Википедија:Вики Сениор 2021

С Википедије, слободне енциклопедије
Project Viki Senior-leaflet (frnt page).jpg

Вики сениор је пројекат покренут 2019. године у Библиотеци града Београда, у сарадњи са Викимедијом Србије. Циљ пројекта је да се у креирање Википедије, највеће светске енциклопедије, укључе људи који су, одласком у пензију, завршили свој радни век али још увек желе да се баве својом професијом, као и да наставе активно да доприносе заједници. Својим ангажовањем на Википедији ови људи могу веома квалитетно да испуне своје слободно време, а Википедија ће добити нове уреднике и нове, квалитетне чланке.

Како је наш пројекат везан за активности Библиотеке града Београда рад на пројекту настављамо без прекида. Чланке у овом пројекту, поред учесника пројекта, активно пишу и запослени у Библиотеци града Београда који су се 2018. придружили активном уређивању Википедије у пројекту Београдски библиотекари о Београду и остали заинтересовани.

Како је и ова 2021. година, као и претходна, обележена пандемијом ковида 19, радионице и додатне активности су нам за сада онемогућене, али се надамо да ће се до краја године и ова несрећна околност променити.

Тим БГБ-а[уреди | уреди извор]

У пројекту, као подршка, учествују: предавач волонтер Љиљана Сундаћ, професионални фотограф википедијанац Миомир Магдевски и дизајнер википедијанац Мина Симић.

Теме пројекта у 2021. години[уреди | уреди извор]

Теме које ћемо у оквиру пројекта обрађивати биђе исте као и до сада, што укључује и "слободне теме" уколико радионице у нашем објекту поново буду покренуте. Ове године, с обзиром на већински женски састав наших учесника, фокусираћемо се на женске теме. Осим тога, планирамо да у више наврата организујемо акције писања чланака на тему књижевности и библиотекарстава и као до сада, на материјално и нематеријално културно наслеђе.

Написани и допуњени чланци[уреди | уреди извор]

Предлози чланака[уреди | уреди извор]

С обзиром да су нам ове године приоритет „женске теме”, дајемо предлоге за писање, а многе недостајуће чланке можете наћи и у новонаписаним. Ако преводите чланке са енглеског добро би било убацити и неке референце на српском. Наравно, добродошли су и сви остали чланци који се односе на културу, књижевност, библиотеке...

Не заборавите да у разговор сваког написаног чланка убаците шаблон {{ВикиСениор2021}}

Женске теме
Прве жене познате у историји

Жене у Србији, региону, свету

Статус жена

Храна

Цвеће

Мода

Модни креатори и модне куће

Женски часописи

Козметика

Ручни рад

Деца

За допуну

Остале теме

Народна књижевност:

Важна књижевна дела

Игре:

Кампања уређивања референци #1Lib1Ref[уреди | уреди извор]

Као и претходних година и ове године су учесници пројекта дали свој допринос у Кампањи уређивања референци 1Lib1Ref. Обзиром на тренутну ситуацију са пандемијом, радионице нису одржаване. У кампањи је учествовало четири учесника пројекта "Вики Сениор" који су додали 700 референци.

Дани европске баштине[уреди | уреди извор]

Библиотека града Београда се сваке године придружује манифестацији Дани европске баштине, па се и ми, као и претходних године, нашим програмом придружујемо овој манифестацији.

Учешће у акцијама заједнице[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Претходне године[уреди | уреди извор]