Орден Југословенске круне

Из Википедије, слободне енциклопедије
Орден Југословенске круне
Ridder in de Orde van de Joegoslavische Kroon.jpg
Орден Југословенске круне
додељује Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg Karađorđević.gif
Краљевина Југославија
Краљевски дом Карађорђевића
Тип Тракица ордена
Додељује се за заслуге на раду за Краља и Отаџбину, државно и народно јединство.
Статистика
Установљен 5. априла 1930.
Прва награда 1930.
Укупно непознато
Важносни ред одликовања
Виша награда Орден белог орла
Нижа награда Орден Светог Саве

Орден Југословенске круне је орден који је 5. априла 1930. основао Краљ Александар I, у спомен на промену званичног назива Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Краљевину Југославију. Орден који је додељиван у Краљевини Југославији а данас га додељује старешина краљевског дома Карађорђевића. У међувремену орден је променио име и данас носи назив Орден Круне.[1]

Историја[уреди]

Краљ Александар I био је регент Краљевине Србије од 1914, регент Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца од 1918, а на престо је ступио 1921. Током 1929. г. политичке кризе и растући снажни сепаратистички покрети у земљи натерали су Краља да привремено суспендује Устав и подстакне национално јединство, што је најзад довело до промене назива земље.

Орден је организован у 5 степени, а био је додељиван југословенским грађанима који су предњачили у раду на остваривању националног јединства и сарадње, или за заслуге према Круни, држави и нацији у јавним службама, као и страним држављанима, претежно за дипломатске заслуге. Орден Југословенске круне био је старији од Ордена Светог Саве, а носио се о тамно плавој траци.

Орден је додељивала Круна. Орденске инсигније су израђивали Артис Бертран у Паризу (Француска) и Браћа Игенен у Ле Локлу (Швајцарска).

Велики крст 1. степен Велики официр 2. степен Командир 3. степен Официр 4. степен Кавалир 5. степен
Orden Jugoslovenske krune prvog stepena.jpg

Референце[уреди]

Види још[уреди]