Федор фон Бок

Из Википедије, слободне енциклопедије
Федор фон Бок

Bundesarchiv Bild 146-1977-120-11, Fedor von Bock.jpg
Федор фон Бок

Лични подаци
Датум рођења 3. децембар 1880.
Место рођења Кистрин (Застава Немачког царства Немачко царство)
Датум смрти 4. мај 1945.
Место смрти Хамбург (Застава Немачке Трећи рајх)
Војска Застава Немачког царства Немачко царство (до 1918)
Застава Вајмарске републике Вајмарска Република (до 1933)
Застава Немачке Нацистичка Немачка
Године служења 1898 — 1945
Највиши чин Фелдмаршал
Битке Први светски рат
Други светски рат
Одликовања Гвоздени крст
Орден за заслуге
Орден Југословенске круне
Потпис FedorvonBock signature.svg

Федор фон Бок (нем. Fedor von Bock; Кистрин, 3. децембар 1880Хамбург, 4. мај 1945) је био Generalfeldmarschall Вермахта, који је служио као командант Армијске групе Центар током напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез 1941. године. Фон Бок је сматран генералом који све ради „по правилима“, и није се пуно мешао у политику, али такође није симпатисао оне који су се противили Адолф Хитлер.

Живот и каријера[уреди]

Рођен је у Кистрину (у то време је припадао Бранденбургу у Немачкој). Похађао је војну академију, а затим је ступио у Немачку војску 1897. године. Борио се у Првом светском рату, и до 1918. је стекао чин мајора. Остао је у армији након завршетка рата, служећи као командант Треће армијске групе.

Био је један од неколицине официра који нису смењени са дужности када је Хитлер реорганизовао војску 1939. у освит Другог светског рата. У то доба, фон Бок је био задужен да води Армијску групу Север током успешне Инвазије на Пољску. Након успешног вођења блицкрига против Француске, Белгије, и Холандије, фон Бок је унапређен у фелдмаршала. Затим му је дато његово најчувеније задужење; операција Барбароса, освајање Москве и пораз Совјетског Савеза. 1941, фон Бок је извршио инвазију на део Пољске под совјетском окупацијом, раскинувши споразум Рибентроп-Молотов између Немаца и Совјета. До децембра, цела Пољска, Украјинска СССР, као и Белорусија и већи део западне Русије су били освојени.

Међутим, фон Бок је имао несрећу да се суочи са оштром руском зимом, када су његови војници доспели на око 30 km од Москве. Температуре су пале на просечних -30º C, немачки војници су имали изразито неодговарајућу одећу, а суочили су се са изразито жилавим и вештим отпором Црвене армије. Тенковски мотори су редовно отказивали, а оружје се често кочило. Међутим, Хитлер је наредио фон Боку да држи своје позиције. Руске снаге, под командом маршала Георгија Жукова, су брзо прешле у противофанзиву, одбацивши Немце на 145 km од Москве. Немачке жртве су се мериле хиљадама, а Немци до краја рата више нису запретили Москви.

Иако се лично противио зверствима која су Немци чинили против совјетских цивила, фон Бок никада није протестовао директно код Хитлера (мада је једном приликом наложио подређеном да поднесе формалну жалбу). Након Хитлеровог самоубиства, фон Бок се ставио под команду адмирала Карла Деница, новог вође Немачке. Боравећи у Хамбургу, фон Бок је убијен у савезничком бомбардовању 4. маја 1945.

Спољашње везе[уреди]