Република Централна Албанија

Из Википедије, слободне енциклопедије
'
Republika e Shqipërisë së Mesme
Република Централна Албанија
Застава Албаније (недостаје слика грба)
Застава Грб
Географија
Континент Европа
Регија Балканско полуострво
Главни град Драч
Друштво
Званични језици албански
Религија Ислам
Владавина
Владар Есад-паша Топтани
Оснивање 16. октобар 1913.
Престанак 7. март 1914.
Статус Бивша држава
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Овај чланак је део серије о историји Албаније
Историја Албаније
Coat of arms of Albania.svg

Република Централна Албанија (алб. Republika e Shqipërisë së Mesme) је била држава са седиштем у Драчу која је основана 16. октобра 1913. године.[1] Оснивач ове, међународно непризнате, државе је био Есад-паша Топтани заједно са већим бројем исламиста зeмљопоседника.

Упркос одлуци великих сила донетој на Лондонској амбасадорској конференцији којом је формирана Кнежевина Албанија и именован Вилхелм од Вида за кнеза, Есад-паша је 16. октобра 1913. године основао Републику Централну Албанију са престоницом у Драчу.[2] Он је имао под својом контролом више хиљада наоружаних војника и жандарма са којима је успешно одолевао вишемесечној црногорској опсади Скадра. Есад-паша је у периоду после завршетка балканских ратова и повлачења војске Краљевине Србије у августу 1913. године једини у Албанији имао наоружане војне и полицијске одреде уз чију помоћ је обезбеђивао ред и мир у Албанији. Он је око себе окупио велики број исламиста и земљопоседника који су били уплашени да би влада под контролом великих европских сила, предвиђена одредбама Лондонског уговора о миру, могла да их лиши њихових привилегија и уз њихову подршку прогласио Републику Централну Албанију.

Есад-пашу и Републику Централну Албанију је финансијски подржавала Краљевина Србија која је заузврат очекивала одређене територијалне компензације код Црног Дрима и да се Есад-паша обрачуна са качацима Исе Бољетинца и осталих који су били окупљени око Исмаиља Ћемалија.[3] За Србију је било веома важно да неутралише око 20.000 наоружаних качака под командом Исе Бољетинца, Хасана Приштине и осталих вођа качака, пре очекиваног напада Бугара у Другом балканском рату.[4]

Осим подршке коју је овој држави пружила Краљевина Србија, Република Централна Албанија није доживела међународно признање и престала је да постоји када је принц Вилхелм од Вида 7. марта 1914. године дошао у Албанију и конситуисао власт Кнежевине Албаније прве међународно признате албанске државе, суштински протектората ондашњих великих сила. Да би лакше успоставио контролу над Албанијом, Есад-паши Топтанију су препуштена два најважнија министарства у новој влади, тако да је Есад-паша Топтани био и министар одбране и министар унутрашњих послова.

Референце[уреди]

  1. [1] Роберт Елси, 1919 Essad Pasha Toptani: Memorandum on Albania
  2. Веб сајт о албанској историји о Есад-паши, Приступљено 24. 4. 2013.
  3. [2] „The Albanians: a modern history“, Миранда Викерс, pp. 82, Издавач: I.B. Tauris & Co Ltd., 1995. ISBN 1-86064-541-0
  4. [3]The Kosovo Chronicles, Душан Т. Батаковић, Београд: Плато 1992., ISBN 86-447-0006-5