Стара задружна кућа Ранковића

С Википедије, слободне енциклопедије
Стара задружна кућа Ранковића
Опште информације
МестоДражевац
ОпштинаОбреновац
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Стара задружна кућа Ранковића се налази у Дражевцу, насељеном месту на територији градске општине Обреновац. Зграда представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Стара задружна кућа Ранковића у Дражевцу по својој архитектонској, функционалној и просторној концепцији припада типу шумадијске куће[2] чија је градња карактеристична за област централне Србије и Шумадије. Припада пуном развојном типу сеоске задружне куће[3] прве половине 19. века.

Опис куће[уреди | уреди извор]

Изградња куће се везује за раслојавање и формирање имућнијег слоја, почетком 19. века, који је могао да материјалним средствима изгради прве значајне и вредне стамбене објекте.

Користећи основне елементе старе балканске архитектуре,[4] у изградњи сеоске куће уносе се новине у погледу грађевинских материјала, просторног распореда и обраде детаља. Има правоугаону основу димензије 15 × 15 м, централне диспозиције са четири просторије, три собе и „кућом“ са двоје наспрамних врата и отвореним оџаком.

Користећи основне елементе старе балканске архитектуре, у изградњи сеоске куће уносе се новине у погледу грађевинских материјала, просторног распореда и обраде детаља. Кућа је бондручне конструкције постављене на дебеле храстове греде на ломљеном камену. Зидни испуни су од чатме, кровна конструкција је од дрвених рогова и греда, а покривач од ћерамиде. Дубок централни трем затворен је споља лучним аркадама и касније додатом дрвеном оградом. Мирне фасаде са наглашеним хоризонталним ритмом прозорских отовра и тремом, бело кречене, велики кровни испусти — стреје, представљају у ликовном погледу посебна обележја.[5]

Кућа породице Ранковић[6] је почетком осамдесетих година 20. века премештена са првобитне локације на крају села у двориште основне школе у Дражевцу.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе града Београда/Стара задружна кућа Ранковића, Дражевац
  2. ^ Живковић, Н. (2007). Исконска хармонија-народно градитељство општине Сопот. Београд. 
  3. ^ Живковић, Н.; Крстановић, Б. (1995). Историјски развој подручја, Колубара 2. Београд. 
  4. ^ Радовић, Р. (2007). Нова антологија кућа. Београд. 
  5. ^ Живковић, Н. (2007). Народно градитељство-споменик културе данас. Београд. 
  6. ^ Јаковљевић, З. „Спасавање Старе задружне куће у селу Дражевцу”. Гласник друштва конзерватора Србије. br. 19 (Београд 1995). 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]