Шопи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мапа региона Шоплук у Бугарској, Македонији, Србији и Грчкој (према Јовану Цвијићу).
Детаљна мапа региона Шоплук у Србији.

Шопи су етнографска подгрупа Бугара, Македонаца и Срба, настањена на централном Балкану, у западној Бугарској, источној Македонији и југоисточној Србији.

Идентитет[уреди]

Историјски посматрано, Шопи су били етнографски јединствена и засебна скупина Јужних Словена, чији су припадници у релативно новије време усвојили бугарску, македонску и српску националну свест, с обзиром на етничку блискост са поменутим народима и с обзиром на државне оквире у којима су се нашли делови шопске популације. Републички завод за статистику Србије је на попису 2011. године приказао Шопе као посебну националну припадност[1] и тако се изјаснило 142 становника[2].

Географска распрострањеност[уреди]

Подручје у коме су Шопи настањени историјски се назива Шоплук. Највећи део шопске популације живи у западној Бугарској, а бугарска престоница Софија је и средиште шопског подручја. Шопима су сродни Торлаци, друга скупина Јужних Словена централног Балкана, чији већи део живи у југоисточној Србији, као и Горанци настањени у региону Гора, од Љуме до Пологе, на самом југу Србије.

Занимљивости[уреди]

По Шопима је добила име шопска салата.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]