Смоква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ficus carica - Смоква
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Rosales
Породица: Moraceae
Род: Ficus
Подрод: Ficus
Врста: F. carica
Биномијална номенклатура
Ficus carica
L.

Смоква (Ficus carica) је медитеранска дрвенаста врста из рода фикуса, фамилије дудова (Moraceae), јестивих крушколиких плодова.

Опис биљке[уреди]

Смоква је листопадно ниско дрво са веома разгранатом крошњом. Старије гране сиве су боје, а младе тамнозелене. Листови су наизменични, велики и неправилно прстасто дељени. На младим гранама при дну се налазе залисци. Ситни цветови се налазе у издубљеној крушколикој осовини цвасти. Плод је плод цвасти; ситне орашице повезане су сочном крушколиком осовином цвасти. Цвета од маја до јуна. Опрашивање је код смокве везано за животни циклус једне врсте осице и сакривено је од очију људи.

Станиште[уреди]

Станиште смокве је на топлим, заклоњеним местима. Смоква је пореклом из источног Средоземља. Одатле је распрострањена првенствено у пределе са медитеранском климом. Биљка најбоље успева у топлим крајевима, близу мора, али може да се узгаја и у континентаним пределима. Због танке коре је осјетљива на ниске температуре.

Употреба[уреди]

Плод смокве се једе сиров или сушен, а од њега се могу правити и разне посластице, јер је богат шећером. Зрео плод може бити различите величине и боје, жуте, зеленкасте, смеђе и скоро црне. Постоји око 50 варијетета смокве у односу на плод. Приликом кидања листова или брања плодова, дрво лучи сок који може изазвати иритације на кожи. Некада се у народу користио као лек против брадавица.

Неки смокву држе у башти као украсну биљку, због карактеристичних егзотичних листова.

Симболика[уреди]

По библијском предању, смоквин лист је Адаму послужио да сакрије своје полне органе од Евиног погледа.

Слике[уреди]

Референце[уреди]

  • Јанчић Радиша, Стојановић Данило. Економска ботаника, корисне биљке и њихови производи. 1. изд. Београд: Завод за уџбенике, 2008.

Спољашње везе[уреди]