Стив Вознијак

С Википедије, слободне енциклопедије
Стив Вознијак
Steve Wozniak.jpg
Стив Вознијак 2005. године.
Рођење(1950-08-11)11. август 1950.(72 год.)
Сан Хозе, САД
ШколаУниверзитет Калифорније у Берклију
Познат поApple I, Apple II
Веб-сајтwoz.org

Стив Вознијак (енгл. Stephen (Steve) Gary "Woz" Wozniak; Сан Хозе, 11. август 1950) је амерички рачунарски инжењер и саоснивач компаније Епл заједно са Стивом Џобсом. Најпознатији је по дизајнирању и изради прототипова рачунара Apple I и Apple II, практично без ичије помоћи.

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Рођен је 11. августа 1950. у Сан Хозеу, Калифорнија, САД, од мајке Маргарет Вознијак и оца Френсиса Вознијака (инжењера код фирме Локид и других). Од раних дана је показивао интерес према техници и електроници, и побјеђивао је на многим школским такмичењима из науке, често презентујући своје властите конструкције.

Са шест година саставља први кристални радио-пријемник, са 11 или 12 година заједно са пријатељима прави интерком систем између кућа у улици, у шестом разреду основне школе постаје аматерски радио-оператор. У осмом разреду израђује 10-битни бинарни сабирач и одузимач са транзисторима (100) и диодама (200) који су сачињавали логичке елементе. По његовим ријечима, то је био први корак према градњи правог рачунара о којем је стално размишљао.

На почетку средње школе први пут је имао контакт са рачунаром у фирми Силванија, пишући програме у језику фортран. Ту је дошао и до комплетног приручника за рачунар ПДП-8, који је прочитао и почео да дизајнира рачунар ПДП-8 на папиру, стално га побољшавајући, и користећи све мање и мање дијелова. Ово усавршавање му је постала стална особина, коју је користио у свим каснијим пројектима.

Студије[уреди | уреди извор]

На колеџу израђује ометач телевизора и стално се усавршава у дизајнирању рачунара на папиру. Његови дизајни користе мање чипова од оригинала и знатно су ефикаснији. Постаје противник рата у Вијетнаму, сумња у власт и избјегава мобилизацију.

Око 1970. године прави први рачунар са пријатељем Билом Фернандезом. Назвали су га „Крем сода рачунар“ (Cream Soda Computer), са 256 бајтова RAM меморије. Користио је обичне логичке чипове, јер микропроцесори још нису постојали. Преко Фернандеза упознаје Стива Џобса.

Са Џобсом израђује и продаје илегалне „плаве кутије“, које су омогућавале бесплатно звање удаљених телефонских корисника. Радиле су на принципу емитовања посебних фреквенција, које би преузеле телефонску линију и омогућиле позиве.

Хјулет-Пакард и први Епл рачунари[уреди | уреди извор]

Почетком 1973. године добија посао у фирми Хјулет-Пакард као дизајнер калкулатора.

У слободно вријеме развија унапријеђену игру Понг са једним играчем за фирму Атари, коју зове Брејкаут (Breakout).

Средином 1970-их се укључује у Аматерски рачунарски клуб (Homebrew Computer Club) који се састајао у гаражи Гордона Френча у Менло Парку. Та група је радила и давала предавања на разним рачунарима, између осталих на Алтаиру 8800. Вознијак први пут сазнаје о микропроцесорима (Интел 8008) и долази до спознаје да су они прави пут за стварање личног рачунара.

Одлучио сам ту и тада да имам прилику да направим комплетан рачунар који сам увијек хтио. Треба ми само било који микропроцесор и моћи ћу да направим јако мали рачунар на којем могу да пишем програме. Програме као игре и симулације које сам писао на послу. Могућности су неограничене. И не морам да купим Алтаир да бих то направио. Ја ћу га дизајнирати потпуно сам. Те ноћи, ноћи првог састанка групе, читава визија личног рачунара је једноставно ушла у моју главу. Све одједном. Само тако.

Те ноћи је почео да прави планове за Apple I рачунар. Одлучио је да комбинује тастатуру и монитор, добијајући тако много бољи начин интеракције са рачунаром од пређашњих прекидача и свјетала. Apple I се зато сматра првим личним рачунаром који је имао такву напредну конфигурацију.

Apple I је имао 6502 микропроцесор, тастатуру, кућиште од дрвета и црно-бијелу графику са 8 килобајта RAM меморије. Вознијак је развио и бејсик преводилац (интерпретер) за Apple I. Приказао је рачунар на састанку рачунарског клуба у марту 1976. године.

Да би успјешније продавали рачунар, Џобс и Вознијак оснивају компанију Епл, која продаје неколико стотина Apple I рачунара локалним рачунарским продавницама (без монитора и напајања). Вознијак напушта Хјулет-Пакард и посвећује се дизајну много бољег рачунара који ће постати познат под именом Apple II.

Apple II има од почетка стално спремиште података (прикључак за касетофон), видео-сигнал у боји, звук, јединствену, бржу и бољу RAM меморију за програме и видео и кућиште од пластике специјално направљено за рачунар. Такође је имао бејсик интерпретер уписан у РОМ меморију, па је бејсик био доступан одмах по укључењу рачунара. Све је ово (осим кућишта) Вознијак развио сам.

Почетком 1977. године компанија Епл је службено инкорпорисана и продаја Apple II модела је почела да расте великом брзином. На наговор Мајка Маркуле, Вознијак ствара убрзо и први дискетну јединицу за Apple II, за само 14 дана. Тако Apple II први од личних рачунара има релативно јефтину диск јединицу, што даље учвршћује његов водећи положај на тржишту.

Послије 1980.[уреди | уреди извор]

Вознијак остаје да ради као инжењер у компанији Епл, али против његове воље комитет фирме дизајнира Apple III рачунар, који се показује као потпуни промашај. То, лични проблеми и несугласице у Еплу о развоју фирме узрокују да се он све више удаљава од фирме. С друге стране, финансијска сигурност му омогућује да се посвети разним дјелатностима — организује концерте, даје предавања и бави се друштвеним радом.

Такође ради на првом универзалном програмибилном даљинском управљачу да замијени читав сет управаљача за постојеће телевизоре, видеорекордере итд. Због тога службено напушта Епл и оснива своју компанију ЦЛ9 у фебруару 1985. године. До 1988. године фирма је продана и Вознијак наставља рад на другим пројектима.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Био је ожењен 4 пута, тренутно је са четвртом женом Џенет Хил (Janet Hill) од 2008.

Пријашње жене су му Алис Робертсон (1976-1980), Кендис Кларк (1981-1987) и Сузан Малкерн (1990-2004). Има троје дјеце с другом женом Кендис Кларк.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]