Упоредник

С Википедије, слободне енциклопедије
Упоредници

Упоредник или паралела је круг који повезује све тачке исте географске ширине на површини Земље. Према другој постојећој дефиницији, паралела је обим кружног пресека земљине кугле са равни која се налази у свемиру ортогоналној Земљиној оси. Обично се обележавају сваке десете или двадесете паралеле.

Паралеле окружују Земљу у правцу исток-запад и воде паралелно са екватором, док су меридијани окомити на паралеле и увек се додирују кроз оба пола Земље. Екватор је највећа паралела, а северно и јужно од њега паралеле су све краће. Северни и Јужни пол су најмање паралеле смештене 90° јужно и 90° северно од екватора. За разлику од паралела, сви меридијани су подједнако дуги и сваки почиње од једног, а завршава се на другом полу . Удаљеност између две паралеле је свуда приближно 111 км.

Паралеле се деле на северну и јужну, у зависности од тога да ли се налазе северно или јужно од екватора, који је према томе нулта паралела и дели Земљу на северну и јужну хемисферу . Иако произлази из природе ротирајуће сфере, нулти меридијан у Греенвицху је произвољно распоређен.

Величина паралела и меридијана[уреди | уреди извор]

Радијус паралеле опада са косинусом географске ширине β према половима и према томе је тачно на сфери полупречника Р тачно р = Р · цос β . Насупрот томе, меридијани увек имају исти радијус јер почињу и завршавају се на Земљиним половима.

Посебне паралеле[уреди | уреди извор]

Екватор[уреди | уреди извор]

Скица и мапа пет најважнијих паралела

Екватор Земље је најдужа паралела и дели га на две хемисфере. Да је Земља имала облик стварне сфере, (Р = 6371,2 км), екватор би био дугачак 40.032 км. Али Земља је спљоштена за 0,3 %, тако да је екватор заправо дугачак 40.075 км, док је дужина меридијана 40.009 км.

Преокрети[уреди | уреди извор]

Посебност појединачних преокрета, Рака и Јарца, је у томе што их одређује најсевернији и најјужнији положај Сунца у зениту на Земљи. Због нагиба еклиптике, оба се налазе на 23° 27 ' географске ширине, северно и јужно. У подне је Сунце у зениту на почетку астрономске лета или зиме (у северној хемисфери је она 21. јуна и децембра 21, а у јужној хемисфери).