Јастребача

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Јастребача
Surnia ulula
Surnia-ulula-002.jpg
Surnia ulula
Научна класификација
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Птице (Aves)
Ред: Сове (Strigiformes)
Породица: Типичне сове (Strigidae)
Род: Surnia
Врста: Surnia ulula
Биномна номенклатура
Surnia ulula
Linnaeus, 1758
Surnia ulula dis.png
Распрострањеност сове јастребаче у свету.

Јастребача (лат. Surnia ulula) врста је птице која припада реду сова (Strigiformes) и породици правих сова (Strigidae). Припада средње великим совама, тело је дужине од 36 до 41 cm, распон крила око 60 cm, а просечна тежина 300-400 g.[2] Јастребача је сова отворених мочварних станишта. Врло је налик малој ушари, али су јој уши врло мале и тешко видљиве, а прошарана су само прса. Лице је изразито светло, с истакнутом тамном маском око жутих очију. Реп је јако прошаран. Активна је углавном у сумрак и зору, али често и током дана. Као и мала ушара, зими је често у јатима. Храни се углавном пољском волухарицом.[3] Територијално оглашавање је брза серија дубоких „пуу“. Ова врста се не може срести у Србији, већ је распрострањена на крајњем северу континента.[4]

Начин живота[уреди]

Најчешће се настањује на рубовима шума. Ова птица се гнезди у шупљинама (дупљама) дрвећа или у напуштеним гнездима других већих птица. Има страх од људи, и напшће са циљем да заштити своје гнездо, ако се превише приближе младима. Ово је делимично дневна сова, која лови волухарице и птице попут дроздова. Она чека на висини и користи своју брзину у лету да претекне плен. Јастребача има изузетан слух и могу понирањем у снег да ухвате глодара испод површине. Није селица, али у годинама кад су популације глодара ниске, сели се јужно у друга подручја. Гнезди се на тлу. У пологу је обично 4-8 јаја. Женка лежи на јајима 24-29 дана. Млади напуштају гнездо са 20 дана старости, а за лет су способни 2 недеље касније. Самостални су с 9-11 недеља старости.

Угроженост[уреди]

Ова врста није угрожена, и наведена је као последња брига јер има широко распрострањење.[5]

Распрострањење[уреди]

Јастребача настањује бореалне шуме на Холарктику, све од северне Норвешке и Шведске до Камчатке и Сахалина. Распрострањене су и на Аљасци и у Канади. Упркос великој области расрпострањеност, данас постоје само три подврсте:

  • Surnia ulula ulula - живи на северном Палеарктику.
  • Surnia ulula tianschanica - живи у Централној Азији на падинама планине Тјеншан.
  • Surnia ulula caparoch - разликује се од прве две, има тамније перје, а живи на северу Северне Америке.

Врста је присутна у следећим земљама: Естонији, Казахстану, Канади, Кини, Киргистану, Монголији, Норвешкој, Русији, Северној Кореји, Сједињеним Америчким Државама, Финској, Швајцарској и Шведској. Док је повремено присутна, или је миграторна врста у Аустрији, Белгији, Бермудским острвима, Данској, Јапану, Луксембургу, Мађарској, Немачкој, Пољској, Румунији, Словачкој, Уједињеном Краљевству, Украјини, Француској, Холандији, Чешкој и Шпанији.[5]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ [1] Surnia ulula База података укључује и доказе о ризику угрожености. (на језику: енглески)
  2. ^ Deane P. Lewis. „Northern Hawk Owl - Surnia ulula (на језику: енглески). OwlPages.com. Приступљено 13. август 2010. 
  3. ^ Весна Тутиш. „Сове” (на језику: хрватски). „Хрватско орнитолошко друштво“. Приступљено 12. август 2010. 
  4. ^ Далиборка Станковић (2009). „Све Сове Србије”. Политикин забавник. Приступљено 10. август 2010. 
  5. 5,0 5,1 BirdLife International 2009. „Surnia ulula (Northern Hawk Owl)” (на језику: енглески). In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. Приступљено 13. август 2010. 

Спољашње везе[уреди]