Ђорђе Божовић Гишка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ћорђе Божовић
Ђорђе Божовић Гишка.jpg
Ђорђе Божовић Гишка
Датум рођења 16. септембар 1955.
Место рођења Пећ
 ФНРЈ
Датум смрти 15. септембар 1991.
Место смрти Госпић
 СФРЈ

Ђорђе Божовић Гишка (Пећ, 16. септембар 1955. — Госпић, 15. септембар 1991. је био српски криминалац и оснивач Српске гарде, паравојне формације Српског покрета обнове.[1]

Биографија[уреди]

Рођен је 15. септембра 1955. у Пећи у породици Гаврила и Милене Божовић.[2] Гаврило Божовић је рођен недалеко од Подгорице у породици Мићковића која потиче из племена Куча. Презиме је променио Гаврилов отац који је у Немачкој усмртио једног Немца. Ђорђе Божовић је до 1964. је живео у Чортановцима са мајком и млађом сестром Славицом , а када је исте године убијен Гаврило Божовић[тражи се извор од 03. 2014.], породица се сели у Београд.

Младост[уреди]

Убрзо по доласку на Вождовац упознаје се са Браниславом Матићем Белим са којим постаје нераздвојан пријатељ. Постаје члан боксерског клуба Раднички, где га је у борбама могао победити само Жорж Станковић. Као врло млад долази у сукоб са законом када је у једној уличној тучи избоден ножем. Рањавање је преживео захваљујући снажној конституцији због чега је и добио надимак Гишка. Са тринаест година је илегално отишао у Италију. По повратку у Југославију почиње се интензивно дружити са Борисом Петковим и Ранком Рубежићем.

Српска гарда[уреди]

Божовић је основао паравојну формацију Српска гарда заједно са вођом Српског покрета обнове Вуком Драшковићем и Браниславом Матићем.[3]

Камп за обуку ове формације налазио се код Борског језера. Српска гарда је учествовала у борбама око Госпића. Божовић је погинуо у околини Госпића септембра 1991. Неколико дана раније у Београду је убијен Бранислав Матић.

Референце[уреди]

Литература[уреди]