Пређи на садржај

Република Централна Албанија

С Википедије, слободне енциклопедије

Republika e Shqipërisë së Mesme
Република Централна Албанија
Застава

Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Престоница Драч
Друштво
Службени језик албански
Религија ислам
Историја
Постојање  
 — Оснивање 16. октобар 1913.
 — Укидање 7. март 1914.
 — Статус бивша држава
Земље претходнице и наследнице
Албаније
Претходнице: Наследнице:
Привремена влада Албаније Кнежевина Албанија

Република Централна Албанија (алб. Republika e Shqipërisë së Mesme) је била држава са седиштем у Драчу која је основана 16. октобра 1913. године.[1] Оснивач ове, међународно непризнате, државе је био Есад-паша Топтани заједно са већим бројем исламиста зeмљопоседника.

Упркос одлуци великих сила донетој на Лондонској амбасадорској конференцији којом је формирана Кнежевина Албанија и именован Вилхелм од Вида за кнеза, Есад-паша је 16. октобра 1913. године основао Републику Централну Албанију са престоницом у Драчу.[2] Он је имао под својом контролом више хиљада наоружаних војника и жандарма са којима је успешно одолевао вишемесечној црногорској опсади Скадра. Есад-паша је у периоду после завршетка балканских ратова и повлачења војске Краљевине Србије у августу 1913. године једини у Албанији имао наоружане војне и полицијске одреде уз чију помоћ је обезбеђивао ред и мир у Албанији. Он је око себе окупио велики број исламиста и земљопоседника који су били уплашени да би влада под контролом великих европских сила, предвиђена одредбама Лондонског уговора о миру, могла да их лиши њихових привилегија и уз њихову подршку прогласио Републику Централну Албанију.

Есад-пашу и Републику Централну Албанију је финансијски подржавала Краљевина Србија која је заузврат очекивала одређене територијалне компензације код Црног Дрима и да се Есад-паша обрачуна са качацима Исе Бољетинца и осталих који су били окупљени око Исмаиља Ћемалија.[3] За Србију је било веома важно да неутралише око 20.000 наоружаних качака под командом Исе Бољетинца, Хасана Приштине и осталих вођа качака, пре очекиваног напада Бугара у Другом балканском рату.[4]

Осим подршке коју је овој држави пружила Краљевина Србија, Република Централна Албанија није доживела међународно признање и престала је да постоји када је принц Вилхелм од Вида 7. марта 1914. године дошао у Албанију и конситуисао власт Кнежевине Албаније прве међународно признате албанске државе, суштински протектората ондашњих великих сила. Да би лакше успоставио контролу над Албанијом, Есад-паши Топтанију су препуштена два најважнија министарства у новој влади, тако да је Есад-паша Топтани био и министар одбране и министар унутрашњих послова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (17. јул 2011) Роберт Елси, 1919 Essad Pasha Toptani: Memorandum on Albania
  2. ^ Веб сајт о албанској историји о Есад-паши Архивирано на сајту Wayback Machine (17. јул 2011), Приступљено 24. 4. 2013.
  3. ^ Vickers, Miranda (1995). The Albanians: A Modern History. I.B. Tauris & Co Ltd. стр. 82. ISBN 978-1-86064-541-9. 
  4. ^ [2]The Kosovo Chronicles, Душан Т. Батаковић, Београд: Плато. 1992. ISBN 978-86-447-0006-7.

Литература[уреди | уреди извор]