Роман Полански

Из Википедије, слободне енциклопедије
Роман Полански
Roman Polanski 2011.jpg
Роман Полански 2011.
Пуно име Рајмунд Либлинг
Датум рођења (1933-08-18)18. август 1933.(83 год.)
Место рођења Париз
Француска
IMDb веза

Роман Полански (пољ. Roman Polański), рођен као Рајмунд Либлинг (пољ. Rajmund Liebling; Париз, 18. август 1933) је режисер, сценариста, глумац и продуцент, номинован за пет Оскара, и добитник Оскара за најбољег режисера за филм Пијаниста. Његовим најпознатијим филмовима се, поред Пијанисте, сматрају Розмарина беба, психолошки хорор из 1968, и Писац из сенке из 2010. године.

Порекло[уреди]

Полански је рођен 18. августа 1933. у Паризу, од оца Ришарда Либлинга (познатог и као Ришард Полански), Јеврејина из Француске, и мајке Буле (дјевојачко презиме Кац), Пољакиње. Године 1937. породица се вратила у Пољску. Његова мајка је умрла у концентрационом логору нацистичке Њемачке, а Полански је избегао ову судбину, побегавши из краковског гета и провевши ратне године у избеглиштву широм Европе.

Каријера[уреди]

Полански је завршио школу филма у Лођу, у Пољској, 1959. године. Снимио је више кратких филмова током својих студија који нису прошли незапажено. Његов филм „Нож у води“, из 1962. године, је први значајан пољски филм након Другог светског рата који нема рат као тематику. За овај филм Полански је први пут био номинован за престижну америчку филмску награду Оскар.

Након овог Полански је снимао филмове у Уједињеном Краљевству — „Repulsion“, потресна прича о лудилу и отуђењу, и „Cul-de-Sac“.

Током снимања филма „Неустрашиви ловци на вампире“ (енгл. The Fearless Vampire Killers) Полански је упознао звезду у успону Шерон Тејт, са којом је ушао у љубавну везу. Године 1968. Полански је отишао у Холивуд где је добио репутацију са софистицираним психолошким трилером „Розмарина беба“. Дана 25. јануара, 1968. венчао се са Шерон у Лондону, Енглеска.

Редитељски рад[уреди]

Филмови које је режирао Роман Полански
Год. Српски назив Оригинални назив
1968. Розмарина беба Rosemary's Baby
1999. Девета капија The Ninth Gate
2002. Пијансиста The Pianist
2010. The Ghost Writer

Спољашње везе[уреди]