Ђорђе Божовић Гишка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ћорђе Божовић
Ђорђе Божовић Гишка.jpg
Датум рођења (1955-09-16)16. септембар 1955.
Место рођења Пећ
 ФНРЈ
Датум смрти 15. септембар 1991.(1991-09-15) (35 год.)
Место смрти Госпић
 СФРЈ

Ђорђе Божовић Гишка (Пећ, 16. септембар 1955. — Госпић, 15. септембар 1991. је био српски криминалац и оснивач Српске гарде, паравојне формације Српског покрета обнове.[1]

Биографија[уреди]

Рођен је 15. септембра 1955. у Пећи у породици Гаврила и Милене Божовић.[2] Гаврило Божовић је рођен недалеко од Подгорице у породици Мићковића која потиче из племена Куча. Презиме је променио Гаврилов отац који је у Немачкој усмртио једног Немца. Ђорђе Божовић је до 1964. је живео у Чортановцима са мајком и млађом сестром Славицом , а када је исте године убијен Гаврило Божовић[тражи се извор], породица се сели у Београд.

Младост[уреди]

Убрзо по доласку на Вождовац упознаје се са Браниславом Матићем Белим са којим постаје нераздвојан пријатељ. Постаје члан боксерског клуба Раднички, где га је у борбама могао победити само Жорж Станковић. Као врло млад долази у сукоб са законом када је у једној уличној тучи избоден ножем. Рањавање је преживео захваљујући снажној конституцији због чега је и добио надимак Гишка. Са тринаест година је илегално отишао у Италију. По повратку у Југославију почиње се интензивно дружити са Борисом Петковим и Ранком Рубежићем.

Српска гарда[уреди]

Божовић је основао паравојну формацију Српска гарда заједно са вођом Српског покрета обнове Вуком Драшковићем и Браниславом Матићем.[3]

Камп за обуку ове формације налазио се код Борског језера. Српска гарда је учествовала у борбама око Госпића. Божовић је погинуо у околини Госпића септембра 1991. Неколико дана раније у Београду је убијен Бранислав Матић.

Референце[уреди]

Литература[уреди]