Френклин Пирс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Френклин Пирс

Френклин Пирс
Френклин Пирс

Биографија
Датум рођења (1804-11-23) 23. новембар 1804.
Место рођења Хилсборо (САД)
Датум смрти 8. октобар 1869.(1869-10-08)(64 год.)
Место смрти Конкорд (САД)
Држављанство Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе
Политичка партија Демократска странка
Мандат(и)
председник САД
4. март 18534. март 1857.
Претходник Милард Филмор
Наследник Џејмс Бјукенан

Френклин Пирс (енгл. Franklin Pierce; Хилсборо, 23. новембар 1804Конкорд, 8. октобар 1869) је био амерички политичар и четрнаести председник Сједињених Америчких Држава који је на овом положају био од 1853. до 1857. године. Он је до данас једини председник из Њу Хемпшира.

Пирс је био демократа и северњак који је имао подршку јужњака. Био је члан Представничког дома и Сената. Касније је учествовао у Мексичко-америчком рату у коме је постао бригадни генерал. Обављао је приватну адвокатску праксу са великим успехом. Изабран је као аутсајдер на 49. Демократској националној конвенцији 1852. године. На изборима су он и Вилијам Р. Кинг победили воговске кандидате Винфилда Скота и Вилијама А. Грејама са 254 према 42 изборна гласа.

Захваљујући личним квалитетима стекао је велики број пријатеља током бављења политиком али је током председничког мандата доживео велики број личних трагедија а његови политички потези су често наилазили на оштре критике. Тако је добио репутацију једног од најгорих председника у америчкој историји. Његова популарност на Северу је нагло опала пошто је подржао Закон о Канзасу и Небраски, опозивајући на овај начин Компромис из Мисурија и отварајући питање ширења ропства на запад САД. Углед у јавности му је опао када је неколико његових дипломата донело Остендски манифест.

Напуштен од своје партије Пирс није номинован на изборима 1856. године. Потом је имао проблеме са алкохолизмом и његов брак са Џејн Минс Аплетон се распао. Његова репутација додатно је нарушена пошто је подржао Конфедерацију.

Спољашње везе[уреди]