Хокејашки савез Северне Македоније

С Википедије, слободне енциклопедије
Хокејашки савез Северне Македоније
Грб савеза
Спортхокеј на леду, инлајн хокеј
Изворно имеХокеј федерација на Северна Македонија
СедиштеСпортски центар Работнички п.б. 5, Скопље
Члан ИИХФ од4. октобар 2001.
ПредседникНикола Тасев
hokej.mk

Хокејашки савез Северне Македоније (мкд. Хокеј федерација на Северна Македонија) кровна је спортска организација задужена за хокеј на леду и инлајн хокеј на подручју Северне Македоније.

Савез је придружени члан Светске хокејашке федерације од 4. октобра 2001. године.

Историјат хокеја у Македонији[уреди | уреди извор]

Хокеј на леду у Скопљу почиње да се игра педесетих година 20. века превасходно захваљујући локалним студентима, који су се школовали у Чехословачкој где је овај спорт био веома популаран. У то време основан је и аматерски клуб ХК Скопље који је своје такмичарске утакмице играо на леду СЦ Ташмајдан у Београду. Прва ледена површина за хокеј у Скопљу отворена је 1969. када је град организовао светско првенство групе Ц.

Годину дана касније 1970, основан је и ХК Вардар који је поред сениорске оформио и омладинску селекцију (први у земљи). Оба секције су се такмичиле у другој савезној лиги Југославије. Омладинска екипа Вардара је током осамдесетих година 20. века у два наврата такмичење завршавала у врху табеле (једно друго и једно 4. место). Сениорска екипа је 1986. успела да освоји титулу у другој лиги и да се квалификује за прву лигу за наредну сезону, али тамо нису и заиграли због процедуралних грешака у регистрацији играча. ХК Скопље је био члан прве савезне лиге од 1987. до 1992. (и распада СФРЈ).

Након распада Југославије хокејашки спорт у Македонији замире, а такво стање трајало је наредних неколико година док није основан национални хокејашки савез који је 4. октобра 2001. постао придруженим чланом ИИХФ-а.

Услов за учешће сениорске репрезентације у међународним такмичењима је постојање лигашког клупског такмичења у земљи уз минимално учешће 4 клуба (поред Вардара и Скопља ту су још и ХК Металург и ХК Ипсилон). Планирано је да лига на нивоу главног града почне у сезони 2014/15. Сениорска репрезентација за сада игра само међународне утакмице, док репрезентација у инлајн хокеју учествује на међународним такмичењима.

Савез у бројкама[уреди | уреди извор]

Према подацима ИИХФ-а (из 2013) на територији Републике Македоније регистровано је укупно 126 играча. Не постоји нити један лиценцирани судија за овај спорт у земљи. У земљи постоје и један затворени и 4 отворена терена за хокеј на леду.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]