Мрњавчевићи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мрњавчевићи
Mrnjavcevic - Illyrian Coat of arms.png
Држава: Застава Србије Српско царство
Владарска титула: краљ, деспот
Први владар: Вукашин Мрњавчевић
Посљедњи владар: Марко Краљевић
Вјера: Православље

Мрњавчевићи (Мрњавчићи, Мрњачевићи) су средњовековна српска властела која је оквирно владала простором данашње Македоније.

Родослов[уреди]

 1. Мрња(ва)
  1. Вукашин Мрњавчевић (?-1371), жупан, деспот, од 1336. краљ. Оженио Јелену.
   1. Марко Мрњавчевић (?-1395), краљ. Оженио се прво Јеленом, кћери Хлапеновом, затим Тодором Гргуровом.
   2. Андрија Мрњавчевић
   3. Иваниш Мрњавчевић
   4. Дмитар Мрњавчевић, жупан арадске жупаније и капетан Вилагоша.
   5. Оливера Мрњавчевић, удата за Ђурађа I Балшића.
   6. Милица Мрњавчевић, удата за Страцимира Балшића
  2. Угљеша Мрњавчевић (?-1371), деспот. Оженио се око 1336. Јеленом, кћерком ћесара Војихне, која се касније замонашила као монахиња Јефимија.
  3. Јелена, удата за Николу Радоњу.

Грб Мрњавчевића[уреди]

На сребрном штиту се налази црвени крст, око њега четири плава оцила окренутих ка њему, а преко крста, у центру штита, сребрни двоглави орао. Над штитом је кацига а на кациги краљевска круна из које се појављује гола женска фигура која у десној руци држи заставу. Застава коју жена држи је по висини подељена на црвену и белу половину а преко ње је двоглави орао са по круном на обе главе, такође по висини подељен на црвену и белу половину али у супротним бојама. Верује се да је женска фигура у челенци грба приказ виле Равијојле, која често у српским епским песмама прати Марка Краљевића тј. принца Марка Мрњавчевића.

Грб Мрњавчевића приказан је још у Фојничком грбовнику из године. Грб краља Вукашина приказао је и Мавро Орбин у свом делу "Il regno degli Slavi" објављеном 1601. Грбовник Коренића-Неорића показује оцила готово идентичним са онима на дечанском полијелеју, што сведочи да је састављач Охмућевићевог грбовника био упознат са елементима српске хералдике (1595).

Појављује се и другачија верзија грба Мрњавчевића[1]. Овај грб је конструисан је на основу печата краља Вукашина од 5. априла 1370, а од првог грба разликује се по томе што је на штиту једноглави орао и што је у челенци женска глава са круном и минђушама, веома слична портретима краљица на српским фрескама 14. века. Јастучић испод женске главе је украшен на сваком углу са по три куглице.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викизворник
Викизворник има изворни текст повезан с овим чланком: