Фанариоти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Фанариоти (грч. Φαναριωτες, лат. Fanarioti) - историјски, заједничко име за етнички грчку елиту у Османском царству, насељених у Фанару, европском делу Цариграда од XVI века до почетка XX века, у близини резиденције васељенског патријарха (Манастир Светог Ђорђа у Фанару од почетка XVII века), који је у Османском систему управе препознат као центар православља читавог Османског царства.

Фанариоти потичу из класе богатих грчких трговаца, од којих је већина тврдила да вуче порекло од племенитих византијских породица. Имали су велики утицај на управу у Османском царству на подручју Балкана од XVIII века. Углавном су куповали или градили куће у четврти Фанар у којој је резиденцију имао Васељенски патријарх, који је по османском управном систему био сматран верским и световним вођом свих православних хришћана у Османском царству. Фанариоти су првенствено настојали ући у ужи круг Патријархових сарадника, и на тај начин постати утицајни у друштву.

Поједини чланови фанариотских породица, успели су сакупити велико богатство и утицај већ током XVII века, добивши висока места у османској управној хијерархији. Од 1669. године па све до Грчког рата за независност 1821. фанариоти су чинили већину особља на Високој Порти и у османским дипломатским представништима. То је било делимично и због доброг образовања које је било знатно више од осталог османског становништва.

Између 1711—1716. године и 1821. године добар део њих дочепао се титула; господара, војвода или кнезова у дунавским кнежевинама (Молдавија и Влашка). Ово раздобље често се зове и Фанариотско раздобље у румунској историји.

Циљеви фанариота били су обнова Византијског царства кроз постепено присвајање османске власти. Залагали су се за очување царства и контролу над негрчким православним становништвом од стране Патријаршије.

На Балкану, термин „фанариоти“ се користи у негативном смислу - односи на сарадњу са Османлијама за време османског ропства.

Од 1920. године термин „фанариоти“ се обично односи на управу Васељенске патријаршије.

Спољашње везе[уреди]