Valensijanski jezik

Из Википедије, слободне енциклопедије
Valensijanski katalonski jezik
(valencià)
Govori se u: Španija (Mursija , Karš i Valensija (autonomija)), Andora, Francuska (Severna Katalonija) i Italija (L'Alger)
Regija: Centralna Evropa
Ukupno ljudi koji govore katalonski: najmanje 7,5 miliona
Jezička grupa:
Klasifikacija:
indoevropskagrupa

 Latinski
  Romanski jezici
   Zapadnoromanski jezici
    Iberoromanski jezici
    Valensijski, Katalonski

Status jezika
Zvanični jezik u: Andora, Katalonija, Valensija,
Baleari.
Regulisan od: Institut d'Estudis Catalans

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Kodovi i šifre katalonskog jezika
ISO 639-1: ca
ISO 639-2 cat
ISO/DIS 639-3: cat

Valensijanski jezik (kat: valencià) je istorijski, tradicionalni i Statutom priznati naziv za katalonski jezik koji se govori u Valensiji, Španija i predstavlja jednu od glavnih dijalekatskih varijanata katalonskog jezika.

Valensijanski jezik je, prema Statutu autonomije iz 1982. godine, uz španski službeni jezik u Valensijanskoj Pokrajini,[1] španskoj autonomnoj pokrajini smeštenoj na istoku na istoku Pirinejskog poluostrva na obali Sredozmenog mora. Svi stanovnici ove autonomne pokrajine imaju pravo da ga koriste (ravnopravan je španskom jeziku).

Prema anketama koje je sprovela regionalna vlada, Đeneralitat (La Generalitat Valenciana) u oktobru 2005. većina Valensijanaca uglavnom ne koriste valensijski. Samo 39,5% ga govori kući, a 33% sa prijateljima.[2] Prema anketama sprovedenim u julu 2005. oko 94% valensijanskog stanovništva razume valensijanski, 78% ga čita i govori, a oko 50% ga piše.

Spoljašnje veze[уреди]

Reference[уреди]