Савјет пет стотина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Савјет пет стотина (франц. Conseil des Cinq-Cents) био је доњи дом Законодавне скупштине у Француској између 1795. и 1799. године.

Доњи дом се према Уставу III године (1795) састојао из пет стотина чланова које су бирале изборне скупштине департмана на три године. Чланови су морали имати преко 30 година. Савјет пет стотина је сваке године обнављао трећину својих чланова.

Савјет пет стотина је засједао одвојено од Савјета старјешина. Да би се спречило оснивање посланичких група и партија била су донесена посебна правила: сва посланичка мјеста су била одвојена једна од других и посланик је могао само мјесец дана да сједи на истом мјесту. Сва мјеста су била нумерисана и жријебом се одређивало сваког мјесеца гдје ће ко сједити.

Савјет пет стотина је бирао предсједника и секретара. Они су имали мандат од мјесец дана. Његова засједања су била јавна и његови чланови су примали плате. Једино је Савјету пет стотина према Уставу припадало право да предлаже нове законе. Законски предлози које је усвајао Савјет пет стотина су се називали резолуције (франц. Résolutions). Да би законски предлози постали закони било је потребно да га потврди Савјет старјешина.

Савјет пет стотина је постојао до преврата 18—19 бримера 1799. године.

Извори[уреди]

  • Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона, Санкт-Петербург, 1890—1907. (на језику: руски)