Саркоидоза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Саркоидоза
Asteroid body intermed mag.jpg
Исечак плућног ткива на којем се види гранулом са астероидним телима.
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност хематологија, дерматологија, пулмонологија[*], офталмологија
ICD-10 D86
ICD-9-CM 135
OMIM 181000
DiseasesDB 11797
MedlinePlus 000076
eMedicine med/2063
Patient UK Саркоидоза
MeSH D012507

Саркоидоза је системска болест из групе специфичних запаљења, која се карактерише стварањем гранулома у лимфним чворовима, плућима, јетри, слезини, срцу, косној сржи, кожи, очима и др. Морфолошки подсећа на туберкулозу, али за разлику од ње у саркоматозним грануломима нема казеозне некрозе и нису присутне бактерије.

Клиничка слика[уреди]

Саркоидоза се карактерише стварањем гранулома, који су изграђени од епителоидних ћелија, џиновских ћелија Лангхансовог типа, лимфоцита, плазма ћелија и фибробласта. Изузетно ретко се може наћи подручје фибриноидне некрозе. У цитоплазми џиновских ћелија се налази једна од три врсте страних тела: бирефригирентан кристал сачињен од соли калцијум-оксалата, конхоидално (Шауменово) тело грађено од калцијума и протеина и астероидно тело или звездасте инклузије. Ови грануломи се временом мењају и бивају замењени везним ткивом, што може да доведе до развоја фиброзе плућа, хроничног плућног срца и других негативних последица.

У почетном стадијуму се обично јављају болови, отицање зглобова и чворићи различите величине на кожи. На рендгенском снимку се виде увећани лимфни чворови средогруђа (медијастинума) и евентуално промене на плућима. Могу се јавити и дуготрајан кашаљ, повишена температура, исцрпљеност, бол иза грудне кости и сл.

Дијагноза и лечење[уреди]

Дијагноза се поставља на основу: анамнезе, клиничког прегледа, различитих лабораторијских анализа (одређивање нивоа калцијума у серуму и урину, нивоа ангиотензин-конвертујућег ензима и имуноглобулина у серуму), компјутеризоване томографије грудног коша, испитивања плућних параметара, бронхоскопије, ултразвучног прегледа горњег дела трбуха и срца, електрокардиограма и холтер мониторинга, прегледа очију, биопсије захваћених структура итд.

Терапија је углавном симптоматска и подразумева употребу кортикостероида, чија доза зависи од узраста и телесне тежине пацијента. Овакво лечење обично траје између шест и осам месеци, а доза лека се постепено смањује. Због потенцијално штетног деловања кортикостероида, према потреби се преписују и други медикаменти.

Уколико терапија није благовремена и болест има брз ток, може доћи и до смртног исхода узрокованог понављаним инфекцијама или другим компликацијама плућне фиброзе и хроничног плућног срца.

Извори[уреди]

  • Павле Будаков и сарадници: Патологија за студенте стоматологије, IV издање, Нови Сад. 2008. ISBN 978-86-7197-290-1. стр. 81..
  • Павле Будаков и сарадници: Патологија за студенте стоматологије, III издање, Нови Сад. 2000. ISBN 86-7197-161-9. стр. 103-105.
  • Саркоидоза плућа, Приступљено 28. 9. 2010.
  • Саркоидоза, Приступљено 28. 9. 2010.
Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).