требало нити се може окарактерисати уметничко дело тако. Није ми то ни била намера, већ да га раздвојим од других комада, играних у Бих, Хр, али свакако довољно је видети у ком позоришту се игра. Планирам да наредних месеци пишем на ове теме (имамо дозволу за слике позоришта Бошко Буха и Ужичког драмског). Вероватно бих понављао ту грешку у свим наредним чланцима, а после је то већ проблем, тако да хвала још једном :) --MareBG (разговор) 14:24, 31. мај 2018. (CEST)

Članci o Nemačkoj[уреди]

Draga Milice, tek sada videh da se ipak prihvataju članci o Nemačkoj, pa prilažem 7 članaka koje sam napisao u toku takmičenja, ali ih nisam stavio, misleći da se o Nemačkoj ne piše. Primite ih, ako može!--DrMako (razgovor) 06:26, 13. jun 2018. (CEST)

Draga Milice, članci su i napisani, i objavljeni u toku takmičenja, samo nisu bili dodati na spisak. Hvala vam!--DrMako (разговор) 09:19, 13. јун 2018. (CEST)

Шпанац[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Жикица Јовановић Шпанац да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 21. јил 2018 — 28. јул 2018. --Pinki (разговор) 22:42, 21. јул 2018. (CEST)

Награда Ђорђе Јовановић[уреди]

Када сам 2010. писао чланак нисам успевао да нађем комплетан списак добитника на интернету. Могуће да библиотека негде има овај списак у својим публикацијама или документацији? --Ђорђе Стакић (р) 06:32, 22. јул 2018. (CEST)

Премештање[уреди]

Начин на који си променио назив страници није исправан. Копирањем садржаја с једне на другу страницу, тзв „copy-paste“ премештање, губи се евиденција свих пређашњих уредника (историја прве странице), док ти постајеш аутор чланка тј. само твоје име се појављује у историји друге странице. Да се тако нешто не би догодило, користи се опција „премести“. Та опција за промену имена странице се налази изнад чланка, одмах десно од звездице где је троуглић окренут надоле. Прелеском стрелице миша преко троуглића добијаш правоуганик са том опцијом. Кликом на ту опцију отвориће ти се нова страница где се уписује жељени назив а кликом на дугме „премести страницу“ вршиш ту акцију.
Понекад није могуће да се изврши премештање јер је жељени назив заузет тј. страница са тим називом већ постоји. Углавном су кривци преусмерења која имају више од једног уредника. Да би се ослободио жељени назив, проблематично преусмерење се обележи овим шабон након чега се чека да га администратор обрише. Такође можеш да се директно обратиш једном од администратора да га обрише. Када је преусмерење обрисано, слободан си да поновиш ту акцију.
--Novak Watchmen (разговор) 01:37, 26. јул 2018. (CEST)

 Урађено --Novak Watchmen (разговор) 15:05, 26. јул 2018. (CEST)

@Novak Watchmen: да, да, Ђорђе све средио! Face-smile.svg Поздрав!--BuhaM (разговор) 15:13, 26. јул 2018. (CEST)
Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Душан Јерковић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 9 — 16. август 2018. ----Pinki (разговор) 13:40, 13. август 2018. (CEST)

Бошко Буха[уреди]

Поздрав Милице, поводом 75-е годишњице погибије Бошка Бухе средио сам чланак о њему и предложио га за сјајан. Пошто је он твој презимењак тебе прву обавештавам о овоме и позивам да погледаш чланака и на страници за разговор даш свој коментар, како би чланак испунио услове да буде предложен на гласање. Поздрав и унапред хвала. --Pinki (разговор) 16:34, 18. август 2018. (CEST)

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Бошко Буха да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 25. август 2018 — 1. септембар 2018. ----Pinki (разговор) 20:47, 25. август 2018. (CEST)

Одг: Koordinate BGB-a na ostavi[уреди]

Драга Милице, могу се променити координате, само је потребно да се то уради на Википодацима јер шаблон преузима податке одатле. То је на овој страни, у табели лево су координате. --Ђорђе Стакић (р) 09:10, 23. септембар 2018. (CEST)

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Слободан Принцип Сељо да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 19. септембар 2018 — 26. септембар 2018. ----Pinki (разговор) 20:03, 23. септембар 2018. (CEST)

Биљке[уреди]

Зашто да смета, хвала, увидећу грешке на том пољу (опет). Што се тиче флоре и секире, морам да се сложим тако је нажалост. --MareBG (разговор) 01:17, 1. октобар 2018. (CEST)

Аха, онда јасно :) Хвала пуно! --MareBG (разговор) 01:29, 1. октобар 2018. (CEST)

Бирократе[уреди]

Поздрав, Милице. Пре свега, надам се да знаш шта су бирократска права и да она немају никакве везе са новим корисницима, већ су просто део одржавања Википедије и посао који је многима досадан. Што се тиче новајлија, увек се трудим да будем коректан, да их саветујем и помажем им како би се лакше уклопили, што и сама знаш, пошто си донедавно и сама била нова и чини ми се да сам ја био један од корисника који је стално комуницирао с тобом и помагао ти, тако да бих те замолио да ми укажеш на евентуалне грешке у комуникацији са новим корисницима како бих исте могао да исправим. Поздрав, Miljan Simonović (разговор) 09:41, 2. октобар 2018. (CEST)

Свака критика је добродошла, чак и она намерна и безразложна (јер се и из ње може извући нешто корисно). Бар ја тако посматрам критике. Уз то, и сама правила Википедије кажу да увек треба претпоставити најбољу намеру.
Што се тиче ОТРС-а, ја сам почетком године постао агент на ОТРС-у и међу правилима која сам добио нигде није било наведено да сам ја у обавези да пошиљаоца обавестим да је тикет обрађен. Обавезе су бројне, дозволе стално стижу, тако да се трудим да све буде по правилима, а не да (по мени) беспотребно одговарам на уредне дозволе. У случају да дозвола не ваља, комуникација мора бити успостављена како би се проблем решио. У супротном, сам корисник који је послао дозволу за одређену фотографију може видети да је ОТРС број уредно унет у фотографију на Остави и да нема потребе за сувишном комуникацијом. Поздрав, Miljan Simonović (разговор) 16:09, 2. октобар 2018. (CEST)

Одг: BGB na en. Viki[уреди]

Може Милице, ако имамо чланак на енглеском у енциклопедијском стилу могу да помогнем да се постави на ен Википедију. Можете га тамо поставити нпр. у свом песку, пошаљете мени линк да погледам и ако је све ок пребацићу га у главни именски простор. --Ђорђе Стакић (р) 15:53, 5. октобар 2018. (CEST)

Одг: Фотке на остави[уреди]

Драга Милице, најједноставније је да се у пољу за аутора наведе његово име, најбоље као линк до његове корисничке странице ако већ има налог. Историја слања фајла не може да се промени, тако да ће се видети да си га ти послала. Додатна сигурност је да се пошање дозвола за постављање фотографија на стандардан начин као и за друге фотографије, па да се постави OTRS број. --Ђорђе Стакић (р) 21:37, 20. октобар 2018. (CEST)

Радивоје Бојичић[уреди]

Можда ће неко од библиотекар желети да га среди, видим да је линкован на страници Википедија:Београдски библиотекари о Београду. --Ђорђе Стакић (р) 15:30, 25. октобар 2018. (CEST)

Вељко Дугошевић[уреди]

Cscr-featured2-candidate.png На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Вељко Дугошевић да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 7. новембар 2018 — 14. новембар 2018. ----Pinki (разговор) 17:27, 10. новембар 2018. (CET)

Пројекат Македонија[уреди]

Прво да ти се захвалим што си се придружила пројекту. Твој допринос је значајан, то сам видео много пута и драго ми је да си прва жена на пројекту. Што се тиче категорија, има на пројекту пар њих, као и главна Македонија. Можеш у њих додавати све што мислиш да треба. Поздрав од мене.--Soundwaweserb (разговор) 15:41, 13. новембар 2018. (CET)

GLAM i skan slika[уреди]

Dali kod GLAMa imate i film negative (od fotoaparata) u bibliotekama, i kako ih skanirate ako to radite ? --Mile (разговор) 19:16, 16. новембар 2018. (CET) Nema veze za ostale, reci za vas, dali ste več stavili neke slobodne slike na WIki, i dali znaš dali imate skaner za negative ? --Mile (разговор) 19:25, 16. новембар 2018. (CET)

Филип Филиповић[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Филип Филиповић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 17.11.2018. — 24.11.2018. ----Pinki (разговор) 21:39, 17. новембар 2018. (CET)

Kolonjska voda[уреди]

Negde sam pročitao u vojnim dokumentima da su tоkom Drugog svetskog rata, u nedostatku alkoholnih pića, ili u alkoholisanom stanju vojnici posezali i za kolonjskom vodom, ali da je korišćena kao lek nemem saznanja. --Dr Milorad Dimić (разговор) 11:19, 20. новембар 2018. (CET)

Imajući u vidu loše higijenske uslove koji su vladali u novom veku a i danas vladaju, u pojedinim sredinama, kolonjska voda je nastala kao potreba da se maskiraju baš ti nehigijenski uslovi, naročito neredovnog kupanja. A imate i slučajeve (za koje znam iz prakse) da ispiru kolonjskom vodom usta kako bi sprečili zadah u ustima izazvan gastrointestimnalnim, ORL ili stomatološkim bolestima, ili namakanjem gaze prekrivaju ili dezinfikuju gnojanice na licu i telu. Eto možda je to oblik medicinske primene.--Dr Milorad Dimić (разговор) 12:05, 20. новембар 2018. (CET)

Одг: Mora li baš ovako?[уреди]

Здраво Милице. Нисам до краја разумео на шта се односи примедба јер их видим више. Наш чланак се бави насељем, а остале Википедије универзитетом. Да ли чланак испеглати да се и код нас бави универзитетом, јер то насеље нисам нашао на другим Википедијама. Да ли у називу чланка Јуниверсити (транскрипцију, оправдану за насеља) пребацити у универзитет (превод, оправдан ако је чланак о универзитету). Поздрав. --Ђорђе Стакић (р) 14:45, 28. децембар 2018. (CET)

Слажем се. Слободно га измени и премести да буде чланак о универзитету. --Ђорђе Стакић (р) 09:49, 29. децембар 2018. (CET)
Сада делује боље. --Ђорђе Стакић (р) 11:47, 3. јануар 2019. (CET)

чланак о сапрофитима[уреди]

милице направите чланак о сапрофитима...љубим --Prirodnjak (разговор) 12:37, 22. фебруар 2019. (CET)