Џеф Ховенијер

С Википедије, слободне енциклопедије

Џеф Ховенијер
Џеф Ховенијер, 2021.
Лични подаци
Име при рођењуЏефри М. Ховенијер
Универзитет
Породица
СупружникЛора Ховенијер
Деца4
Тренутна функција
Функцију обавља од 10. јануара 2022.
ПредседникЏо Бајден
ПретходникФилип Коснет

Џефри М. Ховенијер (енгл. Jeffrey M. Hovenier) амерички је дипломата и актуелни амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Косово[а] од 2022. године.

Детињство, младост и каријера[уреди | уреди извор]

Одрастао је у Белингхаму. Стекао је диплому из међународних односа на Универзитету Бригам Јанг и магистрирао из области владе и међународних односа на Универзитету Џорџтаун.[1] Он и његова супруга Лора имају четворо деце и шесторо унучади. Говори немачки, грчки, хрватски и шпански, а учи гегејски дијалекат албанског језика.

Каријера[уреди | уреди извор]

Током своје каријере која траје више од 30 година и на различитим функцијама, Ховенијер је заступао америчке стратешке приоритете и посвећеност према Косову и Западном Балкану. Док је служио у Мисији САД при ОЕБС-у 1999. године, био је члан делегације САД у преговорима у Рамбујеу. Године 2001. био је главни амерички преговарач на пакету докумената Министарског савета ОЕБС-а у Букурешту и члана 5 Споразума о стабилизацији Дејтонског споразума и представљао је Сједињене Америчке Државе на ОЕБС-овом политичко-војном форуму о безбедносној сарадњи. Године 2001. основао је и био на челу испоставе амбасаде у Прешеву у јужној Србији. Године 2002. био је на челу Америчке канцеларије у Подгорици у Црној Гори. Године 2006. био је члан тима УН-а који је предводио специјални изасланик Уједињених нација Марти Ахтисари задужен за преговоре о статусу Косова. Током своје службе у Амбасади САД у Загребу у периоду од 1995. до 1998, био је члан међународног тима који је испреговарао и имплементирао Ердутски споразум којим је постигнута мирна реинтеграција источне Славоније.

Касније у својој каријери, радио је као директор за питања Средње и Југоисточне Европе у Савету за националну безбедност радећи на изради јавне политике Беле куће према Западном Балкану, укључујући питања која се тичу нормализације односа између Косова и Србије. У периоду од 2002. до 2004. године такође је био на функцији заменика директора Бироа Стејт департмента за европска и евроазијска питања са одговорношћу за НАТО и питања Средње Европе. Обављао је функцију вршиоца дужности отправника послова у Амбасади САД у Анкари у Турској од 2018. до 2019, и као заменик шефа тамошње мисије у периоду од 2019. до 2021. Такође је био вршилац дужности заменика шефа мисије и министар-саветник за политичка питања у Амбасади САД у Немачкој и у мисијама САД у Грчкој, Панами, Парагвају и Перуу.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Према Резолуцији 1244, цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Уједињених нација (УНМИК). Влада са седиштем у Приштини има дефакто власт над већином територије, док поједине структуре Србије функционишу на северу и у српским енклавама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Deputy Chief of Mission Jeffrey M. Hovenier”. U.S. Embassy & Consulates in Turkey (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2021-05-18. г. Приступљено 2021-07-02.