Aegolius

С Википедије, слободне енциклопедије

Aegolius
Гаћаста кукумавка
Aegolius funereus
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Strigiformes
Породица: Strigidae
Род: Aegolius
Kaup, 1829
Врсте

A. funereus
A. acadicus
A. ridgwayi
A. harrisii
A. gradyi
A. martae

Глобална распрострањеност рода

Aegolius је род малих сова из фамилије правих сова. Три данас постојеће врсте ограничене су само на Нови Свет, док гаћаста кукумавка има циркумполарни ареал и може се наћи у Северној Америци, Евроазији, на Алпима и Стеновитим планинама.

Систематика[уреди | уреди извор]

Род Aegolius састоји се из следећих врста:

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

То су у суштини ноћне шумске птице које живе у умереним или хладним климатским подручјима; две северне врсте размножавају се у четинарским шумама Северне Америке, а врсте Aegolius ridgwayi и Aegolius harrisii су планинске врсте тропских или храстових шума Централне и Јужне Америке.

Птице из овог рода су углавном станарице, али северне врсте се понекад селе на југ или на ниже надморске висине у јесен. Кретање је тешко пратити због проблема проналажења ових сова ван сезоне парења, с обзиром да се током тог периода не оглашавају.

Опис[уреди | уреди извор]

Aegolius су мале сове, здепасте, са кратким репом, широким крилима и великим округлим фацијалним диском. Дужина птица варира од врсте до врсте, и креће се између 18 и 27 центиметара. Перје на горњој страни тела им је тамнобраон или црно, а беличасто са доње стране тела, испресецано пругама. Глава је велика, са жутим очима и добро дефинисаним лицем. Лет је јак, окретан и директан.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Исхрана се састоји углавном од глодара и осталих ситних сисара, али се такође могу хранити и другим птицама, слепим мишевима, инсектима и другим бескичмењацима, у зависности од тога шта им је доступно.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Размножавају се у шупљинама стабла, где полажу неколико јаја. Оглашавају се понављајућим звиждуком током сезоне парења.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]