Саркоидоза

С Википедије, слободне енциклопедије
Саркоидоза
ЛатинскиSarcoidosis
Asteroid body intermed mag.jpg
Исечак плућног ткива на којем се види гранулом са астероидним телима.
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностхематологија, дерматологија, пулмонологија, офталмологија
МКБ-10D86
МКБ-9-CM135
OMIM181000
DiseasesDB11797
MedlinePlus000076
eMedicinemed/2063
Patient UKsarcoidosis-pro
MeSHD012507

Саркоидоза је системска болест из групе специфичних запаљења, која се карактерише стварањем гранулома у лимфним чворовима, плућима, јетри, слезини, срцу, косној сржи, кожи, очима и др. Морфолошки подсећа на туберкулозу, али за разлику од ње у саркоматозним грануломима нема казеозне некрозе и нису присутне бактерије.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Клинички знаци и симптоми саркоидозе
Рентгенски снимак грудног коша показује типичну нодуларност саркодиозе у основи плућа

Саркоидоза се карактерише стварањем гранулома, који су изграђени од епителоидних ћелија, џиновских ћелија Лангхансовог типа, лимфоцита, плазма ћелија и фибробласта. Изузетно ретко се може наћи подручје фибриноидне некрозе. У цитоплазми џиновских ћелија се налази једна од три врсте страних тела: бирефригирентан кристал сачињен од соли калцијум-оксалата, конхоидално (Шауменово) тело грађено од калцијума и протеина и астероидно тело или звездасте инклузије. Ови грануломи се временом мењају и бивају замењени везним ткивом, што може да доведе до развоја фиброзе плућа, хроничног плућног срца и других негативних последица.

У почетном стадијуму се обично јављају болови, отицање зглобова и чворићи различите величине на кожи. На рендгенском снимку се виде увећани лимфни чворови средогруђа (медијастинума) и евентуално промене на плућима. Могу се јавити и дуготрајан кашаљ, повишена температура, исцрпљеност, бол иза грудне кости и сл.

Дијагноза и лечење[уреди | уреди извор]

Дијагноза се поставља на основу: анамнезе, клиничког прегледа, различитих лабораторијских анализа (одређивање нивоа калцијума у серуму и урину, нивоа ангиотензин-конвертујућег ензима и имуноглобулина у серуму), компјутеризоване томографије грудног коша, испитивања плућних параметара, бронхоскопије, ултразвучног прегледа горњег дела трбуха и срца, електрокардиограма и холтер мониторинга, прегледа очију, биопсије захваћених структура итд.

Терапија је углавном симптоматска и подразумева употребу кортикостероида, чија доза зависи од узраста и телесне тежине пацијента. Овакво лечење обично траје између шест и осам месеци, а доза лека се постепено смањује. Због потенцијално штетног деловања кортикостероида, према потреби се преписују и други медикаменти.

Уколико терапија није благовремена и болест има брз ток, може доћи и до смртног исхода узрокованог понављаним инфекцијама или другим компликацијама плућне фиброзе и хроничног плућног срца.

Прогноза[уреди | уреди извор]

Болест може да спонтаним путем оде у ремисију, или да постане хронична, с циклусима погоршања и ремисије болести. Код неких особа, може да прогресује до пулмонарне фиброзе и смрти. У половини случајева се спонтано повуку симптоми без лечења или се може излечити у преиоду од 12 до 36 месеци, док већина у периоду од пет година. У неким случајевима, међутим, болест остаје и неколико деценија. У две трећине случајева, болест се потпуно повуче кроз десет година.[1] Када је срце укључено, прогнозе су мање повољне, но, кортикостероиди делују ефективно у електричном провођењу преткоморске и вентрикуларне коморе срца. Такође, прогнозе су мање повољне код афроамериканаца него код белаца.[2]

Особе са саркодиозом имају значајно повећан ризик за канцер, посебно канцер плућа и лимфома,[3] и на другим органима.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „What Is Sarcoidosis?”. nhlbi.nih.gov (на језику: енглески). National Heart, Lung, and Blood Institute (USA). Приступљено 6. 12. 2016. 
  2. ^ Nader Kamangar, MD, FACP, FCCP, FCCM. „Sarcoidosis”. emedicine.medscape.com (на језику: енглески). Andrew F Shorr, MD, MPH; Payam Rohani, MD. Medscape. Приступљено 6. 12. 2016. 
  3. ^ Karakantza, M; Matutes, E; MacLennan, K; N T O'Connor; Srivastava, P C. „Association between sarcoidosis and lymphoma revisited.”. ncbi.nlm.nih.gov (на језику: енглески). Приступљено 6. 12. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).