Торстен Веблен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Торстен Веблен

Торстен Веблен
Торстен Веблен

Информације
Датум рођења 30. јул 1857.
Место рођења Като (САД)
Датум смрти 3. август 1929.
Место смрти Менло Парк (САД)
Рад
Theory of the leisure class, 1924

Торстен Веблен (енг. Thorstein Veblen; Като, 30. јул 1857Менло Парк, 3. август 1929) је био норвешко-амерички економиста и социолог.

Торстен Веблен је био потомак норвешких досељеника и фармера, који је своје детињство провео на граничној територији у Висконсину и касније Минесоти. Због ограниченог контакта са ширим кругом људи веома је слабо познавао енглески па је због тога имао тешкоћа и у току свог школовања и касније као професор. 1874. он је отишао на Карлтон Колеџ у Нортфилду, Минесота где се школовао до 1880. и где му је професор политичке економије био Џон Бејтс Кларк, познати амерички економиста либералистичке струје. Оно што је било пресудно у Кларковом утицају на Веблена било је то да се Веблен и поред свог несумњивог интереса за филозофију, оријентисао на економију.

Веблен је напустио Џон Хопкинс Универзитет у Балтимору и прешао на универзитет Јејл. На Јејлу је и докторирао са тезом "Етичке основе доктрине одмазде".

Веблен нажалост није успео да добије универзитетско место на Јејлу, па је шест година провео у потпуној неактивности на фарми родитеља своје супруге, читајући литературу. То је сигурно подигло његов научни ниво, али га је одвојило од стварности. Можда је то и био разлог због чега из његових критичких разматрања не можемо да извучемо било какву конзистентну позитивну теорију. Оженио се 1888. године, а тек 1890. запошљава се на Корнел Колеџу, док 1892. заједно са проф. Лафлином, који му помаже одлази на Универзитет у Чикагу где постаје шеф катедре за политичку економију. Веблен за своје студенте држи предавања о социјализму, аграрној економији и историји економских доктрина. У то време почиње да излази часопис "Journal of Political Economy" и Веблен постаје његов први уредник. Он за овај часопис пише низ чланака и приказа и његов опус је веома широк. Поред економских радова у његовој библиографији се налазе и прикази немачких филозофских студија, књига социјалистичких писаца, преводи са немачког и исландског језика, чланци и књиге о технологији, економији у ужем смислу, антропологији, рату и миру и бројним другим проблемима. Иако је понекад судио о нечему, а да ствар није добро проучио, његова критика америчког друштва и америчке привреде с краја деветнаестог и почетка двадесетог века упечатљива је и има научну вредност.

Вебленова најпознатија књига је Теорија доколичарске класе, објављена 1899. у Чикагу, у којој износи тада нову економску и социолошку терминологију институционализма и формулише концепте које ће заступати до краја живота. У овој студији која има претежно социолошки, а не економски карактер, Веблен напада америчке пословне кругове и њихове измишљене друштвене вредности. Књига је написана упола ироничним стилом, а упола са неопходном научном аргументацијом. У овој студији можда најјаче огледа се примена критичког метода, који прави и формулише Имануел Кант у Вебленовим делима. У овој и другим његовим студијама осећа се утицај Кантове етике и Кантових радова. Сем тога и Веблен као и Кант даје један сопствени категоријални систем у својој институционалистичкој теорији, који одудара од главних путева развоја економске науке.

Спољашње везе[уреди]