Југословенство

Из Википедије, слободне енциклопедије

Југословенство представља вјеровање о етничком, језичном и културном јединству Јужних Словена, подршка њиховом уједињењу и/или вјеровање да Јужни Словени јесу, или да треба да буду једна нација.[1] Југословенство се касније развило као политички покрет међу Јужним Словенима.[2]

Југословенство се као идеологија уобличило у 19. вијеку као својеврсни огранак пансловенства.[тражи се извор]

Југословенство у свом екстремном облику је познато као интегрално југословенство, односно под тиме се подразумева негација постојања посебних јужнословенских народа који се сматрају тек „племенима” односно интегралним дијеловима јединствене нације под називом Југословени. Оно је било карактеристично за Краљевину Југославију за вријеме шестојануарске диктатуре.

Југословенство је задобило тежак ударац када је почетком 1990их дошло до распада Југославије, с обзиром на широко раширено мишљење како је тим догађајима трајно компромитован концепт било какве заједничке државе јужнословенских народа. Као алтернатива југословенству се од тог периода спомиње и Европска унија као оптималнији државноправни оквир за заједнички живот Јужних Словена.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]