Lars fon Trir

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Lars fon Trir
LarsVonTrier.jpg
Датум рођења (1956-04-30)30. април 1956.(62 год.)
Место рођења Kopenhagen

Lars fon Trir (rođen kao Lars Trir, 30. april 1956. u Kopenhagenu, Danska) je danski filmski režiser koji je jedan od osnivača kolektiva Dogme 95.

Biografija[уреди]

Lars fon Trir je završio Dansku Filmsku Školu 1983. Filmovi koje je napravio tokom školovanja, Nocture i Image of Liberation (Befrielsesbilleder) su dobili nagradu najboljeg filma na Minhenskom filmskom festivalu 1984.. Istu nagradu je dobio i 1991. za Evropu, koji je takođe dobio nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu ali i na drugim festivalima.

Fon Trir je režirao za televiziju film Medea (1988) koja je dobila nagradu Jovanka Orleanka u Francuskoj, a Kraljevstvo (Riget, 1994.) i Kraljevstvo II (Riget II, 1997.), su snimljeni u danskoj državnoj bolnici. Mini serija se zove "Riget" , što je sleng za bolnicu kojoj je ime "Rigshospitalet" (bukvalno Kraljevska bolnica). Treći dio serijala je zaustavljen zbog smrti jednog od glavnih glumaca, Šveđanina Ernst-Hugo Järegårda. Trinaest epizoda američke verzije je snimljeno, koje je bazirano na Kraljevstvu, a koje je napisao Stiven King, pod nazivom Stephen King's Kingdom Hospital, je slabo prošlo među gledaocima tokom 2004.

Breaking the Waves (1996) je dobio glavnu nagradu u Kanu. U filmu je glumila Emili Votson, koja je bila nominovana za nagradu Oskar za najbolju glumicu.

Lars fon Trir je u Kanu prezentovao drugi projekat Dogme 95 filma, Idioti (Idioterne, 1998.). Kao režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95, privukao je međunarodnu pažnju i inspirisao mnoge režisere svijeta.

Fon Trir je 2000. imao premijeru mjuzikla Dancer in the Dark u kojoj glavnu ulogu tumači islandska pjevačica Björk. Film je dobio Zlatnu palmu (Palme d'Or) na Kanskom filmskom festivalu.

Godine 2005. završio je Manderlay, drugi film njegove američke trilogije. U prvom filmu te trilogije, Dogville, je glumila Nikol Kidman. Neki kritičari su smatrali da je film hrabar i moćan, dok su ga drugi okarakterisali pretencioznim i naklonjenim.

Njegov sljedeći projekat će biti Dogme film The Boss of it All i biće to komedija, čija premijera bi trebala biti 2007. Posljednji film u američkoj trilogiji Wasington [sic!] je planiran da bude realizovan nakon tog filma.

Zanimljivosti[уреди]

Strahovi[уреди]

Fon Trir pati od više fobija, kao npr. strah od letenja. Jednom je rekao "u osnovi, bojim se svega u životu, osim pravljenja filmova". Većina njegovih filmova je snimljena u Danskoj ili Švedskoj, što znači da nikada nije bio u SAD-u, iako se radnja u nekim filmovima dešava tamo. Kada god je njegov film bio nominovan u Kanu, on bi se vozio u autu iz Danske do Francuske i nazad.

Filmografija[уреди]

Vidi još[уреди]

Bibliografija[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]