Смоква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ficus carica - Смоква
58571 Ficus carica L.jpg
Ficus carica
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Подрод:
Врста:
F. carica
Биномијално име
Ficus carica

Смоква[1] (Ficus carica) је медитеранска дрвенаста врста из рода фикуса, фамилије дудова (Moraceae), јестивих крушколиких плодова.

Опис биљке[уреди]

Смоква је листопадно ниско дрво са веома разгранатом крошњом. Старије гране сиве су боје, а младе тамнозелене. Листови су наизменични, велики и неправилно прстасто дељени. На младим гранама при дну се налазе залисци. Ситни цветови се налазе у издубљеној крушколикој осовини цвасти. Плод је плод цвасти; ситне орашице повезане су сочном крушколиком осовином цвасти. Цвета од маја до јуна.

Опрашивање је код смокве везано за животни циклус једне врсте осице и сакривено је од очију људи.

Станиште[уреди]

Станиште смокве је на топлим, заклоњеним местима. Смоква је пореклом из источног Средоземља.

Одатле је распрострањена првенствено у пределе са медитеранском климом. Биљка најбоље успева у топлим крајевима, близу мора, али може да се узгаја и у континентаним пределима. Због танке коре је осјетљива на ниске температуре.

Употреба[уреди]

Плод смокве се једе сиров или сушен, а од њега се могу правити и разне посластице, јер је богат шећером. Зрео плод може бити различите величине и боје, жуте, зеленкасте, смеђе и скоро црне. Постоји око 50 варијетета смокве у односу на плод. Приликом кидања листова или брања плодова, дрво лучи сок који може изазвати иритације на кожи. Некада се у народу користио као лек против брадавица.

Неки смокву држе у башти као украсну биљку, због карактеристичних егзотичних листова.

Суве смокве[уреди]

100 грама свежих смокава има 74 калорија, док се сушењем њена вредност утростручује ‒ 249 калорија.Спољна опна је јестива, као и њен црвен,меснати део са семенкама. У сувим смоквама има 4,2 гвожђа, што је веома значајано за спортисте.У VII веку п.н.е. у Грчкој спортисти су узимали суве смокве за побољшање спортских активности. Сушење смокви траје 3-7 дана на сунцу. Сушене смокве се разврставају на квалитет ,екстра квалитет I, квалитет II, квалитет III .Сушене смокве се чувају у сувим и чистим проветреним хладним просторијама.Осушене смокве се користе у припреми колача и мармеладе. Позната су њена лековита својства, јер је пуна минерала и витамина. Најпопуларнији лековити рецепт који лечи све је маслиново уље и смокве.

Симболика[уреди]

По библијском предању, смоквин лист је Адаму послужио да сакрије своје полне органе од Евиног погледа.

Слике[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Јанчић Радиша, Стојановић Данило. Економска ботаника, корисне биљке и њихови производи. 1. изд. Београд: Завод за уџбенике, 2008.

Спољашње везе[уреди]