Саобраћај у Летонији

С Википедије, слободне енциклопедије

Република Летонија се налази на крајњем истоку Европске уније, па се и саобраћај земље ослања на везе овог удружења и земаља источно од ње, највише Русије. Све ово погодује развоју прометног саобраћаја у земљи.

Летонија има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Главни саобраћајни чвор у земљи је главни град, Рига.

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Типичан воз у Летонији
Трамвај у Лиепаји

Главно железничко предузеће у Литванији су "Летонске железнице" у власништву државе.

Укупна дужина железничке мреже у Летонији је 2.347 km, од чега је 270 km елекрификовано (2001. г.). Већи део пруга у Летонији су, сходно свим земљама бившег Совјетског Савеза, шире од стандарсне ширине - 1524 mm. Дужина пруга са ужим колосеком од преовлађујућег је 33 km. Последњих година пруге се брзо обнављају и унапређују. Ово важи посебно за најважније пруге у Летонији, које све почињу у Риги, а иду ка:

Магистрални пут у Летонији

Градски превоз железницом постоји у виду трамвајског превоза у Риги, Даугавпилсу и Лиепаји.

Железничка веза са суседним земљама:


Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

неасфалтиран пут у Летонији

Укупна дужина путева у Летонији је 73.202 km, од тога са чврстом подлогом 28.256 km (2000. године). Прави ауто-путеви не постоје, савремени путеви са 4 коловозне траке постоје на прилазима Риги и Даугавпилсу. Међутим, изградња савремених саобраћајница је интензивна, нарочито према земљама Европске уније. Магистрални путеви носе двојну ознаку „А+број“. Балтички пут је најважнија путна веза у земљи и он се састоји из два дела - магистралног пута А1 и пута А8.


Најважнији путеви у Летонији су:


Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Рига лежи на две окоснице водног саобраћаја у земљи - на ушћу Западне Двине у Балтичко море

Летонија је приморска земља и излази великом дужином обале на Балтичко море. У држави постоје неколико значајних поморских лука. у њих се може убројити и Рига, која се налази на ушћу реци Западне Двине веома близу њеног ушћа у Балтичко море, па је приступачна и за океанске бродове. Рига је некад била једна од најважнијих лука бившег Совјетског Савеза. Друге важне луке су Вентспилс и Лиепаја. Трговачка морнарица Литваније је значајна спрам величине државе.

Унутаркопнени пловни путеви у Летонији су дуги око 300 km. Најважнија река за пловидбу је Западна Двина са лукама Рига, Јекабпилс, Даугавпилс.

Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

Нафтовод: Дужина токова је 412 км (2003. године).

Гасовод: Дужина токова је 1.097 км (2003. године).


Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

Авион Ер Балтика на Аеродрому у Риги

У Летонији је седиште неколико авио-компанија, од којих је најпознатија државно предузеће Ер Балтик. У држави постоји 24 званично уписана аеродрома, од тога 4 аеродрома поседује IATA код (IATA Airport Code) и сматрају се међународним аеродромима. То су:

Највећи и најважнији аеродром у земљи је Међународни аеродром „Рига“, који се налази 13 km југозападно од града. Већина других аеродрома служи за нискотарифне летове и у свом промету ослања се или на туризам или на летонску дијаспору.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]