Кукувије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Кукувије
Временски распон: Касни еоцен до данас
Masked owl mask4441.jpg
Tyto novaehollandiae
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Tytonidae

Ridgway, 1914
Родови
Синоними

Tytoninae sensu Sibley & Ahlquist

Кукувије (лат. Tytonidae) породица су птица из реда сова. Разликују се од осталих сова по томе што имају фацијални диск срцастог облика, за разлику од округлог фацијалног диска типичних сова.

Распрострањеност[уреди]

Настањују све континенте осим Антарктика. У Азији се могу наћи само на југу, југоистоку и југозападу. У Африци не живе само у средишњим деловима пустиње Сахаре. У Европи и Северној Америци не настањују хладна северна подручја.

Опис[уреди]

Дуге су од 23 до 53 цм и тешке од 180 до 1 280 грама, зависно од врсте. Женке су обично незнатно већe од мужјака. Перје је наранчасто до црнкастомрко на горњем делу тела. Доњи део тела је бео, мркоцрвен или црнкастомрк. Хране се углавном маленим сисарима (до величине зечева), птицама, жабама, рибама, гуштерима и великим инсектима које лове ноћу, више уз помоћ слуха него вида.

Оглашавају се сиктањем, крештањем или звиждањем. Такође могу гласно "цвокотати" кљуном.

Размножавање[уреди]

Гнезде су у амбарима и другим објектима који се ретко користе, вештачким гнездима, дупљама у одсецима, стенама или дрвећу. Неке се гнезде на тлу. Женка несе 2-9, понекада 11, белих јаја. Инкубира их 27-34 дана. Птићи остају у гнезду 50-64 дана.

Понашање[уреди]

Кукувије су због свог обичаја да се гнезде у рушевинама, црквама и сличним местима добиле посебно место у фолклору. Ипак, људи је углавном повезују са земљорадњом. Будући да се ове птице хране разним пацовима и мишевима који уништавају усеве, ове су птице ту биле добродошле. Нажалост, та их је блиска веза са земљорадњом готово уништила у Западној Европи, јер су много више од осталих врста страдале од пестицида и хербицида. У Малезији се кукувије и хемикалије користе заједно да би се контролисала популација пацова. Такве су се мере показале успешним, јер једна породица сова годишње поједе око 1 300 пацова. Међутим, ово није увек било успешно: када су их људи увезли на сејшелска острва, сове су радије убијале локалне птице него глодаре. Тако су за 12 година у потпуности истребиле беле чигре са тих острва.

Систематика[уреди]

Род Tyto[уреди]

Род Phodilus[уреди]

Фосилни родови[уреди]

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • Bruce, M. D. : Family Tytonidae (Barn-owls) (1999). In:. del Hoyo, J.; Elliott, A. & Sargatal, J. (eds): Handbook of Birds of the World, Volume 5: Barn-owls to Hummingbirds: 34-75, plates 1-3. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 978-84-87334-25-2. 
  • Steadman, David William .: Extinction and Biogeography of Tropical Pacific Islands Birds. University of Chicago Press. 2006. ISBN 978-0-226-77142-7..

Спољашње везе[уреди]