Пол Томас Андерсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пол Томас Андерсон

Андерсон 2007. године
Андерсон 2007. године

Пуно име Пол Томас Андерсон
Датум рођења 26. јун 1970.
Место рођења Лос Анђелес
Друга имена П. Т. Андерсон
IMDb веза

Пол Томас Андерсон (енгл. Paul Thomas Anderson; Лос Анђелес, 26. јун 1970)[1] је амерички филмски редитељ пет пута номинован за Оскара.

Биографија[уреди]

Детињство и младост[уреди]

Андерсон је рођен у Студио Ситију у Калифорнији као син Бони (дјевојачко презиме Гоф) и Ернија Андерсона, глумца, новинара ABC-a и водитеља ноћне хорор емисије Гуларди.[2] на телевизији у Кливленду. Андерсон је одрастао у Сан Фернандо Валију. Похађао је неколико школа, уписао се на Њујоршки универзитет, али је одустао након два дана.[3]

Каријера[уреди]

Андерсон је везан за режију још од младих дана. Као средњошколац је 1988. снимио сатирични документарац о обдареној порно-звијезди насловљен као Прича о Дирку Диглеру. Филм је био инспирисан животом порно-звијезде Џона Холмса, који је био и главна инспирација за филм Ноћи бугија.

Након краћег студирања енглеског језика на колеџу Емерсон те краткотрајног повратка на Њујоршки универзитет, Андерсон је филмску каријеру започео у Лос Анђелес и Њујорку као асистент продукције на телевизијским филмовима, музичким видео-спотовима и квизовима. Године 1992. снимио је Цигарете и кафу, кратки филм од пет вињета са радњом смјештеном у ресторан. Филм је 1993. са успјехом приказан на филмском фестивалу у Санденсу. Први дугометражни филм, Сиднеј (преименован у Тешка осмица), снимио је 1996. Уз „Ноћи бугиј“а, запаженији су му филмови Магнолија из 1999. и Биће крви из 2007. .

Референце[уреди]

  1. paul thomas anderson ::, Cigarettes and red vines., Приступљено 24. 4. 2006.
  2. Paul Thomas Anderson Biography (1970-), Приступљено 23. 4. 2013.
  3. Paul Thomas Anderson - Biography, Приступљено 23. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]