Орден Југословенске круне

Из Википедије, слободне енциклопедије
Орден Југословенске круне
Ridder in de Orde van de Joegoslavische Kroon.jpg
Орден Југословенске круне
додељује Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg
Краљевина Југославија
Додељује се за Преданост раду на остваривању националног јединства и сарадње, или за заслуге према Круни, држави и нацији у јавним службама, као и страним држављанима, претежно за дипломатске заслуге.
Статистика
Установљен 5. априла 1930.
Прва награда 1930
Задња награда 1945
Укупно непознато
Важносни ред одликовања
Виша награда Орден Светог кнеза Лазара (додељиван само монарху)
Нижа награда Орден Карађорђеве звезде (од 1930 г.)

Орден Југословенске круне је орден који је 5. априла 1930. основао Краљ Александар I, у спомен на промену званичног назива Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Краљевину Југославију.

Историја[уреди]

Краљ Александар I био је регент Краљевине Србије од 1914, регент Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца од 1918, а на престо је ступио 1921. Током 1929.г. политичке кризе и растући снажни сепаратистички покрети у земљи натерали су Краља да привремено суспендује Устав и подстакне национално јединство, што је најзад довело до промене назива земље.

Орден је организован у 5 степени, а био је додељиван југословенским грађанима који су предњачили у раду на остваривању националног јединства и сарадње, или за заслуге према Круни, држави и нацији у јавним службама, као и страним држављанима, претежно за дипломатске заслуге. Орден Југословенске круне био је старији од Ордена Светог Саве, а носио се о тамно плавој траци.

Орден је додељивала Круна. Орденске инсигније су израђивали Артис Бертран у Паризу (Француска) и Браћа Игенен у Ле Локлу (Швајцарска).

Први степен Други степен Трећи степен Четврти степен Пети степен

Извори[уреди]

Види још[уреди]