Северни повратник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Мапа света са означеним северним повратником

Северни повратник или Ракова обратница је једна од пет основних паралела које се означавају на мапи Земље. То је најсевернија паралела на којој се Сунце у подне појављује у зениту. Ова појава се дешава на дан летње дугодневице, када је северна хемисфера под највећим углом у односу на Сунце.

Северни повратник се налази на 23° 26′ 22″ северне географске ширине. Северно од њега су подручја суптропске и северне умерене климатске зоне. Њој одговара слична паралела на јужној полулопти под именом јужни повратник или Јарчева обратница. Простор између ове две паралеле познат је под називом тропско подручје.

Име Ракова потиче од чињенице да се у прошлости Сунце у време летње дугодневице налазило у сазвежђу Рак (посматрано са Земље). Услед прецесије Земље, по савременим астрономским опажањима, Сунце се у том тренутку налази у сазвежђу Бик. Положај повратника се историјски мењао на сложен начин. Тренутна брзина његовог померања је 1 лучни минут за 128 година.

Када се говори о рекордима у обиласку Земље, у правилу се тражи да дужина пута не буде мања од дужине повратника и да путања од старта до циља пресече све меридијане. Ова дужина је 36787,559 км.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]