Pešadija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Irska pešadija

Pešadija je rod kopnene vojske, sastavljen od vojnika (pešadinaca) a namenjen širokom spektru zadataka koje obavljaju oružane snage. Deli se na više rodova (službi) i prisutna je u skoro svim armijama sveta. Kao najbrojniji rod kopnene vojske predstavqa jednu od najvažnijih karika u lancu odbrane, sa specifično širim dijapazonom naoružanja, zadataka, fizičke i psihičke spreme kao i posebnom tradicijom.

Iako je pešadija deo kopnene vojske neke armije sveta imaju i vazdušno-desantnu i mornaričku pešadiju. Pešadija može, po opremi i transportu, biti i motorizovana, brdska, jurišna itd. Zbog lakoće manevrisanja, grupisanja i dejstva predstavlja nezaobilazan deo svake moderne vojske. U savremenoj vojnoj koncepciji ratovanja pešadija zauzima ulogu vezivne komponente između drugih formacija u kopnenoj vojsci (tenkovskih, artiljerijskih, motorizovanih jedinica).

Istorija pešadije[уреди]

Kroz istoriju pešadija je prešla put od izuzetno masovnih formacija sa užim specijalnostima i ograničenim mogućnostima do savremenih manjih ali višenamenskih i dobro organizovanih formacija. Pešadija je najstariji vod vojske i korene vuče u prvim ratnim formacijama.

Podela pešadije[уреди]

Pešadija se deli na više tipova formacija u zavisnosti od namene i tipa borbenih dejstava koje izvršava (specijalizaciji).

 • Poljska pešadija: standardna, osnovna pešadija čiji je zadatak uništavanje neprijateljske žive sile.
 • Brdska pešadija: specijalizovane formacije posebno obučene i opremljene za dejstvo u brdskim i planinskim uslovima.
 • Motorizovana pešadija: u zavisnosti od vojne doktrine pešadija sa motorizovanim transportom i/ili pešadija za podršku oklopnih i mehanizovanih jedinica.
 • Oklopna pešadija: vrsta pešadije koja pruža potporu i bori se zajedno sa oklopnim jedinicama.
 • Mornarička pešadija: pešadija specijalizovana za pomorske desante.
 • Vazdušno-desantna pešadija: elitni deo armija sa posebnom obukom i opremom, obučen za vazdušne desante iznad neprijateljske teritorije.
 • Gerilska (partizanska) pešadija: specifičan tip pešadije koja se bori u pozadinskim uslovima partizanskim načinom ratovanja.
 • Specijalna pešadija: obuhvata pripadnike specijalnih jedinica vojske (kao što su diverzantske, protivterorističke i jedinice Vojne policije).
 • Inženjerija: u zavisnosti od spektra i istorijskog razdoblja može biti borbena formacija (jurišna pešadija posebno opremljena eksplozivnim i ubojnim sredstvima za uništavanje neprijateljskih utvrđenja i položaja) i pomoćni tip vojske koji obavlja inženjerijske zadatke na terenu (pontoniri, jedinice za izvlačenje borbenih sredstava itd.).

Vrste pešadinaca[уреди]

U pešadiji se pešadinci dele po svojoj svrsi na više osnovnih vrsta.

 • Strelci: najmasovniji tip pešadinaca. Strelci su pešadinci naoružani lakim streljačkim naoružanjem (jurišnim puškama, poluautomatskim puškama, automatskim puškama i automatima, ručnim bombama i drugim eksplozivnim sredstvima). Zadatak strelaca je uništavanje neprijateljske žive sile.
 • Puškomitraljesci i mitraljesci: pešadinci opremljeni lakim, srednjim i teškim mitraljezima i puškomitraljezima. Kao vojnici koji imaju jaku vatrenu moć, domet i zasićenje protivnika ubojnim sredstvima oni služe kao vatrena podrška ostalim pešadincima i deluju samostalno ili kao pojačanje pešadijskim formacijama.
 • Snajperi: elitni deo pešadije. Snajperi su pešadinci opremljeni preciznijim i dalekometnijim puškama sa optičkim uređajima (snajperskim puškama). Kao i strelci i mitraljesci snajperi imaju zadatak uništavanja neprijateljske žive sile ali deluju i kao izuzetno veliki psihološki uticaj na protivnika. U novijoj istoriji snajperi se opremaju i antimaterijalnim puškama sa zadatkom oštećenja ili uništavanja meko i lako oklopljenih ciljeva.
 • Izviđači:
 • Protivoklopna pešadija: noviji tip pešadije. PO pešadija je opremljena protivoklopnim oružjem (protivoklopni lanseri, ručni bacači raketa). Tokom Drugog svetskog rata PO pešadija je bila opremljena protivtenkovskim bombama, puškama i eksplozivnim napravama. U savremenim prilikama PO pešadija je namenjena i dejstvu protiv utvrđenih meta i drugih zemaljskih ciljeva.
 • Protiv vazduhoplovna pešadija: najnoviji tip pešadije. Za razliku od protivvazduhoplovnog vida vojske PVO pešadija je opremljena skoro isključivo lakim protivvazduhoplovnim lanserima raketa i ima za cilj odvraćanje, oštećenje ili uništavanje neprijateljskih vazduhoplova te neposrednu blisku odbranu pešadije od istih.

Pešadija u borbenom delovanju na zemaljske ciljeve obično se sastoji od kombinacije više vrsta pešaka, radi efikasnijeg delovanja na razne ciljeve. Npr. kombinacija: 1 mitraljez s poslužiteljima, 3-4 strijelca, 1 snajper, te po potrebi PO pešaci, čine jednu borbenu grupu.

Svaka manja jedinica pešadije sastoji se od više vrsta pešaka. Veće jedinice sastoje se od više rodova kopnene vojske.

Na primer, neka brigada se sastoji od nekoliko bataljona pešadije, nekoliko protivoklopnih i protivvazdušnih jedinica, jedinice veze (komunikacije), itd.

Posebne jedinice pešadije[уреди]

Janjičari

Neke jedinice pešadije su specijalizovane za razne namene npr. za izviđanje neprijateljske teritorije, antiterorističko delovanje, obaveštajno delovanje, deminersko delovanje, izvođenje amfibijskog napada, posebne jedinice za izvlačenje/spašavanje civila, opreme, jedinice za izvođenje diverzije, atentata, dekontaminacije i raznih drugih.

Primeri posebnih jedinica pešadije:

Spoljašnje veze[уреди]