Википедија:Администраторска табла — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 24: Ред 24:
:Не разумијем. Како ''не пишеш''? Хајде да разријешимо питање скупа. — '''[[User:Садко|<span style="color:#CC6600;">Садко</span>]]''' [[User talk:Садко|<span style="color:#0c0609"> (ријечи су вјетар)</span>]] 18:17, 16. јун 2023. (CEST)
:Не разумијем. Како ''не пишеш''? Хајде да разријешимо питање скупа. — '''[[User:Садко|<span style="color:#CC6600;">Садко</span>]]''' [[User talk:Садко|<span style="color:#0c0609"> (ријечи су вјетар)</span>]] 18:17, 16. јун 2023. (CEST)
::Ни мени ништа није јасно. Пребацио сам чланак на ћирилично писмо, проширио га а он све вратио на пређашње стање. Малопре сам вратио своју измену, додао шаблон о радовима на чланку и упутио му поруку. Потом сам завршио текст о алумнистима и историјату, али кад сам хтео да сачувам измену — он лепо забрани уређивање АП корисницима. Сада је укинуо заштиту на чланку, али све морам испочетка да пишем. — [[Корисник:‎Ruach Chayim|‎רוח חיים]] ([[Разговор са корисником:Ruach Chayim|разговор]]) 18:26, 16. јун 2023. (CEST)
::Ни мени ништа није јасно. Пребацио сам чланак на ћирилично писмо, проширио га а он све вратио на пређашње стање. Малопре сам вратио своју измену, додао шаблон о радовима на чланку и упутио му поруку. Потом сам завршио текст о алумнистима и историјату, али кад сам хтео да сачувам измену — он лепо забрани уређивање АП корисницима. Сада је укинуо заштиту на чланку, али све морам испочетка да пишем. — [[Корисник:‎Ruach Chayim|‎רוח חיים]] ([[Разговор са корисником:Ruach Chayim|разговор]]) 18:26, 16. јун 2023. (CEST)

== Неозбиљност администратора Аце ==

Поштоване колеге, примјетили сте да је у току [[Википедија:Акција писања чланака на тему Косова и Метохије|акције писања чланака на тему Косова и Метохије]]. У ту сврху, започео сам [[Википедија:Акција писања чланака на тему Косова и Метохије/Евиденција/CarRadovan|неке чланке о основним школама са Космета]], како бих помогао акцију, али помогао и да комплетирамо списак о основним школама са простора Србије.

Међутим, сјенку на мој рад бацио је колега и администратор '''Аца''', урадивши нешто сасвим непримјерено и некоректно, што одавно није било на ср.вп, а што желим подјелити са вама. Након 12 мојих написаних чланака, поменути колега је, показујући да је:
* недовољно обавјештен о правилима википедије, нарочито у вези лиценцираног садржаја,
* недовољно колегијалан да затражи помоћ у тумачењу тих правила,
* недовољно обавјештен у вези уклањања дијела спорног садржаја из чланака,
* недовољно колегијалан да упозори колегу на могући спорни садржај,
* недовољно добронамјеран, да такво упозорење искажи код првог написаног чланка, у чију ваљаност исти сумња,
* недовољно колегијалан да помогне у отклањању или промјене сумњивог текста,
* недовољно обавјештен у вези брисања чланака по виђењу,
* показао и ... крајњу неодговорност за своје поступке, да шаблонима етикетира већину мојих написаних чланака у акцији, под изговором да нека од српских (језичких) школа са Космета може угрозити вп Фондацију због објављивања (по његовом мишљењу) '''нелиценцираног текста''', уз пријетњу брисања комплетних чланака.

Скрећем пажњу да овдје није био проблем у тексту, јер није био лиценцирани, (а у међувремену, колега {{ping|MareBG}}, је са пар стандардих измјена отклонио и ту сумње на подударност), већ у крајње '''неколегијалној и лошој намјери''' администратора Аце, да под изговором лошег тумачења правила википедије наруши иоле пријатан радни амбијент из само њему познатих разлога. Чак да је ово урадио према неком новајлији, било би са његове стране дрско и некоректно (уједање новајлија), а урадио је то према администратору.

Сви ми можемо бити овако безобрезни као Аца, напустити уређивачки рад и википедију користити да пратимо колеге према којима имамо неки пик, да би их минирали у раду и лијечимо неке своје личне фрустрације. И сви заједно, колико данас можемо бити жртве неког таквог неодговорног администратора. Па размислите, драге колеге о томе, прије него што прича скрене у правцу ''лиценце'' и сличних (мање битних) тема. Прије него предузмем даље кораке, желим прочитати и ваше ставове! <span style="font-family:Century Gothic;text-shadow:1px 1px 3px #999;">[[User:CarRadovan|<span style="color:black;">'''Радован'''</span>]] [[User talk:CarRadovan|<span style="color:red;">⁂</span>]]</span> 19:11, 16. јун 2023. (CEST)

Верзија на датум 16. јун 2023. у 19:11

Добро дошли на администраторску таблу!

На овој страници корисници могу да затраже техничке радње које само администратори могу да изврше (брисање и закључавање страница, сакривање измена, блокирање и деблокирање уредника) као и радње које могу да обаве само администратори интерфејса (координација измена, поправке и промене интерфејса).

  • Ако сте нови корисник и потребна вам је помоћ око сналажења или уређивања Википедије, боље поставите питање на Википедија:Трг/Помоћ.
  • Ако мислите да би неког корисника или IP адресу требало блокирати због вандализама, пријавите на страници Википедија:Пријаве вандализама.
  • Ако се не слажете са садржајем чланка, затражите мишљење других уредника на страници за разговор чланка или га једноставно поправите (ако измене нису контроверзне).
  • Ако сматрате да уредник крши правила или механизме расправе односно гласања, у пријави образложите тему позивањем на ВП:ГЛАС и друга правила, уз то, оставите уреднику поруку на СЗР.
  • Ако неки материјал (чланак, датотека) на Википедији крши ауторска права, означите га шаблоном {{Кршење лиценце}} и оставите поруку на СЗР.
  • Ако чланак представља очигледни вандализам и сматрате да би га требало избрисати, налепите шаблон {{Брзо брисање}}. С друге стране, ако сматрате да тема чланка није значајна за Википедију, додајте шаблон {{За брисање}} и покрените гласање на Википедија:Чланци за брисање.
  • Ако имате неспоразум са другим корисником, покушајте да га решите дијалогом, замолите некога лично за помоћ и пратите поступке на Википедија:Решавање сукоба. Администратори немају овлашћења да пресуђују у споровима између корисника.
  • Ако покрећете расправу о индивидуалном уреднику, обавезно му оставите поруку на корисничкој страници за разговор. ({{замени:АТ-обавештење}} ~~~~)
  • Ако желите да тражите проверу проверавача, не чините то овде, већ погледајте страницу Википедија:Проверавач.

Одељци ове странице се после одређеног периода (најчешће месец дана) архивирају ручно или ботовски.

Поздрав. Желим да уређујем горепоменути чланак, али ми је администратор Dcirovic то забранио јер не пишем, наизглед, прихватљивим писмом. Која је процедура? — ‎רוח חיים (разговор) 18:04, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

Vi ste juče počeli da proizvoljno preslovljavate članake. Izrazili ste želju da proširite gore pomenuti članak tek nakon što vraćen na početno pismo. Članak je otključan. --Dcirovic (разговор) 18:22, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
„Произвољно”? Нисам знао да се претходно морам обратити Управном одбору. Пребацио сам чланак на ћирилицу, проширио га а за данас сам имао на уму додатно проширење. Ти си ничим изазван и без икаквог оправдања све то вратио (чак и обрисао шаблон за брзо брисање на Категорија:Универзитет у Тирани), пре/након чега ниси нашао за сходно ни да ми се обратиш. — ‎רוח חיים (разговор) 18:35, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
Не разумијем. Како не пишеш? Хајде да разријешимо питање скупа. — Садко (ријечи су вјетар) 18:17, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]
Ни мени ништа није јасно. Пребацио сам чланак на ћирилично писмо, проширио га а он све вратио на пређашње стање. Малопре сам вратио своју измену, додао шаблон о радовима на чланку и упутио му поруку. Потом сам завршио текст о алумнистима и историјату, али кад сам хтео да сачувам измену — он лепо забрани уређивање АП корисницима. Сада је укинуо заштиту на чланку, али све морам испочетка да пишем. — ‎רוח חיים (разговор) 18:26, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]

Неозбиљност администратора Аце

Поштоване колеге, примјетили сте да је у току акције писања чланака на тему Косова и Метохије. У ту сврху, започео сам неке чланке о основним школама са Космета, како бих помогао акцију, али помогао и да комплетирамо списак о основним школама са простора Србије.

Међутим, сјенку на мој рад бацио је колега и администратор Аца, урадивши нешто сасвим непримјерено и некоректно, што одавно није било на ср.вп, а што желим подјелити са вама. Након 12 мојих написаних чланака, поменути колега је, показујући да је:

  • недовољно обавјештен о правилима википедије, нарочито у вези лиценцираног садржаја,
  • недовољно колегијалан да затражи помоћ у тумачењу тих правила,
  • недовољно обавјештен у вези уклањања дијела спорног садржаја из чланака,
  • недовољно колегијалан да упозори колегу на могући спорни садржај,
  • недовољно добронамјеран, да такво упозорење искажи код првог написаног чланка, у чију ваљаност исти сумња,
  • недовољно колегијалан да помогне у отклањању или промјене сумњивог текста,
  • недовољно обавјештен у вези брисања чланака по виђењу,
  • показао и ... крајњу неодговорност за своје поступке, да шаблонима етикетира већину мојих написаних чланака у акцији, под изговором да нека од српских (језичких) школа са Космета може угрозити вп Фондацију због објављивања (по његовом мишљењу) нелиценцираног текста, уз пријетњу брисања комплетних чланака.

Скрећем пажњу да овдје није био проблем у тексту, јер није био лиценцирани, (а у међувремену, колега @MareBG:, је са пар стандардих измјена отклонио и ту сумње на подударност), већ у крајње неколегијалној и лошој намјери администратора Аце, да под изговором лошег тумачења правила википедије наруши иоле пријатан радни амбијент из само њему познатих разлога. Чак да је ово урадио према неком новајлији, било би са његове стране дрско и некоректно (уједање новајлија), а урадио је то према администратору.

Сви ми можемо бити овако безобрезни као Аца, напустити уређивачки рад и википедију користити да пратимо колеге према којима имамо неки пик, да би их минирали у раду и лијечимо неке своје личне фрустрације. И сви заједно, колико данас можемо бити жртве неког таквог неодговорног администратора. Па размислите, драге колеге о томе, прије него што прича скрене у правцу лиценце и сличних (мање битних) тема. Прије него предузмем даље кораке, желим прочитати и ваше ставове! Радован 19:11, 16. јун 2023. (CEST)[одговори]