Википедија:Вики Сениор 2023

С Википедије, слободне енциклопедије
Viki Senior Serbia-Logo-cir 03.jpg
Project Viki Senior-leaflet (frnt page).jpg
После двоипогодишње паузе настављено је одржавање радионица уживо

Вики сениор је пројекат покренут 2019. године у Библиотеци града Београда, у сарадњи са Викимедијом Србије. Циљ пројекта је да се у креирање Википедије укључе људи који су, одласком у пензију, завршили свој радни век али још увек желе да се баве својом професијом, као и да наставе активно да доприносе заједници. Ангажовање на Википедији на веома квалитетан начин испуњава слободно време, а Википедија добија нове уреднике и нове, квалитетне чланке.

Како је пројекат Вики Сениор везан за активности Библиотеке града Београда, пројекат траје током целе године. Чланке у оквиру пројекта активно пишу сениори, учесници пројекта, библиотекари и остали заинтересовани.

Радионице Вики Сениора одржавају се свакога петка од 10.00 до 14.00 сати у електронској читаоници Библиотеке града Београда, библиотека Драган Лукић, Студентски трг 19.

Тим БГБ-а[уреди | уреди извор]

У пројекту, као подршка, учествују: волонтери Љиљана Сундаћ и Александра Поповић, професионални фотограф википедијанац Миомир Магдевски и дизајнер википедијанац Мина Симић.

Учесници радионица[уреди | уреди извор]

Теме пројекта у 2023. години[уреди | уреди извор]

Упутство за отпремање слика на Оставу (*.pdf)
Упутство за убацивање слика у чланак: инфокутија, слика у тексту, галерија слика (*.pdf)

Теме које ћемо у оквиру пројекта обрађивати биђе исте као и до сада, што укључује и „слободне теме”. Настављамо са женским темама које смо успешно започели 2021, а осим тога планирамо и неколико уређивачких маратона на тему књижевности и културног наслеђа.

Написани и допуњени чланци[уреди | уреди извор]

Предлози чланака[уреди | уреди извор]

С обзиром да и ове године настављамо са „женским темама”, у наставку следе предлози за нове чланке. Код чланака који се преводе добро би било убацити и неке референце из домаћих извора. Наравно, добродошли су и сви остали чланци који се односе на културу, књижевност, библиотеке...

Не заборавите да у разговор сваког написаног чланка убаците шаблон {{ВикиСениор2023}}

Женске теме

Жене у Србији, региону, свету

Књижевнице

Статус жена

Храна

Цвеће

Мода

Модни креатори и модне куће

Женски часописи

Козметика

Ручни рад

Деца

За допуну

Остале теме

Нематеријално културно наслеђе Елементи НКН човечанства могу се наћи на Унесковој страни, избором жељене државе из падајућег менија COUNTRY). Преводи са других језика могу се наћи преко чланка Унескова листа нематеријалног културног наслеђа.

Народна књижевност:

Важна књижевна дела

Игре:

Вики маратони[уреди | уреди извор]

Унесково наслеђе за које нема слике

Први Вики-маратон[уреди | уреди извор]

Други Вики-маратон[уреди | уреди извор]

Трећи Вики-маратон: Дани европске баштине[уреди | уреди извор]

Сваке године Вики Сениор једним Вики-маратоном учествује у манифестацији Дани европске баштине, па верујемо да ће тако бити и ове године.

Сарадња са пројектом Вики Библиотекар и учешће у акцијама заједнице[уреди | уреди извор]

Презентација програма намењених сениорима у Библиотеци града Београда (на српском)
Презентација пројекта Вики Сениор (на енглеском)

Као сестрински пројекат Вики Сениор сваке године учествује у акцијама и маратонима који се организују у оквиру пројекта Вики библиотекар.

Учесници пројекта као појединци учествују у многим акцијама заједнице.

Кампања уређивања референци #1Lib1Ref[уреди | уреди извор]

Промоције пројекта[уреди | уреди извор]

Библионет, Чачак, 8-10. септембар 2022.[уреди | уреди извор]

Пројекат Вики Сениор представљен је 2022. године Библионету, стручно-научном скупу Заједнице матичних библиотека Србије, који одржан у периоду од 8. до 10. септембра у Библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку. Тема скупа била је „Библиотеке и доживотно учење”, а присуствовало је око 170 библиотечко-информационих стручњака из Србије. Презентовани рад написале су Милица Буха, Александра Маринко и Андријана Јеловац, која га је и изложила на скупу.

Wikimedia CEE Meeting 2022, 14-16. октобар 2022.[уреди | уреди извор]

Пројекат „Вики Сениор” представљен је на годишњој конференцији „Wikimedia CEE Meeting 2022”. Пројекат је представљен у оквиру заједничког излагања „Вики Сениор, различит приступ у три земље”, у оквиру кога су своја искуства презентовале Милица Буха (Србија), Клара Јоклова (Чешка) и Снежана Штрковска (Северна Македонија).

Официјални фотограф конференције био је Миомир Магдевски, члан тима пројекта „Вики Сениор”.

Претходне године[уреди | уреди извор]