Саобраћај у Естонији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Престроница Талин је важно лучко пристаниште
Типична стара железничка станица у Хапсалуу

Република Естонија се налази на крајњем истоку Европске уније, па се и саобраћај земље ослања на везе овог удружења и земаља источно од ње, највише Русије. Све ово погодује развоју прометног саобраћаја у земљи, посебно поморског захваљујући веома дугој обали Естоније на Балтику.

Естонија има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Главно саобраћајно чвориште у држави је главни град, Талин.

Железнички саобраћај[уреди]

Дизел воз у Нарви

Главно железничко предузеће у Литванији су "Естонске железнице" у власништву државе.

Укупна дужина железничке мреже у Естонији је 1.018 km, од чега је 130 km елекрификовано (1995. г.). Већи део пруга у Естонији су, сходно свим земљама бившег Совјетског Савеза, шире од стандарсне ширине - 1524 mm. Ово важи посебно за најважније пруге у Естонији, које све почињу у Талину, а иду ка:


Престоница Талин поседује трамвајски превоз и превоз градском надземном железницом.

Железничка веза са суседним земљама:

У новије време помињу се планови о изградњи подводне железничке везе испод Финског залива, а између Естоније и Финске слично тунелу испод Ламанша, с тим што био овај тунел био дужи (80 km). Овако велико улагање ће вероватно одложити изградњу тунела у даљу будућност.


Друмски саобраћај[уреди]

Тунел у градском подручју Тартуа

Укупна дужина путева у Естонији је 49.480 km, од тога са чврстом подлогом 10.935 km (1998. године). Прави ауто-путеви не постоје, али савремени путеви са 4 коловозне траке постоје на прилазима Талину у дужини од 75 km. Међутим, изградња савремених саобраћајница је интензивна, нарочито према земљама Европске уније. Најважнији пут у земљи је Балтички пут, заправо Европски коридор Е67.


Најважнији путеви у Естонији су:


Водени саобраћај[уреди]

бродови у Талинској луци

Естонија је приморска земља и излази великом дужином обале на Балтичко море. У држави постоје неколико значајних поморских лука. у њих се може убројити и главни град Талин. Друге важне луке су Пјарну, Палдиски и Хапсалу. Трговачка морнарица Литваније је значајна спрам величине државе. У држави постоје и велика поморска предузећа попут Талинка.

Унутаркопнени пловни путеви у Естонији се ослањају на превоз језерима и рекама. Његов значај је мали јер су реке омање и плитке, зими често залеђене, а највећа језера (Псковско и Чудско језеро) гранична на граници са Русијом.

Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Гасовод: Дужина токова је 429 км (1992. године).


Ваздушни транспорт[уреди]

У Естонија је седиште неколико авио-компанија, од којих је најпознатије Естонијан Ер. У држави постоји 5 званично уписаних аеродрома са тврдом подлогом, сви са IATA кодом (IATA Airport Code). 3 аеродрома су на острвима и имају значај у државним границама и као главна веза ових острва са копненим делом Естоније. Међународни значај имају 2 аеродрома:


Највећи и најважнији аеродром у земљи је Аеродром „Улемисте“ у Талину, који се налази свега 4 km од средишта града.